Buget de 350.663.000 lei pentru alegerile locale

bani-lei

Bugetul alocat alegerilor locale este de 350.663.000 de lei, urmând să fie organizate 18.616 secţii de votare, în timp ce 50.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi angrenaţi în măsurile de ordine şi linişte publică aferente procesului electoral, a anunţat ministrul Petre Tobă, joi, 5 mai, la şedinţa Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor locale.

„Bugetul alocat alegerilor locale din anul 2016 este de 350.663.000 de lei. Alocarea sumelor de la bugetul de stat se realizează prin bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Secretariatului General al Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Noi, MAI, am efectuat deja în baza solicitării făcute de către instituţiile prefectului, am efectuat deja virările de credit bugetar, conform solicitărilor prefecţilor în limita fondurilor aprobate, şi de asemenea MAI asigură confecţionarea ştampilelor cu menţiunea ‘Votat’, imprimarea timbrelor autocolante care se vor aplica pe cărţile de identitate ale alegătorilor. Vor fi realizate de asemenea peste 93.000 de ştampile cu menţiunea ‘Votat’„, a spus Petre Tobă.

Potrivit acestuia, pentru alegerile locale din acest an vor fi organizate 18.616 secţii de votare.

„Fiind alegeri locale (…) se va vota doar în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă”, a precizat ministrul.

Acesta a mai spus că Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale asigură achiziţionarea hârtiei necesare pentru tipărirea buletinelor de vot.

„MAI a elaborat deja planul general de măsuri privind menţinerea şi asigurarea siguranţei publice premergător şi în timpul campaniei electorale. Totodată, pentru a realiza o pregătire unitară cu efectivele MAI am elaborat un ghid privind legislaţia aferentă alegerilor locale şi a fost trimis către toate structurile cu atribuţii la nivel teritorial şi s-a luat măsura instruirii tuturor efectivelor noastre, tocmai pentru o aplicare şi o abordare unitară. La nivel judeţean, am solicitat şi s-au efectuat deja evaluările din punctul de vedere al riscului pentru ordinea şi liniştea publică”, a explicat Tobă.

În acest sens, el a spus că a fost evaluat necesarul de forţe şi mijloace necesare pentru buna organizare a alegerilor locale.

„Din toate estimările avem pregătiţi 50.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri, care vor fi angrenaţi în măsurile de ordine şi linişte publică aferente procesului electoral. Din cei 50.000, aproximativ 30.000 vor fi destinaţi doar pentru paza sediilor birourilor electorale de circumscripţie şi a celor 18.616 secţii de vot„, a explicat Petre Tobă. (Text: Agerpres, Foto: 81px.com)