„Berea nazistă” a fost retrasă de pe piaţă

bere-nazista

Un producător de bere bavarez a fost nevoit în cursul acestei săptămâni să retragă de pe piaţa germană o bere botezată „Închiderea graniţelor”, acuzată că recurge la simboluri naziste pentru a critica afluxul masiv de refugiaţi în Germania, relatează miercuri AFP.

Fabrica de bere Roehrl cu sediul în Straubing (nord-est de Munchen) şi-a cerut scuze fiindcă a „şocat”, respingând orice apropiere de extrema dreaptă.

Pe eticheta berii scrie că „patria are nevoie de bere”, iar pe spate sunt trecute cuvintele „Protecţie”, „Păstrare”, „Apărare”, „Disciplină”, „Credinţă” sau „Sinceritate”. În actualul context marcat de migraţie, numele berii — Închiderea graniţelor — evocă barierele ridicate de unele ţări europene pentru a se proteja de fluxul de solicitanţi de azil.

El trimite şi la cererile repetate ale conservatorilor bavarezi de închidere a graniţelor germane, în condiţiile în care Bavaria, aflată la frontiera cu Austria, este în prima linie de primire a migranţilor care vin din Balcani. Germania a primit în 2015 peste un milion de solicitanţi de azil.

Capsula sticlei are imprimat un cap de mort, amintind de unităţile SS care aveau ca simbol un craniu uman.

Studenţi de la o universitate locală au făcut un apel la boicotarea băuturii, considerată pe reţelele de socializare „bere nazistă”. Ei au incriminat şi preţul sticlei, de 0,88 de euro, susţinând că el evocă numărul 88, utilizat drept cod în mediile naziste pentru desemnarea salutului hitlerist, H fiind a opta literă a alfabetului, iar HH însemnând „Heil Hitler”. Mai mult, şi data expirării, 9 noiembrie, ar trimite la marele pogrom din Noaptea de Cristal (9 noiembrie 1938).

Nu sunt decât coincidenţe, susţine producătorul de bere, conform căruia preţul berii se schimbă la adăugarea taxelor de vânzare, iar data este stabilită de calculator.

„Nu aveam nimic de-a face cu extrema dreaptă”, a declarat agenţiei DPA patronul Roehrl, Frank Sillner.

Potrivit lui, ideea fabricării acestei beri a apărut în cursul unor discuţii desfăşurate în urmă cu câteva luni, în plină criză a refugiaţilor.

„Am vrut să insistăm pe tradiţiile bavareze bune şi pozitive”, să amintim că, „în pofida dorinţei noastre de a ajuta, nu trebuie să uităm ceea ce face Bavaria noastră bună şi frumoasă”, a subliniat Sillner la postul de radio BR. (Text: Agerpres, Foto:  telegraph.co.uk)