Bugetarii vor primi vouchere de vacanţă de la 1 iulie

Fiecare bugetar va primi un voucher de vacanţă în valoare de 1.450 de lei de la 1 iulie, a declarat, miercuri, 25 ianuarie, Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Cartel Alfa, la finalul şedinţei Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanţelor Publice.

„Discuţiile au fost în general legate de parametrii macroeconomici ai bugetului pe 2017, pentru că au avut şi câteva elemente pentru viitor. Ceea ce este important, este că s-a confirmat garantarea acoperirii creşterilor salariale conform actelor normative date până acum legate de salariile din sectorul bugetar, pe de o parte. Pe de altă parte, problema voucherelor de vacanţă nu se va proroga decât până la 1 iulie. De la 1 iulie se va aplica un voucher de vacanţă pentru fiecare bugetar în valoarea salariului minim garantat în plată de 1.450 lei”, a spus Hossu.

El a adăugat că este prevăzută alocarea de la rezervele de stat a unei sume de 91 de milioane de lei pentru Compania Naţională a Uraniului.

„Avem şi câteva veşti bune ce au fost corectate astă-noapte. Pentru Compania Naţională a Uraniului este prevăzută alocarea la rezervele stat de 91 milioane de lei, pentru cei de la Salvaţi pe Mare (Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare ARSVOM — n. r.) sunt banii alocaţi la Ministerul Transporturilor, pentru alinierea salariilor lor conform Legii 250 la cele de la intervenţii speciale”, a susţinut liderul Cartel Alfa.

Hossu a mai spus că singura deficienţă rămâne faptul că acordarea fondurilor de premiere va fi prorogată pentru începutul anului viitor şi va fi prevăzută în noua lege de salarizare unitară, care ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, publicat luni pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, acordarea unor drepturile salariale şi de altă natură de care ar trebui să beneficieze personalul din sectorul bugetar, precum premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă etc., va fi amânată până la 31 decembrie 2017.

Se propune extinderea aplicării şi pe perioada 1 martie — 31 decembrie 2017 a unora dintre măsurile aprobate prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 99/2016″, se menţionează în proiectul citat.

Printre măsurile cuprinse în OUG 99/2016 se numără suspendarea acordării de premii, tichete cadou, tichete de masă, vouchere de vacanţă, ajutoare/indemnizaţii la ieşirea la pensie/trecerea în rezervă, menţinerea la nivelul în plată a unor indemnizaţii acordate pentru anumite categorii de beneficiari (indemnizaţiile prevăzute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, indemnizaţii academicieni şi urmaşii acestora etc.), prorogarea aplicării unor prevederi din domeniul învăţământului, printre care şi cea referitoare la acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preşcolari şi elevii din clasele I — IV din învăţământul de stat şi confesional, până la 1 ianuarie 2018 etc.

Prin OUG 99/2016, drepturile menţionate au fost suspendate pentru perioada 1 ianuarie — 28 februarie 2017. (Text: Agerpres, Foto: theloop.ca)