Bucureşti, locul I la blocaje în trafic

Bucureşti este al cincilea oraş din lume şi primul din Europa în privinţa blocajelor înregistrate în trafic în 2016, conform clasamentului anual realizat de compania de sisteme de navigaţie TomTom şi publicat pe site-ul său.

La nivel mondial, cel mai aglomerat oraş al anului trecut a fost Mexico City, urmat de Bangkok, Jakarta, Chongqing, Bucureşti, Istanbul, Chengdu, Rio de Janeiro, Tainan şi Beijing.

În Europa, Bucureştiul a surclasat anul trecut Moscova, care a coborât pe locul al doilea după ce anterior a fost cel mai aglomerat oraş de pe continent. Top cinci european este completat de Sankt Petersburg, Londra şi Marsilia.

În America de Nord, Mexico City a fost cel mai aglomerat oraş al anului 2016, fiind urmat de Los Angeles, San Francisco, Vancouver şi New York.

Anul trecut, în America de Sud, Rio de Janeiro a fost cel mai aglomerat oraş, fiind urmat de Santiago, Buenos Aires, Salvador şi Recife.

Capitala Thailandei, Bangkok, a fost cel mai aglomerat oraş asiatic în 2016, fiind urmat de capitala Malaeziei Jakarta, Chongqing din China, Istanbul din Turcia şi Chengdu din provincia Sichuan a Chinei.

Analizând retrospectiv datele strânse de TomTom, companie cu sediul la Asterdam, se remarcă o creştere a traficului la nivel global cu circa 23% faţă de anul 2008. Însă, există diferenţe între continente din acest punct de vedere.

Între anii 2015 şi 2016 blocajele de trafic au crescut în America de Nord cu numai 5%, în timp ce în Europa ambuteiajele au sporit cu 9%. În Asia şi în Oceania, s-au înregistrat creşteri de până la 12%, în timp ce în America de Sud creşterea este de 7%, iar în Africa de 15%. La nivel global, faţă de anul 2015 a fost înregistrată o creştere de circa 10%.

Raportul ”TomTom Traffic Index” a analizat datele privind traficul urban din 390 de oraşe din 48 de state de pe şase continente. Cei de la TomTom au folosit circa 19 trilioane de date care au fost colectate pe parcursul a nouă ani de zile. Este cel de-al şaselea an la rând de când este realizat raportul ”TomTom Traffic Index”. (Text: Agerpres, Foto: abc.net.au)