Băutura sultanilor: braga de Severin

braga

Strămoşii familiei Domnicăi Hasan Oprescu din Drobeta Turnu Severin au migrat din Albania în urmă cu peste 115 ani, iar când au ajuns în oraşul de la Dunăre şi-au deschis o prăvălie pe strada Traian, la numărul 130, unde au început să comercializeze bragă sau boza, cum i se mai zice în limba turcă acestei „băuturi a sultanilor”.

Spre deosebire de reţetele de preparare a acesteia utilizate de turcii nomazi, cea a bunicului, Baiaram Hasan-Corapi, era mai deosebită, de aceea a intrat şi în legenda locului în care s-a stabilit. Gustul brăgii făcută în casa urmaşilor acestuia „este dulce acrişor şi musai să ţicure la limbă”.

„Ea este hrănitoare, bogată în produse de fermentaţie acidă, cu un conţinut infim de alcool şi creează un mediu complex, propice dezvoltării diferitelor microorganisme, îndeosebi cele din tipul Escherichia coli şi Sacharomyces, care imprimă o aromă particulară pronunţată. Pentru prepararea a 100 litri de bragă se amestecă 111 litri apă cu 5 kilograme de făină de mălai, 2,5 kilograme făină de grâu şi două cuburi de drojdie de bere. Pasta obţinută se fierbe la foc domol timp de cinci ore într-un cazan de cupru.

Când devine vâscoasă, se răstoarnă pe o masă din lemn şi se frământă ca aluatul de pâine. Apoi se lasă la fermentat „de azi pe mâine”, apoi este omogenizată cu o lopăţică din lemn. Se lasă la limpezit, la temperatură scăzută, o zi şi ceva. După acest interval de timp se strecoară şi se adaugă zahăr. În lume sunt mai multe moduri de a prepara braga, dar reţeta moştenită de familia mea, transmisă din tată-n fiu, este cea mai simplă, cea mai gustoasă şi devine perisabilă după patru-cinci zile”, a precizat Domnica Hasan Oprescu.

Potrivit acesteia, de la cele două „prăvălii” pe care le are în Drobeta Turnu Severin, în afară de localnici, se aprovizionează zilnic zeci de sârbi, iar mulţi vin anume din Serbia ca să cumpere bragă.

Braga de Severin este bună pentru curele de slăbit, ajută digestia, are proprietatea de a stimula secreţia de lapte la femei după naştere şi, datorită vitaminelor  A, B,C şi D şi sărurilor minerale pe care le conţine este utilizată cu succes şi în alimentaţia sportivelor„, a precizat Domnica Hasan Oprescu. (Text: Agerpres, Foto: Evelin Ceciu)