BISTRIŢA-NĂSĂUD: Pasul Tihuţa şi mitul lui Dracula

Pasul-Tihuta1

Aşa am aflat că ţinutul despre care vorbea contele se găseşte tocmai la hotarul dintre Transilvania, Moldova şi Bucovina, în inima Carpaţilor – una dintre cele mai sălbatice şi necercetate zone ale Europei”. (Bram Stoker, Dracula, 1897)

În urmă cu aproape 120 de ani, un irlandez a avut ideea unui roman, care avea să îl facă celebru, iar o parte din acţiune a decis să o plaseze într-o zonă din Europa în care nu fusese niciodată – şi pe care nici nu avea să o vadă vreodată, dar despre care citise mult. Scriitorul era Bram Stoker, iar al său roman „Dracula” avea să pună definitiv pe harta lumii o zonă din judeţul Bistriţa-Năsăud care, altfel, poate ar fi rămas în memoria colectivă doar prin circulaţia grea pe vreme de iarnă: Pasul Tihuţa.

Situat la peste 1.100 metri altitudine, în Munţii Bârgăului, la limita cu judeţul Suceava, Pasul Tihuţa (Borgo Pass) este, în prezent, una dintre cele mai importante atracţii turistice ale judeţului Bistriţa-Năsăud, însă în urmă cu circa 40 de ani acolo nu exista nimic care să atragă turistul.

Pe la începutul anilor ’70, şeful turismului bistriţean de la acea vreme, Alexandru Misiuga, după ce a citit romanul „Dracula” şi şi-a dat seama cât de mult seamănă descrierea din carte cu realitatea, a avut ideea construirii unui hotel sub forma unui castel chiar în Pasul Tihuţa.

Clădirea a fost edificată în perioada 1976 – 1983, în stilul caselor medievale, cu turn şi curte interioară. Mai mult, în municipiul Bistriţa a fost ridicat un hotel care poartă exact numele celui la care a poposit personajul Johathan Harker în drumul său spre castelul contelui Dracula: Coroana de Aur.

Hotelul din Pasul Tihuţa a trecut, după 1989, în proprietate privată, însă multă lume îl consideră, în continuare, un castel. De Halloween, Castelul Dracula este vizitat de grupuri de turişti din Statele Unite ale Americii, fani ai romanului „Dracula”, dar şi de ruşi, sârbi sau brazilieni, petrecerea privată organizată pentru ei aici făcând deliciul televiziunilor an de an.

În urmă cu cinci ani, văzând interesul românilor pentru petrecerea de Halloween a americanilor, conducerea hotelului a decis să organizeze în aceeaşi perioadă şi un Bal al Vrăjitoarelor, la care să poată participa oricine doreşte. Astfel, sute de oameni şi copii, costumaţi cât mai divers, urcă în Pasul Tihuţa în preajma sărbătorii de Halloween şi petrec în stil draculian, din meniu nelipsind frigăruile în sânge şi vinul roşu, „asezonate” cu spectacole de teatru, dans şi muzică şi un foc de tabără spectaculos.

Pentru a satisface pofta vizitatorilor pentru poveşti cu vampiri, la subsolul hotelului a fost amenajat şi un cavou al lui Dracula, spre care se coboară pe o scară îngustă, slab luminată, şi ai cărui pereţi au fost pictaţi cu diverse scene din roman.

Ghidul le povesteşte turiştilor despre Dracula şi legendele care circulă pe seama celebrului conte-vampir, după care adresează întrebarea „Doriţi să îl vedeţi pe conte?”. Şi în acel moment sicriul se deschide, lumina lumânării din mâna ghidului se stinge şi urmează o adevărată scenă de groază, în care turiştii simt mâini invizibile care îi cuprind din întuneric şi încep să ţipe şi să alerge spre culoarul de ieşire, în speranţa că vor scăpa cu viaţă după întâlnirea cu vampirul Dracula.

