Bretagne, ultimul câine salvator din 11 septembrie 2001

Bretagne

Bretagne, câinele din rasa Golden Retriever care şi-a început cariera de salvator în 2001, după atentatele de la World Trade Center din New York, a fost eutanasiat luni, 6 iunie, la Cypress, în statul Texas.

Femela de 16 ani, ultimul câine care a participat la acţiunile de căutare şi salvare după atentatele din 11 septembrie 2001 şi care trăia încă, suferea de insuficienţă renală şi de degradarea generală a stării de sănătate, relatează miercuri lefigaro.fr.

Stăpâna ei, pompierul voluntar din Cy-Fair Denise Corliss, a luat decizia dureroasă de eutanasiere. În semn de omagiu, pompieri ai cazărmii şi ai forţelor de intervenţie din Texas au format un culoar de onoare pentru a o saluta ultima oară pe Bretagne la intrarea în clinica veterinară din Fairfield, unde Denise Corliss şi-a dus câinele. La ieşirea din clinică, Bretagne a fost transportată într-o maşină a forţelor de ordine, învelită în steagul statului Texas.

„Este un moment foarte greu pentru pompieri. Și-a servit ţara şi comunitatea. Este un lucru mic pe care îl putem face pentru a o cinsti când pleacă din lumea noastră„, a spus pompierul David Padovan.

Mai multe persoane din Texas i-au adus şi ele un omagiu pe Twitter câinelui salvator, postând un videoclip cu sosirea lui la clinică.

Bretagne şi-a început cariera la doi ani, pe situl World Trade Center din New York, după atentatele din 11 septembrie, când au murit circa 3.000 de persoane. Alături de stăpână, a petrecut zece zile la faţa locului, căutând supravieţuitori în dărâmături. Cele două au participat în 2005 şi la intervenţiile de după uraganele Katrina şi Rita. Când a fost retrasă din serviciul activ, la nouă ani, Bretagne a devenit ambasadoarea pompierilor din Cy-Fair, fiind şi câine de terapie pe lângă copii. (Text: Agerpres, Foto: barkpost.com, Video: youtube.com)