Bill Gates – cel mai bogat om din lume

Bill-Gates

Bill Gates, fondatorul „Microsoft”, conduce şi în 2015 topul celor mai bogaţi oameni din lume publicat de revista „Forbes” pe pagina sa de internet, fiind urmat de mexicanul Carlos Slim şi de veteranul investitor american Warren Buffett.

Conform celui de-al 29-lea clasament anual al celor mai bogaţi oameni din lume alcătuit de Forbes, în lume există un număr record de miliardari, 1.826, a căror averi cumulate însumează 7,05 trilioane de dolari, în creştere faţă de 6,4 trilioane de dolari în 2014. În total, lista cuprinde 290 de nume noi (faţă de clasamentele anterioare), dintre care 71 sunt din China. În creştere a fost şi numărul tinerilor miliardari, 46 având sub 40 de ani.

În vârstă de 59 de ani, americanul Bill Gates are o avere de 79,2 miliarde de dolari şi se situează pe primul loc în clasamentul Forbes pentru a 16-a oară în ultimii 21 de ani. Averea lui a crescut de anul trecut cu 3,2 miliarde de dolari. Ca şi în 2014, el este urmat de Carlos Slim (75 de ani), care conduce grupul de telecomunicaţii „America Movil” şi este posesorul a 77,1 miliarde de dolari.

Pe locul al treilea în acest clasament figurează Warren Buffett (84 de ani), preşedintele firmei „Berkshire Hathaway”, cu o avere aproximată la 72,7 miliarde de dolari. În 2014, el se afla pe poziţia a patra a topului.

Primul european din această listă este omul de afaceri spaniol Amancio Ortega (78 de ani), fondatorul firmei de produse textile „Inditex”, cu 64,5 miliarde de dolari. El ocupă locul al patrulea, în coborâre cu o poziţie faţă de clasamentul „Forbes” din 2014. Restul topului 10 este format numai din americani, singura excepţie fiind franţuzoaica Liliane Bettencourt (92 de ani), proprietara grupului de cosmetice „L’Oreal”, care ocupă locul 10, cu cele 40,1 miliarde de dolari ale sale.

Dintre primii 20 de oameni cu cele mai mari averi din lume, patru fac parte din aceeaşi familie, Walton, care deţine lanţul de magazine „Walmart”. Cei patru se regăsesc pe poziţiile 8 (Christy Walton), 9 (Jim Walton), 11 (Alice Walton) şi 12 (S. Robson Walton). Cel mai tânăr din top 20 este „Mark Zuckerberg”. La numai 30 de ani, creatorul Facebook ocupă locul al 16-lea, având o avere estimată de „Forbes” la 33,4 miliarde de euro. (Text: Agerpres, Foto: abcnews.com)