Bulldog francez

bulgog-francez

Simpaticul Bulldog francez, poreclit Frenchie, Clown sau Frog-dog, este un animal de companie extrem de amuzant, comod, foarte afectuos şi reconfortant.

Acest câine îşi are originea în Anglia. Conform unei teorii, pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, crescătorii francezi au importat câini Bulldog de talie mică din Anglia şi i-au încrucişat cu Terrierii francezi. Primul club dedicat rasei a fost înfiinţat în Statele Unite ale Americii în 1897. În anul următor a fost publicat primul standard al rasei, în mare parte valabil şi astăzi. Bulldogul francez se bucură de o îndelungată istorie ca şi câine de companie.

Cu un corp mic şi compact (înălţime: 27-30 cm şi greutate 9-13 kg), umerii laţi, pieptul adânc şi gâtul solid, fruntea lată, ochii rotunzi şi proeminenţi de culoare închisă, ce îi conferă un aspect unic, a reuşit de multe ori să încânte ochii privitorului, transformându-l în unul dintre cei mai apreciaţi câini de companie din prezent.

Este un câine puternic pentru talia sa, întregul corp etalând o musculatură bine pusă în evidenţă. Capul cu botul turtit, pielea prezentă în exces în zona capului şi gâtului formând cute şi urechile drepte, asemănătoare cu cele ale liliacului, reprezintă punctul forte al înfăţişării acestui câine. Coada, în mod natural scurtă, este purtată în jos dreaptă sau răsucită în formă de „S”.

Blana este scurtă şi lucioasă iar năpârlirea nu este semnificativă şi necesită o minimă întreţinere, un periaj săptămânal fiind de ajuns, pentru a nu lăsa prea mult păr. Culorile sunt de la maron închis, până la roşcat, dungate sau amestecate cu alb şi negru şi combinaţii între acestea, potrivit site-ului dogtime.com. Cafeniu şi alb cu pete dungate este cea mai frecventă combinaţie. Bulldogii francezi negri complet sau black-an-tan sunt foarte apreciaţi.

Bulldogul francez este un câine inteligent, foarte curajos, activ, disciplinat, de o veselie contagioasă. Este un câine relativ uşor de dresat, dar procesul trebuie început de când este mic. În dresaj accentul trebuie pus pe respectarea regulilor de igienă în casă, supunerea la comenzile de bază (dresaj de obedienţă) şi controlul pornirilor agresive, potrivit animax.ro. Este nevoie de fermitate pentru a fi educat să-şi facă nevoile afară.

Este un câine destul de uşor de întreţinut, care poate fi transportat cu uşurinţă în călătorii şi vacanţe alături de membrii familiei de adopţie. Socializarea este foarte importantă pentru un câine din această rasă şi nu poate fi lăsat singur pentru perioade lungi de timp. El preferă să fie mereu „în umbra” stăpânului său. Lui Frenchie îi place să se joace, dar el se bucură, de asemenea, şi de zilele de relaxare pe canapea.

Este un bun partener de joacă pentru copii, dar este recomandat pentru copiii de vârstă mijlocie. Este un companion potrivit pentru persoane de vârsta a doua şi a treia, cu un ritm de viaţă mai domol, fiind un câine cu un nivel redus de energie. El se mulţumeşte cu două-trei plimbări de 15 minute pe zi, de care are nevoie şi pentru a-şi menţine greutatea sub control. Bulldogii francezi au mai multă dispoziţie pentru joacă şi efort decât rudele lor mai mari, Bulldogii englezi, potrivit dogs.petbreeds.com.

Bulldogul francez este un câine de interior, nu suportă frigul şi reacţionează acut la căldura excesivă. Este foarte important să fie ferit de fluctuaţiile de temperatură. De asemenea, trebuie ştiut că înoată cu dificultate şi nu rezistă pe distanţe prea lungi.

În medie durata de viaţă este între 12 ani şi 14 ani

Rasa Bulldog francez este destul de sensibilă la boli. Cele mai des întâlnite probleme de sănătate sunt: boala von Willebrand, disfuncţii tiroidiene, implicaţiile sindromului brahicefalic, pneumonia de aspiraţie, malformaţiile esofagiene (megaesophagus), problemele spinale (chondrodisplazie), „cherry-eye” (boala ochilor sângerii). Probleme de sănătate pot apărea şi datorită tendinţei de îngrăşare, Frenchie fiind foarte pofticios, impunându-se supravegherea dietei. (Text: Agerpres, Foto: petguide.com, Video: youtube.com)