Biserica cu Sfinţi va fi restaurată

Biserica-cu-SfintiLucrările de restaurare a picturii interioare şi exterioare a Bisericii cu Sfinţi din Bucureşti vor fi finanţate de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului Naţional – Programul Naţional de Restaurare, anunţă ministrul Corina Şuteu.

În urma dialogului iniţiat de ministrul Culturii, Corina Şuteu, cu Patriarhia Română, având în vedere că lucrările de consolidare a Bisericii cu Sfinţi au fost deja contractate, aşteptându-se alocarea fondurilor din partea Consiliului Local al Sectorului 2, s-a stabilit ca lucrările de restaurare a picturii interioare şi exterioare să fie finanţate de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului Naţional — Programul Naţional de Restaurare„, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a ministrului.

Suma alocată de Ministerul Culturii este de 40.000 lei, urmând ca după finalizarea proiectului şi stabilirea valorii lucrărilor de restaurare să se aloce fondurile necesare pentru executare.

Pe 10 iunie, ministrul Culturii a aprobat noul Program Naţional de Restaurare. Pe lista monumentelor care urmează să fie restaurate a fost introdusă şi Biserica cu Sfinţi (sec.XVIII) din Bucureşti, identificată în Lista Naţională a Monumentelor Istorice categoria B-II-mA-19252 — una dintre cele mai valoroase monumente de arhitectură de pe Calea Moşilor Vechi, arteră istorică aflată într-o stare avansată de degradare pe întregul segment dintre Piaţa Sfântul Gheorghe şi bd-ul Carol I.

În cadrul Programului Naţional de Restaurare, aprobat de ministrul Culturii, se regăsesc şi alte monumente importante: Casa Ienăchiţă Văcărescu din Bucureşti, Mănăstirea Dragomirna — judeţul Suceava sau Biserica Sf. Gheorghe a fostei Mănăstiri Voroneţ — judeţul Suceava, aflată în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Suma totală a Programului Naţional de Restaurare — etapa II/2016 este de 10.570.859,96 lei.

„Salvarea patrimoniului construit la nivel naţional rămâne o prioritate a Ministerului Culturii care lucrează în acest moment la o serie de modificări legislative şi la o serie de intervenţii punctuale pentru salvarea unor monumente istorice care au nevoie urgentă de intervenţie”, mai arată sursa citată.

În urmă cu o săptămână, Corina Şuteu i-a adresat o scrisoare patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, şi episcopului vicar al Episcopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul, în care sesiza situaţia gravă în care se află Biserica cu Sfinţi din Bucureşti şi solicita informaţii referitoare la eventualitatea unui proiect pentru consolidarea şi restaurarea lăcaşului de cult. (Text: Agerpres, Foto: ghidul.ro)