Brânza artizanală portugheză care încântă simţurile

Queijo Serra da Estrela

Maturată, onctuoasă şi de culoare albă: aşa este brânza portugheză „Queijo Serra da Estrela”, căreia doar mâinile unor producători artizanali îi pot da caracterul unic şi savoarea care au făcut-o atât de renumită. 

Tradiţia este ingredientul principal al acestei delicatese fabricate din lapte de oaie originară din Serra da Estrela la care se adaugă o floare sălbatică locală „cardon” (pălămidă) şi puţină sare. Floarea ajută la procesul de coagulare iar elaborarea este în întregime manuală.

Florile se usucă şi se pun în apă călduţă cu sare. După ce se înmoaie, se trec printr-un tifon şi se adaugă în laptele proaspăt muls. Amestecul trebuie lăsat să se odihnească timp de o oră, după care începe procesul de elaborare a brânzei la care se adaugă ultimul ingredient: o doză de tandreţe.

„Este ca un bebeluş”, a declarat metaforic preşedintele Cooperativei Producătorilor de Queso de la Serra da Estrela (EstrelaCoop), Francisco Granjal, care a subliniat că „toate fazele de producţie sunt în întregime manuale”.

După ce se elaborează, brânza se înveleşte într-o pânză albă şi se păstrează timp de 30 de zile în care se aşteaptă să matureze. Este mâncarea de zi cu zi a familiilor care locuiesc în satele acestui ţinut muntos al Portugaliei continentale care fac ca această brânză să fie „unică în ţară şi peste hotare şi cu un gust inegalabil”, a precizat Granjal.

În 2011, brânza din Serra da Estrela a fost selectată printre cele 7 minuni ale gastronomiei portugheze, alături de alte delicatese precum supa verde – „caldo verde” şi „bacalao” – sardina pe grătar din Lisabona, sau celebrele dulciuri din Belém. Elaborarea brânzei delicioase este principala activitate a localnicilor din regiune. Brânza are propria denumire de origine protejată şi însoţită de un certificat original, care nu este însă întotdeauna respectat, potrivit EstrelaCoop.

„Avem multe fabrici în regiune care folosesc lapte de import, inclusiv din Spania, care nu pot produce brânza de Serra da Estrela, dar care profită de numele regiunii pentru a înşela consumatorul”, explică Granjal.

Regiunea produce aproximativ 60 tone de brânză maturată pe an alături de alte produse precum mezelurile din carne de miel însă dificultăţile de rentabilizare a procesului artizanal şi concurenţa marilor industrii ale sectorului a făcut ca mulţi oieri din Serra da Estrela să abandoneze activitatea şi să pună în pericol supravieţuirea acestui produs.

Autorităţile au avertizat că în lipsa unor fonduri care să sprijine sectorul, producţia acestei delicatese ar putea să dispară în următorii zece ani. Salvarea brânzei de Serra da Estrela ar putea fi totuşi impulsionată de exporturile în străinătate unde această delicatesă este deja cunoscută.

Granjal nu a dat cifre exacte, dar a subliniat că în ultimii ani exporturile acestui tip de brânză au crescut, în principal în Brazila, Angola şi pe piaţa „saudade”, formată din emigranţii portughezi care trăiesc în toate colţurile planetei. (Text: Agerpres, Foto: entrepratosecopos.xpg.uol.com.br)