BOTOŞANI: Centrul Vechi, o colecţie unică de clădiri monumente istorice

Centrul Vechi Botosani2

Strânge la un loc 60 de clădiri monumente istorice şi oferă vizitatorilor imaginea unui mic Leipzig. Centrul Vechi al municipiului Botoşani este o colecţie de clădiri „simbol” care îmbină aproape perfect istoria şi modernismul.

Are o vechime de peste 100 de ani şi este singurul ansamblu arhitectural de acest tip din judeţele Moldovei.

Centrul Vechi este ridicat la sfârşitul secolului al XVIII-lea pe o structură complexă de beciuri boltite, dispusă pe două nivele şi executate din piatră. Se pare că beciurile datează din perioada medievală, fiind folosite atât ca spaţiu de depozitare a mărfurilor pentru comercianţii din zonă, cât şi pentru refugierea populaţiei în timpul năvălirilor.

Clădirile, construite după modelul celor din Leipzig, sunt cu parter şi etaj. Spaţiile boltite de la parter aveau şi au şi astăzi rol comercial, iar etajul era şi este utilizat ca locuinţe.

„Este singurul oraş din Moldova care a păstrat Centrul istoric nealterat. E un sit de arhitectură, o zonă unică, ce ilustrează o realitate de la graniţa epocii moderne cu epoca contemporană”, susţine istoricul Gheorghe Median.

Centrul Vechi Botosani1

Centrul Vechi al Botoşaniului a fost devastat în urma unui mare incendiu care a avut loc pe 3 iunie 1887. Atunci a fost afectată puternic Strada Mare, care era artera comercială principală a târgului. Focul a ars foarte multe prăvălii armeneşti, evreieşti sau româneşti, locuinţe şi magazine la modă în acea perioadă.

După incendiu, locul construcţiilor din lemn a fost luat de altele, din zid, cărămidă, piatră, cea mai mare parte a acestora existând şi astăzi. Procesul de refacere a zonei a avut loc cu contribuţia esenţială a comunităţii evreieşti, care număra la acea vreme peste 10.000 de membri.

Centrul Vechi al Botoşaniului se concentrează astăzi în jurul Pieţei „1 Decembrie 1918” şi în ce a mai rămas din Strada Mare de odinioară. El reprezintă un punct de atracţie pentru turişti, dar şi pentru ambasadorii care ajung în municipiul Botoşani.

„Această zonă a fost, de-a lungul secolelor, centru de dezvoltare a oraşului, nucleul în jurul căruia s-a dezvoltat oraşul. Diverse comunităţi şi-au pus amprenta asupra dezvoltării Centrului Vechi, pentru că acolo au trăit evrei, armeni, greci şi lucrul acesta se vede în arhitectura clădirilor, în modul cum au fost construite”, a afirmat primarul Ovidiu Portariuc.

Istoricii leagă Centrul Vechi al Botoşaniului de viaţa lui Eminescu atâta timp cât acolo se află Biserica Uspenia, în care a fost botezat marele poet, dar şi locul pe care s-a aflat o casă care a aparţinut familiei Eminovici.

„În zona aceea se păstrează miraculos nişte clădiri legate de Eminescu. Nimeni nu vrea să fructifice acest lucru. Se află acolo clădirea în care a fost botezat Eminescu, clădirea pe locul căreia s-a aflat casa lui Eminovici, Primăria actual, care a fost Tribunalul, unde Eminescu a fost copist, şi casa Sommer, în care a fost o sală de teatru la care Eminescu era sufleur”, explică Gheorghe Median.

Centrul Vechi Botosani3

Centrul Vechi a fost reabilitat în perioada 2009 – 2011 în baza unui proiect cu finanţare europeană în valoare de 6,2 milioane de euro. Prin proiectul implementat de Primăria municipiului Botoşani au fost refăcute 17 imobile proprietate publică din zonă, dar şi întreg perimetrul pietonal, cu utilităţile aferente.

Pentru a putea investi în clădirile care în acest moment sunt proprietate privată, municipalitatea are în vedere demararea unor proceduri de achiziţie a clădirilor monumente istorice, în special a celor aflate într-o avansată stare de degradare.

„Am cerut o identificare a proprietarilor. Vrem să aflăm fiecare clădire ce regim de proprietate are, pentru că nu există o asemenea evidenţă. Vrem să începem un program de achiziţii pe termen lung, pe următorii cinci-şapte ani, astfel încât să putem renova tot Centrul Vechi”, a spus Ovidiu Portariuc. (Text: Agerpres, Foto: botosaneanul.ro, panoramio.com)