Bijuteriile turistice ale Italiei suferă de pe urma succesului lor

Cinque-Terre

Din cauza numărului mare de turişti, circulaţia pe drumul de coastă care leagă satele din regiunea Cinque Terre din Italia se desfăşoară zilele acestea în sistem pendul, transmite AFP.

Creşterea numărului de turişti chinezi este unul dintre motivele pentru care acest parc naţional înscris în patrimoniul Unesco, unde trăiesc aproximativ 5.000 de locuitori, a atras anul trecut 2,5 milioane de turişti.

În acest an, din cauza îngrijorărilor legate de atentate şi a instabilităţii din alte destinaţii turistice precum Tunisia şi Turcia, numărul turiştilor care ajung în Italia ar putea creşte cu 20%, a explicat Vittorio Alessandro, preşedintele parcului naţional Cinque Terre.

Și alte perle ale turismului italian precum Veneţia, Florenţa sau Capri se confruntă cu presiuni similare care i-au determinat pe unii locuitori să ceară limitarea accesului în anumite zona sufocate de turişti.

„Relaţia dintre vizitatori şi locuitori este în pericol să devină una conflictuală”, a explicat recent primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro, care alături de alţi responsabili locali a demarat o campanie pentru a putea limita accesul în anumite zone, o măsură pe care Guvernul de la Roma o ia în considerare.

În cazul parcului naţional Cinque Terre, Vittorio Alessandro a făcut valuri la începutul acestui an când a dezvăluit o iniţiativă de controlare a numărului de vizitatori care intră în regiunea care se întinde pe o suprafaţă de 43 de kilometri pătraţi. Pentru a avea acces pe potecile de coastă trebuie plătit un bilet de 7,50 euro pe zi, iar vizitatorii plătesc un bilet mai scump decât localnicii.

Iniţiativa lui Vittorio Alessandro a fost criticată pentru că riscă să îi determine pe turişti să ocolească zona, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat. Alessandro susţine că iniţiativa are drept scop doar reducerea numărului de vizitatori în perioadele de vârf.

„Nu avem porţi, nu avem bariere, parcul este deschis…însă acesta este un teritoriu fragil iar fluxul de vizitatori trebuie raţionalizat”, a declarat Vittorio Alessandro.

În prezent, eforturile se concentrează pe extinderea traficului feroviar, în ideea de a repartiza mai bine în cursul zilei fluxul de sosiri şi plecări. Provocarea care a rămas de rezolvat o constituie numărul mare de vizitatori care ajung în regiunea Cinque Terre prin intermediul navelor de croazieră.

„Aceştia se deplasează în grupuri compacte şi pe perioade foarte scurte. Un turism sustenabil este cel care este benefic atât pentru gazdă cât şi pentru vizitator, însă când turismul este atât de rapid şi frenetic, teritoriul nu rămâne cu nimic”, consideră Vittorio Alessandro.

Chiara Gasparini, o localnică din regiunea Cinque Terre susţine că majoritatea localnicilor au profitat de renumele regiunii iar interesul crescut al vizitatorilor din Asia a permis extinderea sezonului turistic chiar şi în lunile ianuarie şi februarie, care în mod tradiţional sunt mai liniştite.(Text; Agerpres, Foto: facebook.com/ Parco Nazionale delle Cinque Terre – Area Marina Protetta)