BIHOR: Băile Felix, staţiunea celor patru anotimpuri

Baile-felix1

Cea mai mare staţiune balneară permanentă din România a apărut şi s-a dezvoltat în jurul celor mai vechi băi cunoscute din ţară.

O legendă locală spune că, prin anul 1095, însuşi Regele Ladislau, călătorind prin aceste ţinuturi, ar fi descoperit izvoarele termale cu rol terapeutic. Cea mai veche mărturie despre existenţa acestor băi datează din anul 1221, de pe vremea Abaţiei Hevius de Magno-Varadina, care a dăinuit pe aceste locuri până în vremea turcilor. Chiar şi numele Felix ar proveni de la călugărul care a descoperit efectul binefăcător al apei foarte calde ce ieşea din pământ. În secolul al XV-lea, umanistul Ianus Panonius din Oradea, într-o poezie de adio la părăsirea oraşului, aprecia calitatea curativă a apelor termale de aici, iar Nicolaus Olahus aprecia într-una din scrierile sale că „aceste băi sunt cele mai bune”.

Datorită izvoarelor cu apă termală, aceste staţiuni, Felix şi sora ei mai mică, 1 Mai, au cunoscut, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, o “înflorire” turistică, devenind un loc terapeutic, inedit şi foarte căutat. Ca o recunoaştere a calităţilor terapeutice, la expoziţia mondială de la Paris, din 1896, apelor termale din această zonă li s-a acordat medalia de aur şi diploma de onoare.

Primele baze de tratament au fost construite la mijlocul secolului trecut. Pentru că Băile Felix se aflau mai aproape de şoseaua de legătură cu judeţul, staţiunea s-a dezvoltat mult mai rapid decât “sora” sa mai retrasă, Băile 1 Mai, aflată la nici doi kilometri distanţă. Azi, pe cele aproape 30 de hectare, se pot vedea opt hoteluri mari, pensiuni şi hoteluri mai mici, case de vacanţe cochete, un spital de recuperare medicală şi o mulţime de “ochiuri albastre”, piscinele exterioare.

Apele minerale cu care Băile Felix au fost binecuvântate şi-au dovedit în decursul sutelor de ani calităţile terapeutice exploatate din plin în bazele de tratament existente aici. Temperaturile de izvor între 40 – 49° C şi concentraţia de săruri cu puţin peste 1g la litru oferă acestor ape proprietăţi miraculoase pentru majoritatea afecţiunilor aparatului locomotor, degenerative sau inflamatorii, dar şi pareze, paralizii, recuperare post-traumatică sau afecţiuni neurologice (discopatii, hernia de disc, pareze, paralizii).

Baile-felix2

Staţiunea “Fericire”, numele tradus din latină, şi-a câştigat un renume binemeritat, atât în ţară cât şi peste hotare, fiind cunoscută şi pe pieţe externe, prin oaspeţii din Germania, Austria, Israel şi ţările nordice. Principiul terapeutic “Sanitas per Aquam”, care înseamnă sănătate prin apă, a devenit profesia de credinţă a tuturor celor care au creat aici bogăţia de centre Wellness&SPA, pentru cei care doresc să revină în formă maximă prin îmbinarea unei vacanţe relaxante cu terapii ce revigorează starea generală a corpului şi a minţii.

Aflată la doar opt kilometri de municipiul Oradea, oaza de hoteluri, pensiuni şi zeci de bazine cu apă termo-minerală se întinde într-o zonă cu păduri de fag şi de stejar, cu un climat continental moderat de şes şi coline, cu veri calde şi ierni blânde. Sub influenţa unor elemente de natură mediteraneană, staţiunea Băile Felix este o destinaţie potrivită atât pentru vacanţă, distracţie, relaxare şi tratament, cât şi pentru evenimente business.

Începând cu anul 1995, cea mai mare pondere în baza tehnico-materială a staţiunii Băile Felix o deţine SC Turism Felix SA, cel mai experimentat şi mai mare jucător pe piaţa turismului balnear din România. Cele opt hoteluri din portofoliul SC Turism Felix SA, siluete evidente încă de la intrarea în staţiune, oferă condiţii şi facilităţi de la două la patru stele şi în curând cinci stele. Sunt disponibile aproape 2.500 de locuri de cazare şi serviciile a nu mai puţin de 700 de angajaţi, personal medical specializat şi terapeuţi dedicaţi şi profesionişti.

Conştienţi de nevoile şi exigenţele crescute ale turiştilor, compania SC Turism Felix SA se află în plin proces de investiţii. Zestrea staţiunii va fi astfel, încununată, în primăvara anului 2015, de inaugurarea Hotelului Lotus Therm, singurul complex termal de 5 stele din România, ce va putea fi considerat “perla coroanei” staţiunii Băile Felix şi un punct de atracţie la nivel internaţional, susţine managementul SC Turism Felix SA.

“Noul hotel va fi deosebit de spectaculos şi va constitui un obiectiv arhitectural modern, al cărui element de noutate va fi domul de sticlă retractabil ce acoperă piscinele interioare. Cel mai nou proiect marca Felix SPA va fi dotat cu săli de conferinţă, saloane-restaurant, centru ultramodern de Wellness&SPA, centru de tratament ultradotat, un complex de 14 bazine interioare şi exterioare cu recirculare şi apă termală termo-minerală, terase ce permit contemplarea spaţiului exterior, şi desigur, locuri de cazare în camere single, duble şi tip apartamente. Preconizăm ca, în primăvara anului 2015, să fie inaugurat”, a declarat Florian Serac, director general al SC Turism Felix SA.

