Muzeul de Artă Braşov este o instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Judeţean Braşov. Reuneşte peste 4.000 de obiecte de patrimoniu cultural, îndeosebi lucrări de pictură, grafică şi sculptură reprezentative pentru arta românească modernă şi contemporană şi pentru arta transilvăneană din secolele XVII-XX, dar şi lucrări de artă decorativă europeană şi orientală.
Situat pe Bulevardul Eroilor nr.21, lângă Hotel Capitol, muzeul este adăpostit de o clădire concepută în stil neobaroc, realizată după proiectul lui M. Wagner în anul 1902 pentru Asociaţia Meseriaşilor din Braşov (Kronstadt Gewerbeverein). Clădirea a fost reamenajată şi adaptată în vederea destinaţiei actuale între anii 1969-1970.
Muzeul a luat fiinţă în anul 1949 ca secţie a Muzeului Regional, iar din 15 februarie 1950 a fost deschisă la primul etaj al Casei Sfatului prima expoziţie permanentă de artă plastică. Secţia de Artă s-a mutat din anul 1970 în spaţiul în care funcţionează şi în prezent. Ca instituţie de sine stătătoare, s-a constituit la 1 iunie 1990, prin desprinderea din Muzeul Judeţean Braşov a Secţiei de Artă.
Principala expoziţie permanentă a muzeului – Galeria Naţională – reuneşte în cele şase săli de la etajul clădirii o selecţie reprezentativă de peste 150 de lucrări de artă (pictură şi sculptură) ilustrând evoluţia picturii transilvănene din secolele XVIII-XIX şi a artei româneşti din intervalul cuprins între prima jumătate a secolului al-XIX-lea şi perioada postbelică. Expoziţia se deschide cu portrete aparţinând unor anonimi transilvăneni din secolele XVII-XVIII. În primele două săli este expusă o amplă şi valoroasă colecţie Nicolae Grigorescu, cuprinzând peste 30 lucrări din toate etapele de creaţie. Printre cele mai reprezentative creaţii se numără: „Convoi de prizonieri turci”, „Femeie îmbrobodită”, „Boi odihnindu-se”, „Plajă la ocean”, „Ţărancă franceză”, „Flori de cireş”.
Mai pot fi văzute aici lucrări de Theodor Aman, Iona Andreescu, Ştefan Luchian, Theordor Palady, Ştefan Popescu, Nicolae Tonitza, Octavian Băncilă, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Dărăscu, Ion Irimescu, Dimitrie Paciurea.
Alături de operele maeştrilor artei româneşti figurează în expunere şi creaţiile artiştilor avangardişti braşoveni precum: Hans Eder şi Hans Mattis-Teutsch, Maxy Hermann. Arta contemporană, caracterizată printr-o pronunţată varietate stilistică şi tematică, este ilustrată prin lucrări aparţinând lui: Sever Frenţiu, Ion Pacea, Horia Bernea, Friedrich von Bömches, Ion Gheorghiu, Eftimie Modâlcă, Ion Vrăneanţu, Ovidiu Maitec, Zina Blănuţă, Theodor Rusu.
Patrimoniul muzeului cuprinde şi Colecţia de Grafică cu peste 1000 de lucrări reprezentative pentru grafica transilvăneană din secolele XIX-XX şi pentru grafica românească modernă şi contemporană. Printre artiştii ce figurează în cadrul său se numără: Franz Neuhauser Jr., Robert Krabs, Carol Popp de Szathmary, Wilhelm Kamner, Hans Bulhardt, Ştefan Luchian, Fritz Kimm, Hans Mattis-Teutsch, Iosif Iser, Hans Eder, Gheorghe Petraşcu, Ernst Honigberger, Hans Hermann, Alexandru Phoebus, Rodica Maniu, Victor Vassarely.
Muzeul de Artă Braşov mai deţine şi o Expoziţie de Artă Decorativă (momentan închisă), amenajată din anul 1995 într-un spaţiu situat la subsolul muzeului. Aceasta reuneşte piese reprezentative pentru spaţiul oriental, european şi românesc axându-se pe ilustrarea evoluţiei artei porţelanului şi a sticlăriei.
Evoluţia sticlăriei este exemplificată prin obiecte provenind din centre cu o îndelungată tradiţie, atelierele din Murano şi Boemia, sticlărie transilvăneană de factură populară, produsă în secolele XVIII-XIX în ateliere precum cele de la Porumbacu, Avrig sau Pădurea Neagră.
Sunt expuse piese de porţelan reprezentative pentru cele mai importante manufacturi europene din secolele XVIII-XIX: Meissen, Delft, Sčvres, Capo di Monte, Wegdgood, Talavera de la Reina, Rosenthal etc.
Extremul Orient este reprezentat prin vase de porţelan din China şi Japonia, produse în secolele XIX-XX, completat de o colecţie de figurine şi vase de metal, provenind din China, India, Persia.
Sălile de la parterul muzeului sunt destinate organizării expoziţiilor temporare şi diverselor de manifestări culturale (concerte, lansări de carte, mese rotunde, conferinţe etc.).
În ultimii ani, Muzeul de Artă Braşov s-a făcut remarcat prin organizarea a numeroase expoziţii cu caracter naţional şi internaţional (Salvador Dali, Francisco de Goza, Max Ernest) precum şi prin participarea cu lucrări la expoziţii internaţionale importante. (Text: Agerpres, Foto: muzeulartabv.ro, Video: youtube.com)