Bonnie Tyler: o voce aparte, după o operaţie nereuşită

Bonnie Tyler-02

Bonnie Tyler, pe numele său adevărat, Gaynor Hopkins, s-a născut la 8 iunie 1951 în oraşul Swansea din sudul Țării Galilor. A cântat în diferite oraşe din Țara Galilor, ca solistă vocală a grupului de rhythm&blues The Mumbles.

În acea vreme, Bonnie nu s-a bucurat de un succes deosebit, iar puţin înainte de 1976, pe corzile sale vocale au apărut noduli care au împiedicat-o să cânte o vreme.

În 1976, Bonnie Tyler a fost supusă unei operaţii pe corzile vocale în urma căreia ar fi trebuit să fie înlăturaţi nodulii. Reuşita intervenţiei chirurgicale a fost parţială, pentru că în urma acesteia, Bonnie a căpătat o răguşeală în voce, dar aceasta avea să îi aducă un succes nesperat. Noul său timbru vocal a fost remarcat de echipa de compozitori şi producători Ronnie Scott şi Steve Wolfe, care au devenit managerii săi.

Primul său hit a venit în 1978 şi s-a intitulat „It’s a Heartache”, însă a început să o nemulţumească faptul că managerii încercau să facă din ea o solistă de muzică country. Bonnie Tyler îşi dorea foarte mult să cânte rock, iar stilul său artistic a fost influenţat de Rod Stewart sau Janis Joplin.

Ultimul său album înregistrat la casa de discuri RCA a apărut în 1981 şi s-a intitulat „Goobye to the Island”. Atunci când contractul cu Scott şi Wolfe a expirat, în 1983, Bonnie a semnat un contract cu Jim Steinman de la casa de discuri CBS şi una dintre primele sale înregistrări de aici a fost balada rock „Total Eclipse of the Heart”. Bonnie a fost acompaniată în studioul de înregistrări al companiei de câţiva foşti membri ai grupului The Street Band.

Single-ul „Total Eclipse of the Heart” a stat timp de patru săptămâni pe locul întâi al topului Billboard 100 şi a făcut ca albumul „Faster Than the Speed of Night”, pe care a fost inclus, să se vândă într-un număr mai mare de un milion de exemplare. În Marea Britanie, albumul a intrat în top, direct pe primul loc, iar „Total Eclipse of the Heart” a devenit un hit uriaş.

În 1988, Bonnie Tyler a colaborat cu Mike Oldfield. Următoarea piesă înregistrată de Bonnie s-a intitulat „Holding Out For a Hero” şi a fost aleasă să facă parte din coloana sonoră a filmului american de mare succes „Footloose”.

La începutul anilor ’90, Bonnie a început să colaboreze cu chitaristul Todd Rundgren şi cu Desmond Child, înregistrând albumul „Bitterblue” la casa de discuri Hansa din Germania. Albumul s-a bucurat de un succes destul de mare în Europa, iar printre muzicienii invitaţi ai lui Bonnie Tyler s-au numărat Nick Kershaw, Harold Faltermeyer şi Giorgio Moroder. În 1996 a lansat albumul „Free Spirit”.

În 2003, artista a lansat ”Heart Strings”, un album alcătuit din cover-uri ale versiunilor cântecelor populare, pe care le-a înregistrat cu Orchestra Filarmonicii din Praga. În acelaşi an, vocalistul francez Kareen Antonn a realizat cu Bonnie Tyler un duet, o versiune în limba franceză a single-ului ”Total Eclipse of the Heart”. Lansat în decembrie 2003, acesta a ajuns numărul 1 în Franţa timp de zece săptămâni, la fel şi în Belgia şi Polonia, vânzându-se în peste două milioane de exemplare.

În septembrie 2006, Bonnie Tyler şi-a făcut apariţia pentru prima dată în ultimii ani la televiziunea americană şi a cântat single-ul ”Total Eclipse of the Heart”. În 2007, o nouă colecţie Greatest Hits, „From the Heart”, a fost lansată.

