Becul LED al calculatorului poate fi folosit pentru sustragerea datelor de pe hard-disk

O echipă de cercetători israelieni de la Universitatea Ben-Gurion a dovedit în urma unui experiment că becul LED al unui calculator poate fi folosit de hackeri pentru a scoate date de pe hard-disk-ul computerului cu ajutorul unui dispozitiv îndepărtat care este dotat cu camere foto sau cu senzori de lumină, similar unei drone, scrie  UPI.com.

Doar pentru că un calculator nu este conectat la o reţea wireless nu înseamnă că este imun la un potenţial atac informatic. Cercetătorii de la Ben-Gurion au demonstrat că un calculator poate fi atacat de hackeri nu doar prin intermediul unui dispozitiv cu USB care are pe el instalat un virus sau printr-un card de memorie SD, dar şi prin preluarea controlului asupra becului LED pentru a sustrage informaţiile de pe calculatorul respectiv.

”Dacă un atacator descoperă o breşă în sistemul de acces la calculatorul care nu este conectat la o reţea de internet, programul maliţios poate să transmită datele din calculator către hacker”, potrivit lui Mordechai Guri, responsabilul pentru cercetare şi dezvoltare în cadrul Centrului de Cercetare în Securitate Cibernetică din cadrul Universităţii Ben-Gurion.

”Am descoperit că micul indicator LED al calculatorului care indică funcţionarea hard-diskului poate fi controlat şi până la o frecvenţă de până la 6.000 de licăriri pe secundă. Putem transmite datele într-un mod foarte rapid la o distanţă destul de mare”, conform aceluiaşi Mordechai Guri.

În timpul testelor demonstrative, cercetătorii israelieni au reuşit cu succes să transcrie şi să transmită datele de pe hard-disk-ul calculatorului folosind licărirea LED-ului şi secvenţe similare celor codului Morse. Această metodă a ajutat la transferarea datelor cu viteze de până la 4.000 de biţi pe secundă.

”Lumina LED licăreşte continuu atunci când se fac anumite căutări sau indexări de date pe hard-diskul calculatorului şi prin urmare nimeni nu suspectează nimic, chiar dacă este întuneric”, susţine Guri, care mai spune că ”este posibil ca un hacker să provoace licăriri atât de rapide ale LED-ului încât un om nu le observă”.

Guri şi colegii săi recomandă tuturor utilizatorilor ca acele calculatoare care nu sunt conectate la o reţea să nu fie ţinute în apropierea ferestrelor. Anterior, echipa de cercetători a mai demonstrat că se poate sustrage informaţia de pe un calculator doar prin manipularea cooler-ului, prin interceptarea zgomotului produs de hard disk şi a căldurii emanate de unitatea centrală.(Text: Agerpres, Foto: hitechreporter.com)