Bruce Willis s-a născut în Germania

Bruce-Willis-01

Fiu al unui militar de carieră de origine americană, Walter Bruce Willis s-a născut la 19 martie 1955, la o bază militară din Idar – Oberstein (Germania). După lăsarea la vatră a tatălui său, în anul 1957, întreaga familie se întoarce în Statele Unite, stabilindu-se în New Jersey.
Tânărul adolescent, elev al unui liceu din apropierea oraşului Penn Grove, participă cu însufleţire la diferite cluburi de teatru. În această perioadă, Bruce descoperă că drumul pe care vrea să meargă se numeşte „actorie”. După absolvirea liceului, are mai multe slujbe, de la şofer la paznic de construcţii. Urmează studii de teatru, la Colegiul Montclair. Renunţă la studii după numai jumătate de an, neîncrezător în forţele proprii şi dornic de a trece la fapte concrete.

Participă la nenumărate audiţii şi experimentează meseria de barman. Ca actor, debutează pe scenă în piesa „Heaven and Earth”, obţinând, apoi, roluri în diferite seriale TV, precum „Miami Vice”, „The Verdict” şi „The First Deadly Sin”. Norocul îi surâde abia în 1985, când participă la o audiţie pentru rolul David Addison, în serialul „Moonlighting”. Dintre cei 3.000 de candidaţi, Bruce este fericitul ales. Glenn Gordon Caron, producătorul serialului, s-a dovedit a fi extrem de inspirat, perechea Bruce Willis – Cybill Shepard câştigând un număr record de admiratori.

Din acest moment, actorul devine celebru şi intră chiar şi sub lupa presei de scandal, atunci când se căsătoreşte cu actriţa Demi Moore, la 21 noiembrie 1987. În anul 1988, filmează un nou succes, „Die Hard”, film care îl propulsează pe culmile gloriei. Urmează „In Country” (1989), „The Bonfire of the Vanities” (1990), „Mortal Thoughts” (1991), „The Last Boy Scout” (1991), „Death Becomes Her” (1992), „Striking Distance” (1993).

Bruce-Willis-03

Marele succes vine în 1994, rolurile din „Pulp Fiction” şi „Nobody’ s Fool” înregistrând cote maxime de audienţă. În acelaşi an, apare pe ecrane „Color of Night”, iar în anul următor, „Die Hard with a Vengeance” şi „Four Rooms”. Urmează, în 1997, „The Fifth Element”. Producţia comercială „Armageddon”, realizată în 1998, nu este privită cu optimism de criticii de film.

La 18 octombrie 2000, divorţează de Demi Mooore, deşi cei doi au împreună trei fete. S-a căsătorit cu actriţa şi producătoarea Emma Heming, de origine malteză, în martie 2009 şi au împreună doi copii.

Thriller-ul „The Sixth Sense” (1999) (în care interpretează rolul unui psiholog) egalează performanţele superproducţiei „Titanic”, strângând într-un singur week-end peste 20 de milioane de dolari. El a mai apărut în peste 60 de filme, printre care hiturile box office: „Sin City” (2005), „Alpha Dog” (2005), „Perfect Stranger” (2007), „Assassination of a High School President” (2008), „Surrogates” (2009), „Cop Aut” (2010), „Lay the Favorite” (2012), „G.I. Joe: Retaliation” (2013), „The Prince” (2014).

Pe lângă rolurile sale actoriceşti, Willis a produs „Hostage” şi „The Whole Nine Yards” şi a fost producătorul executiv pentru „Breakfast of Champions”, o adaptare după best-seller-ul lui Kurt Vonnegut. Împreună cu fratele său, David Willis, şi partenerul de afaceri Stephen Eads, este co-fondator al Willis Brothers Films, o companie de producţie de film cu sediul în Los Angeles.

Bruce-Willis-02

Pe lângă cariera de actor, Bruce Willis şi-a dezvoltat şi cealaltă latură artistică, muzica, colaborând la câteva albume şi apărând în numeroase show-uri de televiziune.  Dintre multele sale declaraţii, cea mai cunoscută este cea în care spune: „Sunt mult mai mândru de a fi tată decât de a fi actor”, dar şi cea în care afirmă: „Sunt un tip sensibil, oamenii cred că mă cunosc, însă nu e aşa, scriu lucruri care mă pun în postura unui nemernic”.

Filmele cu Willis au încasat între 2,64 şi 3,05 miliarde dolari la box office-uri în America de Nord, făcându-l al IX-lea actor în rol principal după veniturile aduse, şi al XII-lea incluzând şi rolurile secundare. Bruce Willis este dublu câştigător al premiului Emmy, laureat al premiului Globul de Aur şi de patru ori nominalizat la Premiul Saturn. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Walter-Bruce-Willis, Video: youtube.com)