Bune maniere la masa de Paşte


Sărbătorile reprezintă unul dintre prilejurile în care familia şi prietenii se adună pentru a se bucura împreună.
Paştele, ca şi Crăciunul, este o sărbătoare a familiei. De Paşte, cu mic, cu mare, de la bunici la nepoţi, ne adunăm pentru a ciocni un ou roşu cu cei dragi, rostind „Hristos a înviat!”, bucurându-ne de Învierea Domnului.

În toate casele se pregătesc pentru această sărbătoare ouă roşii, cozonac, pască, preparate din carne de miel, specifice mesei de Paşte. Dacă suntem gazde şi avem oaspeţi la masa de Paşte, vom avea grijă ca aceştia să găsească nu doar platouri pline cu bunătăţi, ci şi o atmosferă plăcută.

Totul în casă trebuie să poarte amprenta primăverii. Florile de sezon – narcise albe şi galbene, lalele şi zambile multicolore – nu vor lipsi din camera în care pregătim masa. Dacă printre oaspeţi vor fi şi copii, nu trebuie uitate decoraţiunile care îi bucură – iepuraşi, ouă colorate cu modele vesele sau decorate cu urechi din hârtie şi pictate cu ochi şi mustăţi, luând chipul unui iepuraş.

Masa de Paşte va fi aranjată într-un loc luminos, spaţios. Alegeţi o faţă de masă cu decor specific – imprimată cu ouă colorate sau flori – dar puteţi folosi şi o faţă de masă albă, pe care veţi aşeza, din loc în loc, mici lumânări colorate şi central, un vas plin cu flori. Alegeţi un vas de înălţime mică, pentru ca oaspeţii să se poată vedea şi să poată discuta între ei.

Dacă masa este aranjată pentru noaptea de Înviere, când după slujba de la biserică veţi veni acasă, lăsaţi pe masă, înainte de a pleca la biserică, un coş cu ouă şi unul cu felii de cozonac, dar şi farfuriile pentru aperitiv şi paharele pentru vin şi apă aşezate frumos, cu tacâmurile alături. La întoarcere, veţi ciocni un ou şi veţi bea un pahar de vin cu membrii familiei. Aveţi grijă să existe pe masă farfurii mici, special pregătite pentru cojile de ou.

Dacă masa din noaptea de Înviere se prelungeşte, schimbaţi farfuriile de aperitiv cu unele mai mari pentru tradiţionalul drob şi friptura de miel, aşezate pe cât mai mult verde. Frunzele de salată tăiate fâşii subţiri, presărate pe platouri pot fi un decor potrivit, sugerând fire de iarbă. Masa se va încheia cu o felie de cozonac sau de pască.


Dacă masa este aranjată pentru prânzul din ziua de Paşte, obligatoriu veţi aşeza două farfurii pe masă în dreptul fiecărui invitat, una pentru aperitiv, alta pentru friptură. Nu uitaţi micile farfurii pentru cojile de ou. Puneţi în dreptul fiecărei farfurii cel puţin două pahare – pentru vin şi apă. Tacâmurile vor fi aşezate lângă farfurii – în stânga furculiţa, în dreapta cuţitul şi lingura (dacă veţi aduce la masă şi ciorbă de miel). Ouăle colorate vor fi aşezate central, într-un coş frumos, sau dacă masa este mai lungă şi aveţi mulţi invitaţi, aşezaţi 2-3 coşuri mai mici cu ouă, decorate cu flori de sezon cărora le-aţi tăiat codiţele cât mai scurt.

Veţi surprinde în mod plăcut invitaţii dacă în farfurii veţi aşeza un ou personalizat, pe care aţi scris, cu marker, numele fiecăruia. În acest mod le veţi indica şi locurile la masă. Când ciocniţi ouăle de Paşte, de obicei persoana care loveşte prima cu vârful oului şi spune „Hristos a înviat!” este persoana mai mare ca vârstă, iar persoana mai tânără răspunde „Adevărat a înviat!”.

Dacă sunteţi oaspete la masa de Paşte, nu uitaţi să ciocniţi un ou cu gazda, dar nu trebuie să vă simţiţi obligat să ciocniţi cu toţi invitaţii, adunând în farfurie multe ouă sparte. Dacă sunteţi gazde, aveţi grijă să nu rămână gol coşul cu ouă în cazul în care invitaţii ciocnesc mai multe ouă decât aţi presupus.

Deşi preparatele din carne de miel sunt tradiţionale pentru masa de Paşte, trebuie să aveţi în vedere că nu toate persoanele mănâncă miel, deci pregătiţi şi un alt fel de friptură, pentru o oferi o alternativă. Nu uitaţi copiii, pentru ei pregătiţi coşuleţe speciale, cu figurine din ciocolată – ouă, iepuraşi. Nu le aduceţi la masă de la început, pentru că tentaţia va fi mare şi vor mânca doar ciocolată, uitând de celelalte. (Text: Agerpres, Foto: radiocluj.ro; encrypted-tbn3.gstatic.com)