BRAŞOV: Canionul „Şapte Scări”

Canionul-7Scari2

Canionul „Şapte Scări”, din apropiere de Braşov, este considerat un loc unic în ţară, cu multe căderi succesive de apă ce se prăvălesc pe pereţii verticali, căţărări de zeci de metri pe scări verticale sau înclinate, dar şi zgomotul asurzitor al apei, care fac din acest obiectiv turistic un loc deosebit de pitoresc.
Canionul-7Scari1

Aflat în Masivul Piatra Mare, Canionul „Şapte Scări” reprezintă nişte chei săpate în calcar având o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 60 de metri, la o altitudine de 950 de metri. Defileul este format din şapte trepte între 2,5 şi 15 metri, ce îi dau numele, şi care se transformă în cascade când volumul de apă al pârâului Şapte Scări, afluent al râului Şipoaiei, este crescut. În cuprinsul canionului există şapte cascade, cea mai înaltă fiind de 35 de metri. Frumuseţea canionului constă în desele schimbări de direcţie, care împiedică privirea să cuprindă în ansamblu tot canionul, astfel că nu ştii la ce să te aştepţi în continuare.

Canionul „Şapte Scări” a fost reabilitat în totalitate în perioada iulie-octombrie 2013, fiind redeschis la începutul lunii noiembrie 2013.

Canionul-7Scari3

Scările şi pasarelele sunt din fier zincat, 100% mai sigure pentru turişti, s-au refăcut panourile de informare şi cabinele PSI, iar pe traseul dintre Cabana Dâmbu Morii şi Canionul „Şapte Scări”, de peste doi kilometri, au fost montate 20 de seturi de mese şi bănci, precum şi vetre de foc pentru turiştii care fac popasuri. Investiţia a fost de 330.000 de euro, din partea Regiei Pădurilor Săcele, care administrează Canionul „Şapte Scări”.

Canionul-7Scari4

Turiştii copii primesc la intrarea în canion echipament de protecţie şi siguranţă format din hamuri şi căşti pentru a-i feri de eventuale accidentări. Începând din luna octombrie, turiştii care ajung la Canionul „Şapte Scări” au la dispoziţie şi o tiroliană al cărei traseu măsoară 2.174 de metri şi porneşte de la baza canionului până la capătul drumului forestier Şipoaia.

Canionul-7Scari5

Diferenţa de nivel este de 300 de metri, pleacă de la altitudinea de 995 de metri şi ajunge la o altitudine de 680 de metri. Sistemul este compus din 21 de segmente, cel mai lung măsoară 307 metri, iar cel mai scurt 60 de metri, capacitatea de transport fiind de 60-70 de persoane. Copiii au la dispoziţie propriile segmente de 50 de metri, în apropierea cabanei de jos.

Greutatea minimă a unei persoane care foloseşte tiroliana este de 45 kg şi 1,40 înălţime, iar greutatea maximă de 95 kg. Cablul tirolienei este de 12 milimetri şi rezistă la o greutate de 16.800 kg. Investiţia a costat 200.000 de lei, bani din bugetul Regiei Pădurilor Săcele. După reabilitarea Canionului „Şapte Scări”, numărul turiştilor a crescut considerabil.

Canionul-7Scari6

„În acest an, 47.900 de turişti plătitori de bilet au vizitat Canionul «Şapte Scări», dar putem spune că numărul total a fost de peste 50.000, având în vedere că au fost zile când am avut o serie de evenimente, iar intrarea a fost liberă. Noi am prognozat în acest an să avem 22.000 de vizitatori, dar văd că numărul este dublu, ceea ce înseamnă că orice îmbunătăţire adusă unui obiectiv turistic, orice investiţie indiferent de cât a costat face ca numărul turiştilor să crească. Până la primăvară vizitarea Canionului «Şapte Scări» se face doar în zilele de sâmbătă şi duminică, între orele 10.00 şi 16.00. Din cauza stratului gros de zăpadă, de peste un metru, în aceste zile Canionul «Şapte Scări» este închis”, a declarat Popa Cristian, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Regiei Pădurilor Săcele.

Accesul până la Canionul „Şapte Scări”, care se află în partea vestică a Masivului Piatra Mare, se face din DN1, zona Dâmbu Morii, pe un drum marcat, în lungime de 2,8 kilometri, ce se parcurge în 45 de minute. (Text: Agerpres,Foto: facebook.com/7scari)