Biblioteca Teleki deţine o copie gravată a Declaraţiei de Independenţă a SUA

declaratia-de-independenta-SUA-1776

Printre cele peste 250.000 de volume şi documente rare de la Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş se regăseşte şi un document unic în România, o copie gravată a Declaraţiei de Independenţă a SUA din 4 iulie 1776, de la Philadelphia, care a fost tipărită în anul 1819.

Copia de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, realizată de John Binns, a fost tipărită în anul 1819 în Philadelphia de James Potter, fiind conformă cu originalul Declaraţiei de Independenţă, semnată la 4 iulie 1776 de către fondatorii SUA.

Specialiştii de la Biblioteca Teleki au spus că cercetările efectuate pe document au scos la iveală faptul că Declaraţia de Independenţă păstrată în colecţia Teleki poartă semnătura lui Binns în colţul de jos al foii, iar exemplarului îi lipseşte atât partea superioară care conţinea şi titlul documentului, cât şi cea inferioară, ca şi cum ar fi fost tăiate.

Bibliotecarii susţin că iniţial partea superioară a centrului documentului era ocupată de vulturul american purtând un scut, o ramură de măslin, săgeţi şi o panglică cu inscripţia „E Pluribus Unum”. De o parte şi de alta a vulturului era scris numele documentului: Declaration of Independence.

În partea inferioară a documentului se află semnătura secretarului de stat, John Quincy Adams, care recunoaşte că textul este o copie corectă a originalului, ca şi semnăturile pe care le consideră a fi identice.

Exemplarul păstrat la Târgu Mureş are 786mm x 610mm, textul şi semnăturile sunt înconjurate de un chenar oval, ornamentat cu medaliile reprezentând sigiliul celor 13 state (Massachusetts, Connecticut, New Yersey, Delaware, Virginia, South Carolina, Maryland, Pennsylvania, New York, Rhode Island, New Hampshire), precum şi cu portretele în medalion ale lui John Hancock (preşedintele Congresului care a votat Declaraţia), George Washington (primul preşedinte al Statelor Unite) şi Thomas Jefferson (redactorul textului Declaraţiei de Independenţă). Pe partea inferioară, chenarul este împodobit şi cu ramuri de măslin.

Deocamdată nu se ştie cu exactitate cum şi când a ajuns acest exemplar al Declaraţiei de Independenţă în colecţia Teleki, întrucât documentul nu se regăseşte nici în al cincilea catalog întocmit de Samuel Teleki, fondatorul bibliotecii, nici între manuscrisele acestuia. Se presupune că exemplarul a ajuns în fondurile bibliotecii în urma comenzii lui Samuel Teleki, însă după moartea acestuia, în 1822.

Biblioteca Teleki Târgu Mureş a fost construită între anii 1799-1804, sub îndrumarea directă a contelui Samuel Teleki şi a fost prima bibliotecă publică din România. Fondul de carte al instituţiei a rezultat din asocierea colecţiilor Teleki (40.000 volume) şi Bolyai (80.000 volume), cărora li s-au adăugat 90.000 de volume ale bibliotecii fostului Colegiu Reformat, manuscrisele şi obiectele personale ale matematicienilor Bolyai Farkas şi Bolyai János, precum şi biblioteca Mănăstirii franciscane din Călugăreni.

Biblioteca Teleki-Bolyai din Târgu Mureş păstrează şi astăzi mobilierul şi aranjarea originală a cărţilor. (Text: Agerpres, Foto: telekiteka.ro)