În 2011, Bonnie Tyler a apărut în videoclipul „Newport State of Mind”, o parodie a lui Jay Z şi a Aliciei Keys, ce a contribuit la o acţiune de caritate pentru BBC Comic Relief.

La începutul anului 2012, Bonnie a plecat la Nashville, Tennessee, pentru a înregistra 13 piese pentru un nou album — ”Rocks and Honey”, care a fost finalizat la sfârşitul anului, iar apariţia acestuia a fost anunţată într-un show de televiziune australian.

Tot în 2012, a înregistrat un duet cu Rolf Harris la Dean Street Studios, piesa lor, „Loch Lomond”, urmând să fie inclusă pe albumul lui Harris. În acelaşi an, o piesă neînregistrată până atunci, „Never Gonna Take No for an Answer”, compusă de Martin Brown, a apărut la SoundCloud. De asemenea, ea a participat la trei dintre concertele turneului Status Quo în Marea Britanie, ca invitat special. Interpretarea piesei „Turtle Blues”, a lui Janis Joplin, în varianta lui Bonnie Tyler a fost privită ca unul dintre punctele forte ale concertelor sale împreună cu Status Quo.

Bonnie Tyler-01

În perioada care a urmat, Bonnie s-a concentrat asupra celui de-al 16-lea album din cariera sa, iar într-o apariţie la un concert în Germania, a cântat una dintre piesele noi — „All I Ever Wanted” — în primă audiţie. Ea a anunţat apariţia albumului ”Rocks and Honey” în primăvara anului 2013. În acelaşi timp, a început să pregătească piesa „Believe in Me” pentru a reprezenta Marea Britanie la Concursul Eurovision din 2013, la Malmo, în Suedia.

Albumul ”Rocks and Honey” a fost bine primit de public şi critici muzicali, ajungând în top 100 din Danemarca, Marea Britanie, Germania şi Elveţia. Din discografia artistei amintim: ”The World Starts Tonight” (1977), ”Natural Force” (1978), ”Diamond Cut” (1979), ”Goodbye to the Island” (1981), ”Faster Than the Speed of Night” (1983), ”Secret Dreams and Forbidden Fire” (1986), ”Hide Your Heart” (1988), ”Bitterblue” (1991), ”Angel Heart” (1992), ”Silhouette in Red” (1993), ”Free Spirit” (1995), ”All in One Voice” (1999), ”Heart Strings” (2003), ”Simply Believe” (2004), ”Wings” (2005).

În august 2013 a lansat single-ul „This Is Gonna Hurt”, care a fost inclus în turneul realizat în Germania. Al treile single a fost „Love Is the Knife”, lansat la televiziunea din Danemarca.

În septembrie 2013, Bonnie Tyler a efectuat turneul South Africa Tour 2013, care a inclus două concerte în Johannesburg la Emperors Palace Hotel & Casino. După promovarea din Africa de Sud, a susţinut concerte la Moscova, în ianuarie 2014. Pe lângă promovarea noului album, în ultimul an Bonnie a înregistrat câteva duete, cu Rhydian Roberts, pentru albumul acestuia ”One Day like This”, care a fost lansat în aprilie 2014, dar şi cu Spike, pentru piesa „Fortune”, albumul acestuia fiind lansat în septembrie 2014. De asemenea, Meat Loaf şi-a exprimat dorinţa de a colabora cu Bonnie pentru următorul său album, urmând să înregistreze cu aceasta o versiune a piesei „Anything For Love”.

Bonnie Tyler a vizitat România de mai multe ori, susţinând concerte care au bucurat fanii din Bucureşti şi din ţară. Între concertele recente le amintim pe cele din 2012 sau 2014, la acesta din urmă urcând pe scena Sălii Palatului alături de membrii legendarei trupe britanice Smokie.

În iunie 2016, Bonnie Tyler va reveni în România, fiind printre invitaţii celei de a opta ediţii a „Transylvania Music Event”, organizat la Cluj-Napoca. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Bonnie Tyller, Video: youtube.com)