Sute de copii sunt aşteptaţi începând de joi, 18 august, la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii din Galaţi, unde a fost inaugurat un nou spaţiu de vizitare intitulat „Botanica Distractivă”, proiect de educaţie ecologică destinat celor mici, dar şi adulţilor care îi însoţesc.
Potrivit directorului complexului muzeal, Mădălin Șerban, proiectul îşi propune stimularea interesului copiilor pentru cunoaşterea naturii prin promovarea conceptului de comunicare a informaţiilor cu caracter interdisciplinar (din botanică şi zoologie) printr-o modalitate prietenoasă şi hazlie.
„Proiectul se adresează în special copiilor cărora trebuie să le insuflăm instinctul pentru a cunoaşte mai bine natura. La baza proiectului a stat o idee de interdisciplinaritate între botanică şi zoologie. Toate speciile de plante pe care le-am pus aici au denumiri populare distractive din regnul animal: creasta cocoşului, gura leului, umbra iepurelui, talpa gâştii, barba împăratului, coada vulpii. Suprafaţa amenajată este de 350 mp, pe care s-au plantat aproximativ 1.000 de fire de plante, dintre care 15 specii sunt cu denumiri interesante, distractive”, a spus Șerban.
Copii sunt îndrumaţi să se deplaseze pe un itinerariu amenajat pe trunchiurile a doi arbori. Din loc în loc au fost făcute mini-ţarcuri în care au fost plantate specii de plante cu denumiri populare distractive, iar pe suporţi din lemn au fost dispuse fotografii cu animalele care intră în denumirile plantelor respective. Fiecare fotografie are şi o parte de text în care sunt descrise principalele caracteristici ale plantelor. Copii primesc, pentru o mai bună observare de aproape, şi câte o lupă.
„Proiectul a pornit de la faptul că Botanica este o disciplină mai grea care nu poate să fie asimilată într-un mod simplu de către copii şi chiar de către adulţi. De aceea, ne-am gândit să introducem un alt concept prin care vizitatorii noştri să se apropie mai mult de patrimoniul vegetal al Grădinii Botanice. Am pornit de la denumiri populare, care de cele mai multe ori sunt regionalisme mai puţin cunoscute de copii, şi încercăm să îi atragem spre cunoaşterea naturii prin activităţi interactive. Am căutat ca asemănările dintre denumirile populare ale plantelor şi animale să fie cât mai relevante şi să stârnească curiozitatea”, a explicat şeful Secţiei Grădina Botanică, Paul Lupoaie.
Spaţiul de vizitare „Botanica Distractivă” a fost realizat în colaborare cu Asociaţia Centrul de Resurse pentru Dezvoltare 2020 şi finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în cadrul Programului Spaţii Verzi, Componenta Spaţii Verzi Urbane — ediţia 2016. Valoarea proiectului s-a ridicat la suma de 13.000 lei.(Text: Agerpres, Foto: worldwideromania.com)