Castel-dracula1

Mitul lui Dracula şi hotelul-castel din Pasul Tihuţa au făcut ca, de-a lungul anilor, zona să devină una cu potenţial pentru investitorii în turism. Au fost construite zeci de cabane şi de pensiuni, chiar şi o pârtie de schi (rămasă, însă, neomologată), iar peisajele superbe fac din Tihuţa o destinaţie de vacanţă ideală atât vara, cât şi iarna. Mai mult, accesul în trecătoare se face pe DN 17, principala cale de acces dinspre Transilvania spre Moldova, a cărei modernizare s-a terminat în urmă cu cinci ani.

În semn de recunoştinţă pentru popularitatea pe care a dat-o zonei prin romanul său, autorităţile bistriţene i-au ridicat un bust lui Bram Stoker în faţa hotelului-castel.

În 2013, în luna septembrie, la iniţiativa Asociaţiei Turist în Bistriţa-Năsăud şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, în Pasul Tihuţa a fost organizată prima ediţie a Festivalului Usturoiului, eveniment menit să crească potenţialul turistic al zonei.

Mii de oameni au participat, timp de două zile, la activităţile programate în cadrul festivalului: concursuri gastronomice, cu prepararea de bucate specifice judeţului Bistriţa-Năsăud, jocuri de mult uitate pentru copii, muzică şi dansuri tradiţionale, activităţi sportive, concerte, iar invitatul special a fost Grigore Leşe.

Prima ediţie s-a bucurat de un neaşteptat succes. Am fost luaţi chiar şi noi prin surprindere de amploarea pe care a avut-o prima ediţie a Festivalului Usturoiului în Ţinutul Contelui Dracula. A fost un eveniment iniţiat tocmai pentru a atrage turişti şi a promova astfel potenţialul turistic al zonei, încă neexploatat. Şi am reuşit, având în vedere că am avut participanţi din judeţele învecinate, ba chiar şi un grup de turişti spanioli care se aflau în trecere prin zonă şi au venit să vadă ce se întâmplă la Festivalul Usturoiului. Un astfel de eveniment sau evenimente de acest gen sunt absolut necesare pentru dezvoltarea turismului.

La acest eveniment, prima ediţie, pot să vă spun că s-au ocupat toate locurile de cazare în zonă pe o rază de 50 de kilometri. Toate restaurantele au fost pline, iar meşterii pe care i-am invitat au avut vânzări record. Asta înseamnă turism: cazare, masă, agrement, suveniruri. Iar dacă autorităţile locale nu au resurse umane pentru a organiza un astfel de eveniment, împreună cu asociaţia noastră am reuşit să scoatem din amorţeală turismul din zona Pasului Tihuţa. Avem un mit, încă neexploatat, iar coordonatele geografice din romanul «Dracula» sunt din zona noastră. Nu putem rata la infinit o asemenea mină de aur. Povestea care a cucerit lumea e la noi, iar noi avem datoria de a o exploata în beneficiul nostru”, a declarat directorul festivalului, Claudia Andron.

Hotel-Castel-Dracula

Tot în anul 2013 şi tot în Pasul Tihuţa, s-a mai înregistrat o premieră: un descendent al scriitorului Bram Stoker a pus pentru prima dată piciorul în această zonă – de fapt, pentru prima dată în Transilvania şi în România. Stră-strănepotul scriitorului, Dacre Stoker, împreună cu autorul şi fotograful olandez Hans Corneel de Roos, a început să lucreze la un ghid de călătorii, menit să îi conducă pe turişti atât prin locurile în care a crescut şi a trăit Bram Stoker, cât şi în locuri importante menţionate în roman, cum ar fi misterioasa Şcoală a Diavolilor, unde contele-vampir a învăţat magia neagră.

Bineînţeles, din acest ghid nu putea să lipsească Pasul Tihuţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, astfel că cei doi colaboratori au ajuns la sfârşitul lunii noiembrie şi în această zonă, însoţiţi de producătorul de film al Travel Channel, Aaron Sagers. Adiţional ghidului, echipa va produce şi o serie TV despre călătoria pe urmele lui Bram Stoker şi al său Dracula, iar din aceasta nu va lipsi noaptea petrecută la hotelul-castel din Tihuţa, singurul din lume care poartă numele celebrului conte-vampir. (Text: Agerpres, Foto:  panoramio.ro, skytrip.ro)