Staţiunea Băile Felix este o staţiune dinamică, cu terase, magazine şi un bazar. Serile sunt condimentate cu petreceri cu specific românesc şi tradiţional, iar în sezonul estival, piscinele sunt animate de aquazumba, aquafitness şi petreceri cu spumă şi Dj, jocuri pentru copii, concursuri de volei sau fotbal. Pădurea din jurul staţiunii este locul ideal pentru iubitorii de sport şi nu numai, dar şi ocazii pentru echitaţie, paintball, mountainbiking, trail running (alergare pe potecă) sau doar o simplă plimbare în natură.

nuferi roz2

Un punct de atracţie este lacul cu nuferi din mijlocul staţiunii. Este un lac cu apă termală unde creşte şi înfloreşte, în sezonul cald, Lotusul de India şi Nufărul alb (Nymphaea alba). Lotusul de India mai este cunoscut şi sub denumirea de lotusul sacru, fiind o plantă acvatică, cu frunze verzi-argintii şi flori roz. Înflorirea lotusului roz are loc între aprilie şi octombrie, iar cel alb începe să înflorească în prima decadă a lunii iunie.

Ştrandul Apollo-Felix este cel mai modern complex acvatic termal din vestul ţării deschis toată durata anului, fiind complet renovat în 2008, şi unicul din ţară ce dispune de o piscină cu valuri. Cele zece bazine cu apă termală, din care două pentru copii, fac deliciul turiştilor de pretutindeni prin instalaţiile acvatice de hidromasaj, jocuri şi căderi de apă, topogane şi alte atracţii.

Nufar alb

Cel mai grandios edificiu de până acum, Hotelul Internaţional, de patru stele, este singura unitate hotelieră din România căreia i-a fost acordat certificatul de excelenţă EUROPESPA-med, acordat de Asociaţia Europeană a Staţiunilor Balneare (ESPA), cu sediul la Bruxelles. El atestă îndeplinirea standardelor referitoare la infrastructura generală a terapiilor, igienei şi securităţii turiştilor. Redeschis la începutul anului 2007, după lucrări ample de renovare, modernizare şi extindere, Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România i-a acordat Hotelului Internaţional premiul pentru hotelul anului 2007 în turismul balnear.

nuferi roz

Modern centru de cură balneară, relaxare şi conferinţe, „Internaţional” are, special, din 2014, o salină cu efecte sporite; datorită celor trei tipuri de sare – sare de Praid, sare de Himalaya şi sare marină – o şedinţă de 50 minute aici echivalează cu 3-4 ore într-o salină obişnuită. Dincolo de terase, terenuri de mini-golf, baruri de zi, pool bar, oaspeţii au la dispoziţie piscine exterioare şi interioare wellness cu o multitudine de proceduri. De la cascade cu apă, paturi subacvale şi jeturi terapeutice până la masaje cu lapte şi miere, oaspeţii sunt invitaţi să descopere experienţe unice de răsfăţ. Cei care doresc un concediu activ pot alege sala de fitness şi sauna pentru detoxifiere. Centrul de business este căutat pentru cele două săli mari de conferinţe, fiind locaţia preferată a celor mai reprezentative evenimente internaţionale şi naţionale.

Noua zonă de plajă a hotelurilor Termal şi Nufărul, de 3 stele, aproape de „buza” pădurii, a fost extinsă în anul 2013 în urma unor investiţii masive, astfel că în sezonul estival a devenit destinaţia favorită a iubitorilor de distracţie.

Preferatele sportivilor sunt hotelurile de două stele Poieniţa şi Mureş, datorită facilităţilor şi a impresionantei baze de tratament de recuperare. De altfel, pe pista profesională de alergat din pădurea din jurul staţiunii îşi fac, anual, antrenamentele diferite loturi naţionale ale României. Cunoscuta atletă Gabriela Szabo, fostă campioană olimpică şi mondială, azi ministru al Tineretului şi Sportului, a alergat sute, dacă nu mii de kilometri pe traseele umbrite din jurul staţiunii.

Baile-felix3

Nu în cele din urmă, la doi kilometri distanţă, se află Băile 1 Mai cu Ștrandul Venus, într-o oază de verdeaţă, impresionând prin arhitectura deosebită şi dispunerea bazinelor în formă de floare de lotus. Turiştii se vor putea relaxa şi aici într-unul din cele 13 bazine, începând de la bazinul de sărituri pentru cei curajoşi până la bazinele pentru copii şi cele cu apă termală. Vechile Băi episcopale din “1 Mai” mai adăpostesc şi astăzi, chiar dacă într-un areal restrâns, renumitul nufăr termal, Nymphaea lotus var. thermalis, declarat încă din 1931 monument al naturii.

În staţiunea Băile Felix funcţionează şi Spitalul Clinic de Recuperare Medicală, înfiinţat în 1988, la iniţiativa autorităţilor locale, în colaborare cu Institutul Naţional de Medicină Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală Bucureşti. O echipă multidisciplinară, condusă de medici specialişti de recuperare şi medicină fizică, desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, cercetare şi educaţie în domeniul recuperării medicale şi organizează anual manifestări ştiinţifice cu caracter regional sau naţional menite să promoveze atât specialitatea de recuperare medicală cât şi factorii naturali de cură de care beneficiază staţiunea Băile Felix.

Pe lângă pachetele de vacanţă şi de tratament, turiştii mai pot opta şi pentru ofertele speciale cu preţuri atrăgătoare, de 1 Decembrie, Crăciun, Revelion, dar şi pentru pachete de refacere şi de weekend. Și grupurile de peste 10 persoane pot beneficia de oferte speciale. Pentru anul 2015, s-au lansat deja invitaţii cu prilejul Valentine’s Day, 8 Martie, Sărbătorile pascale, 1 Mai şi Rusalii. (Text: Agerpres, Foto:  ro.wikipedia.org, Video: youtube.com)