Beatrice Rancea – omul momentului pentru Opera Naţională din Bucureşti

beatrice rancea

Ministrul Culturii, Corina Şuteu, afirmă că instalarea managerului interimar al Operei Naţionale Bucureşti, Beatrice Rancea, trebuie privită ca un moment natural, pentru a relansa activitatea instituţiei.

„Nu am considerat neapărat că trebuie să fie un moment solemn. Trebuie să îl luăm ca pe un moment natural pentru a relansa activitatea Operei Naţionale şi sperăm că un moment solemn de celebrare va fi acela când, în faţa noilor premiere şi a noilor stagiuni pe care le va lansa Opera Naţională, vom putea să ne bucurăm că, în sfârşit, lucrurile au fost reorganizate şi relansate”, le-a spus ministrul Culturii angajaţilor ONB.

În opinia ministrului, „ceea ce s-a întâmplat la Opera Română este şi o oportunitate pentru a reorganiza, restructura, facilita şi crea un cadru legislativ şi administrativ mai bun nu numai pentru ONB, dar şi pentru instituţiile de spectacol din ţară”.

Ea a spus că Beatrice Rancea a acceptat postul de la ONB într-un moment care nu era cel ideal, dar aceasta este o persoană care „iubeşte provocările”.

„Şi este o provocare pe care o vom duce împreună cu ea şi împreună cu dumneavoastră”, a promis Şuteu, menţionând că Ministerul Culturii va „acompania şi susţine” deciziile pe care le va lua Beatrice Rancea, pe care a numit-o „omul momentului pentru Opera Naţională din Bucureşti”.

La evenimentul de instalare în funcţie a fost prezentă şi Patricia Seymour de la Teatrul de Operetă, care a semnalat ministrului Culturii o serie de aspecte referitoare la procedurile de separare a Operei Naţionale Bucureşti de Teatrul Naţional de Operetă şi Muzical „Ion Dacian”, fuzionate prin HG 741/2013. Aceasta a pus accentul pe necesitatea ca ambele teatre să fie definite drept instituţii publice de spectacole „de repertoriu”.

„Aş prefera ca răspunsurile detaliate şi precise să le dau după ce managerul însuşi îşi va exprima punctul de vedere, pentru că este o chestiune pe care domnia sa o va discuta cu noi şi îşi va spune domnia sa punctul de vedere. (…) Singurul lucru pe care vi l-aş putea spune (…) este că da, noi vom iniţia un HG de separare a Operei de Operetă, dorim să o facem în modul cel mai inteligent şi înţelept posibil, tocmai pentru a nu produce o bruscare şi o violenţă fără acoperire în privinţa calităţii artistice pe care orice instituţie de cultură trebuie s-o asigure”, a precizat Corina Şuteu.

De asemenea, din sală au fost adresate întrebări referitoare la numirea unui nou director artistic şi asupra „situaţiei de conflict pe care corpul de balet al ONB a avut-o cu Johan Kobborg”. „Aţi găsit o soluţie? Când ne-o veţi prezenta?”, a întrebat mezzosoprana Irina Iordăchescu.

„Suntem în dialog cu Johan Kobborg şi Alina Cojocaru şi sperăm să găsim o soluţie. Asta este ceea ce sperăm şi noi, ministerul, suntem alături de Beatrice în a găsi soluţia cea mai bună în această chestiune”, a spus Corina Şuteu.

Ministrul a explicat presei că e vorba de a găsi o formulă de colaborare, în primul rând cu participarea Alinei Cojocaru la spectacolele în care ea este solistă şi, în al doilea rând, pentru a relua o posibilitate de colaborare cu Johan Kobborg”.

„Repet, asta nu va mai fi responsabilitatea noastră, a ministerului. Va fi o discuţie care va avea loc între Beatrice Rancea şi Johan Kobborg şi Alina Cojocaru, iar noi, ministerul, vom asista, vom media, vom acompania acest dialog şi deciziile pe care le va lua managerul interimar vor fi respectate”, a arătat ministrul.

La evenimentul de instalare a managerului interimar al ONB, Beatrice Rancea, Corina Şuteu a fost însoţită de noul secretar de stat Lucian Vărşăndan, director suspendat de la Teatrul German din Timişoara, şi de Anghel Damian, consilier al ministrului Culturii. (Text si foto: Agerpres)