Brazii de Crăciun, de la variantele prietenoase cu mediul la ofertele „exotice” din online

brazi-craciun

Lăsând în urmă forfota politică a ultimelor zile, guvernele din umbră şi premierii ipotetici, românul se întoarce la tradiţie în această săptămână şi începe propria cursă către cele mai bune oferte de Crăciun.

Primul pe listă este, ca în fiecare an, bradul de Crăciun, iar ofertele prietenoase cu mediul câştigă teren în ciuda unui preţ nu tocmai accesibil.

Cu sau fără conuri, semeţ sau sfrijit, tăiat din pădure sau plantat într-un ghiveci frumos ornamentat, cu miros natural sau fără ‘aromă de pădure’, creat de natură sau din materiale reciclabile, bradul de Crăciun rămâne piesa de rezistenţă din fiecare casă în perioada Sărbătorilor de iarnă.

În timp ce pentru un brad natural clasic, doritorii pot scoate din buzunar între 30 şi 250 de lei, în funcţie de comerciant şi de calitatea şi înălţimea produsului, pentru un brad natural vândut în ghiveci preţul porneşte de la 150 de lei, iar comercianţii spun că se vinde bine produsul, mai bine decât în alţi ani. Interesante sunt şi ofertele retailerilor care oferă o sumă de bani pentru cei care aduc brazii înapoi în ianuarie.

În „online”, ofertele devin „exotice”, astfel că un falnic brad natural cu „pedigree” din ţările nordice ajunge până la aproape 14.000 de lei.

Pieţele, marile reţele de magazine, dar şi retailerii online sunt deja într-o competiţie acerbă, în care preţul cel mai bun primează pentru cumpărătorul — căutător de chilipiruri. Este perioada în care portofelele din buzunare sunt scotocite până la cel mai mic bănuţ pentru ca acel colţişor din casă să fie umplut cu bradul sub care „cel mai Moş dintre Moşi” lasă peste noapte daruri pentru toată familia.

În Bucureşti, preţul unui brad porneşte de la 30 de lei şi ajunge până la 250 de lei. Comercianţii promit chiar că preţurile vor mai scădea odată cu apropierea Crăciunului, pentru a nu rămâne cu marfa nevândută. Majoritatea brazilor sunt din import, fiind aduşi din Austria, Germania şi Danemarca.

În schimb, în Piaţa Obor, brazii în ghiveci din România se vând cel mai bine în acest an, iar preţurile pornesc de la 150 de lei. „E un produs românesc. Nu merită altfel. Câţi poţi să pui pe un TIR? Intră 50 de bucăţi într-un TIR de 22 de metri. Ar intra mai mulţi, dar stau înghesuiţi”, ne explică vânzătorul.

Deşi mai scunzi decât un brad normal (între 1,2 şi 1,5 metri), brazii în ghiveci pot fi replantaţi după Sărbători, iar comercianţii promit că rezistă circa 3-4 ani.

În Titan, preţurile pleacă de la 59 de lei, în funcţie de înălţimea bradului pe care o alege clientul, pentru că „limita e cerul”, aşa cum ne spune un vânzător, iar în Crângaşi cel mai bine merg brazii scumpi. În zona comercială din Băneasa, preţul brazilor pleacă de la 30 de lei şi pot ajunge până la 150 de lei, în funcţie de calitate.

La vânzare găsim şi crenguţe sau coroniţe de Crăciun, frumos decorate, cu preţuri între 3 lei şi 10 lei.

Pentru o variantă eco a brazilor de Crăciun militează şi specialiştii în domeniu care ne explică faptul că brazii cu rădăcină, scoşi direct din pământ, pot scăpa de la „măcel” mii de brazi tăiaţi anual în această perioadă a Sărbătorilor de Crăciun.

Florin Voinea, şeful pepinierei Cozieni din cadrul Ocolului Silvic Brăneşti — Direcţia Silvică Ilfov — RNP-Romsilva, arată că aceştia pot fi replantaţi, dacă sunt păstraţi în casă, în condiţii optime de temperatură. El atrage însă atenţia asupra brazilor în ghiveci veniţi din afară despre care spune că au rădăcinile tăiate şi nu mai pot fi replantaţi.

Anul acesta, reprezentaţii Ocolului Silvic susţin vor vinde în jur de o mie de astfel de brazi, la ora actuală, pe stoc fiind peste 9.000 de brazi. Cei mai interesaţi de această ofertă sunt persoanele juridice, firme de specialitate, care ulterior îi revând online sau în magazine, dar la cu totul alte preţuri şi de două ori mai mari.

„Noi am vândut până acum în jur de 600 — 700 de brazi şi estimez că vom ajunge la o mie de bucăţi până de Crăciun. Avem un trend ascendent faţă de anii trecuţi, dar ponderea rămâne tot pe firmele de specialitate, care au o infrastructură şi logistică. Persoanele fizice nu sunt atât de interesate, poate din comoditate, preferă să îi cumpere de la piaţă. Noi servim pe toată lumea, dar sunt alte facilităţi şi alte preţuri pentru cei care cumpără cantităţi mai mari sau îşi fac singuri manopera. Din motive economice oferim şi varianta aceasta, ca oricine să fie interesat. Ca să fim cinstiţi una este să vină o firmă să cumpere 350 de brazi şi alta să vină omul să ia doi brazi”, ne-a explicat şeful pepinierei.

Preţul brazilor din pepinieră, cu rădăcină, în balot ambalat în plasă rabitz, pleacă de 95 de lei bucata pentru cei care nu depăşesc 1,5 metri, ajung la 120 de lei între 1,5 — 2 metri, iar brazii mai mari de 2 metri sar până la 180 de lei.

La aceste preţuri se adaugă TVA 9%, iar la cerere ei pot fi puşi în ghivece. Firmele care cumpără cantităţi mari şi îşi fac singure manopera pot cumpăra brazii şi între 55 sau 80 de lei, chiar dacă ulterior îi revând cu preţuri de două ori mai mari.

Şeful pepinierei susţine că oamenii preferă brazii în ghiveci veniţi din afară pentru că nu ştiu că aceştia au rădăcinile tăiate şi nu mai pot fi replantaţi.

„Oamenii îi preferă pe cei din străinătate în ghiveci, dar cu numai două linguri de pământ. Omul nu are noţiunea de bază, îl vede în ghiveci, zice că e cu rădăcini, dar dacă desfacem unul din import vedem că are toate rădăcinile tăiate, şi are nişte turbă şi rumeguş. Șansele de prindere sunt minime pentru că ei sunt scoşi de o lună din pământ, sunt transportaţi prin tiruri, ţinuţi în cine ştie ce condiţii, prin nu stiu ce depozite. Nu se compară cu brazii noştri care sunt ţinuţi în pământ. Și în cazul acestora dacă sunt ţinuţi în casă, la căldură, lângă calorifer, timp de o lună de zile, şansele de a se prinde sunt minime, pentru că „simte” că a venit primăvara şi începe să vegeteze”, explică silvicultorul.

Partea bună a importurilor de pomi de Crăciun este că presiunea pe pădure a scăzut vertiginos, după cum precizează directorul general al Romsilva, Ciprian Pahonţu.

RNP-Romsilva pune la vânzare în fiecare an o anumită cantitate de brazi de diferite sortimente, dar numai prin ocoalele silvice, la preţuri sociale aş spune, regia nefiind prezentă cu oferta pe piaţă sau în magazine, aşa cum consideră majoritatea românilor.(Text: Agerpres, Foto: greensourcedfw.org)