Brioşe hipoglucidice cu extract de rădăcini de cicoare şi lavandă, paste cu banane, premixuri ca supliment alimentar destinat copiilor, sunt doar câteva dintre realizările Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului (USAMVB) din Timişoara, care aşteaptă să fie produse de companii şi să fie scoase pe piaţă.
USAMVB a obţinut în ultimii ani mai multe brevete la Saloanele Internaţionale ale Cercetării, Inovării şi Inventicii pentru produse prin care se pot aduce beneficii economiei şi stării de sănătate a oamenilor, prin tratarea unor boli grave, şi a prezentat recent noi produse create de cercetătorii universităţii, studenţi şi profesori.
„Pastele cu banane au apărut în urma unei lucrări de doctorat. Se urmăreşte obţinerea de alimente dietetice, paste aglutenice, realizate din făină de orez. Din păcate, acestea nu aduc aport suplimentar caloric şi am ajuns la concluzia că ar fi bine să suplimentăm produsele cu fructe. A fost aleasă banana; aceasta are conţinut ridicat de potasiu, cu proprietăţi antioxidante. Iniţial, ne-am gândit cum să o adăugăm, am discutat şi de forma naturală, dar şi de cea deshidratată. Varianta optimă a fost cea cu banană proaspătă. Am obţinut un produs funcţional benefic pentru sănătate”, a declarat prof.univ.dr. Ersilia Alexa, membru al echipei care a realizat aceste produse care sunt foarte bune mai ales pentru diabetici.
Potrivit cercetătoarei, aceste paste nu au neapărat gust pregnant de banane, echipa ajungând la concluzia că se poate face un adaos de maxim 30% de banane pentru a se menţine integritatea aluatului. De aceea, acest tip de paste ar merge foarte bine alături de ceva dulce, compoturi, dulceaţă, creme.
Lista invenţiilor alimentare ale cercetătorilor de la USAMVB mai conţine premixuri alimentare, care se pot utiliza în lapte, pentru copii, fiind benefice pentru că aduc un aport suplimentar de fier şi betacaroten, având în compoziţie extras de linte sau caise, toate naturale. Pe lângă produsele vegetale, la USAMVB se află sub microscop şi cele destinate sectorului zootehnic.
Grupul de cercetători ai USAMVB condus de prof.dr. Ersilia Alexa a produs zece alimente speciale, destinate celor care au intoleranţă la gluten sau pentru diabetici: cozonaci, cel mai interesant fiind cel gătit cu fructe de cătină, biscuiţi cu conţinut glucidic scăzut, paste făinoase speciale.
Pentru copii, a fost realizat un premix nutritiv cu extract de linte şi cătină, cu un conţinut foarte bun de fier. Produsele au fost deja testate cu succes la Clinica de pediatrie din Timişoara, rezultatele benefice fiind vizibile deja, potrivit Ersiliei Alexa.
„Cercetarea din universitate trebuie să aibă suport financiar şi prin aparatură disponibilă. Majoritatea activităţii se desfăşoară pe baza unor contracte câştigate pe plan naţional sau internaţional. Anul acesta, încercăm să facem linii tehnologice pentru produse alimentare şi farmaceutice, iar următorul pas este de a le produce”, a adăugat Teodor Ioan Traşcă, prorector al USABMV Timişoara.
Dintre cele mai novative invenţii ale cercetătorilor de la USAMVB Timişoara se mai pot menţiona realizarea unor creme folosite în dermatologie, chiar şi în afecţiuni oncologice benigne şi maligne, care folosesc extracte din porumb sau din cătină, crearea unor alimente destinate celor care au diabet sau intoleranţă la gluten, unguente din extract de castravete amar şi ciuperci pentru afecţiuni oncologice sau antimicotice pe bază de extract de usturoi. Aici s-a reuşit realizarea unui unguent farmaceutic pe bază de extract carotenoidic din porumb, folosit în tratarea diferitor afecţiuni ale pielii.
Castravetele amar şi diverse soiuri de ciuperci medicinale au condus un alt grup de cercetărori ai USAMVB, supravegheat de conf. Dorica Botău, la realizarea unui medicament sub formă de pulbere şi de capsule, cu efecte în domeniul cancerului. (Text: Agerpres, Foto: scienceillustrated.com.au)