Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Tesalonic

biserica-sf-dimitrie-tesalonic-01

Biserica din Tesalonic (Salonic), Grecia, închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, face parte din situl paleocreştin şi al monumentelor bizantine din Tesalonic, fiind trecută în lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1988.

Potrivit UNESCO, Tesalonicul, cetate fondată în anul 315 î.Hr., capitala provinciei şi port maritim, a fost una din primele baze pentru răspândirea creştinismului.

Monumentele creştine din Tesalonic includ biserici deosebit de frumoase, dintre care unele sunt construite în plan de cruce greacă, iar altele în plan bazilical cu trei nave. Construite pe o perioadă de timp care începe în secolul al IV-lea şi se termină în secolul al XV-lea ele constituie o perspectivă tipologică care a avut o influenţă considerabilă în lumea bizantină.

Printre cele mai mari capodopere ale artei creştine timpurii se numără şi lăcaşul închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.

Biserica a fost ridicată deasupra locului unde Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost martirizat.

Atât tradiţia, cât şi descoperirile arheologice indică faptul că în acest loc a fost o veche baie comună, în care Sfântul Dimitrie a fost închis şi martirizat în anul 303, precizează site-ul www.museumsofmacedonia.gr.

biserica-sf-dimitrie-tesalonic-02

În prezent, pe acest loc există o frumoasă catedrală cu cinci abside, cu un pronaos şi transept. Cripta în care s-au aflat moaştele Sfântului Dimitrie se află sub altar.

Acest locaş adăposteşte racla cu moaştele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, care este aşezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis din marmură, împodobit cu fresce din viaţa sfântului.

Prima biserică ridicată aici a fost o construcţie mică, realizată după anul 313 pe ruinele unei băi romane. În secolul V, eparhul oraşului, Leontie, a ridicat pe acelaşi amplasament, o mare basilică cu trei abside, distrusă însă de foc în jurul anilor 626-634. Construcţia includea locul martiriului Sfântului Dimitrie şi fântâna, ce deservea probabil băile, care a fost transformată într-o sursă de apă sfinţită.

La scurt timp după incendiul din secolul al VII-lea a fost ridicată construcţia actuală. Aceasta a fost transformată în moschee în 1493. A fost redată cultului creştin în 1912, dar a fost distrusă din nou în marele incendiu din 1917. A fost reconstruită şi a fost din nou pusă în rândul aşezămintelor creştine în 1949.

biserica-sf-dimitrie-tesalonic-04

În incendiul din 1917, care a distrus o mare parte din oraş, a căzut şi podeaua Bisericii Sfântului Dimitrie, astfel a fost descoperită prima bisericuţă, dar şi un bazin de marmură, care era folosit pentru a aduna mirul sfânt din mormântul Sfântului Dimitrie.

Cripta, redescoperită după incendiu, a fost umplut cu pământ în timpul perioadei dominaţiei otomane. Aceasta a fost restaurată de către Serviciul de Arheologie şi a fost transformată, din 1988, într-un spaţiu de expoziţie, menţionează site-ul citat.

Este prezentată astfel o colecţie de sculpturi, capiteluri şi vase aparţinând construcţiilor succesive ridicate în acest loc.

biserica-sf-dimitrie-tesalonic-03

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, în ziua de 26 octombrie, dar, în mod deosebit, Sfântul Dimitrie este cinstit de locuitorii din Tesalonic, care împreună cu credincioşii de pretutindeni se roagă Sfântului pentru mijlocirile şi minunile sale.

În fiecare an, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, la Tesalonic se organizează pelerinaje şi procesiuni.

* * *

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, s-a născut în Tesalonic, din părinţi de neam bun şi dreptcredincioşi. După moartea tatălui său, care era guvernator al Tesalonicului, Sfântul Dimitrie a fost chemat de împăratul Maximian (286-305), persecutor al creştinilor, şi numit în locul acestuia.

biserica-sf-dimitrie-tesalonic-05

La scurt timp, împăratul a aflat că Dimitrie este creştin şi pe mulţi îi aducea la credinţa sa. Mânios, a dorit ca el însuşi să meargă în cetatea Tesalonicului, să vadă cu ochii săi cum tânărul voievod Dimitrie i se împotriveşte. Întorcându-se biruitor după o luptă în părţile de răsărit ale imperiului, Maximian a ajuns şi la Tesalonic. Aici l-a chemat în faţa sa pe guvernatorul cetăţii, Sfântul Dimitrie, care stând înaintea împăratului, cu mare îndrăzneală a mărturisit că este creştin.

A fost închis în alt loc decât în temniţa oraşului, într-un loc defăimat, o baie mare şi veche, pentru cutezanţa sa în mărturisirea credinţei. În ziua de douăzeci şi şase a lunii octombrie, au intrat ostaşii în locul în care Sfântul Dimitrie fusese aruncat şi, găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele şi l-au omorât. (Text: Agerpres, Foto: crestinortodox.ro , Video: youtube.com)