„Burebista” şi „Decebal” au sosit la Timişoara

vapor-Bega

Luni seara a sosit la Timişoara cel de-al doilea vaporetto, botezat de primarul Nicolae Robu ‘Burebista’, după ce săptămâna trecută a ajuns ‘Decebal’, iar până în vară vor urma altele cinci.

În primii cinci ani transportul naval pe râul Bega pentru cetăţeni în scop turistic sau pentru deplasări cotidiene va fi gratuit, pentru a încuraja transportul urban cu acest mijloc nepoluant.

‘Acum a sosit şi cel de-al doilea vaporaş, ‘Burebista’. De fapt, acest al doilea vaporetto a fost terminat primul, la Galaţi, dar şi-a aşteptat rândul la un trailer pentru a fi transportat la Timişoara. Astfel se face că ‘Burebista’ a ajuns după ‘Decebal’. Fiecare ambarcaţiune are o capacitate de 50-70 de locuri. Sunt albe în exterior, iar interiorul este extrem de elegant’, a declarat luni seara, primarul Nicolae Robu.

Viitorii conducători ai ambarcaţiunilor s-au instruit la Galaţi, printre ei numărându-se şi şeful Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei Timişoara, Culuţă Chiş, care a obţinut brevetul.

Cele şapte vaporaşe care vor asigura transportul pe Bega vor purta numele unor personalităţi istorice date de edil: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya şi Virgil Economu.

Nu avem voie să ne ignorăm istoria, iar marile personalităţi trebuie aduse în memorie, pentru că riscăm să îi uităm pe cei care ne-au dat un nume (…). Sper ca ele să ajungă cât mai repede în oraş’, argumenta Robu numele date ambarcaţiunilor.

Primăria Timişoara estimează că peste 15.000 de persoane vor utiliza anual ambarcaţiunile pentru transportul în comun.

În zona Uzinei Electrice şi a Podului Modoş, care reprezintă punctele de intrare şi de ieşire a râului Bega în municipiu, a fost amenajat câte un mic golf care să permită întoarcerea ambarcaţiunilor ce vor fi administrate de regia de transport în comun RATT. (Text: Agerpres, Foto: opiniatimisoarei.ro)