Barú, vulcanul panamez care scrutează două „mări”

vulcan-Baru

Barú, situat în Cordillera de Talamanca, este cel mai înalt vârf din Panama şi al treilea ca înălţime dintre vulcanii activi din America Centrală, depăşit de Fuego, de 3.765,53 metri, şi Santa María, de 3.772 metri, ambii din Guatemala, relatează EFE.

I se spune „acoperişul” pentru că, de pe cei 3.474 metri înălţime ai săi, scrutează Marea Caraibilor şi „Mar del Sur” (numele sub care se cunoştea Oceanul Pacific în epoca primelor explorări spaniole din America).

„Este una dintre minunile pe care le avem în această ţară”, susţine Siguilinde Palacios, director pentru provincia Chiriquí în cadrul Autorităţii pentru Turism din Panama (ATP).

Barú este un vulcan activ din punct de vedere ştiinţific, pentru că au trecut numai 500 de ani de la ultima sa erupţie (1550), care a fost consemnată de navigatorii spanioli.

„Dacă nu trec cel puţin 10.000 de ani, nu se poate certifica inactivitatea unui vulcan. Este suficient să vedem cazul vulcanului Chaitén, din Chile, care a intrat în faza de erupţie în anul 2008 după mai bine de nouă milenii”, aminteşte vulcanologul Arkin Tapias, cercetător la Institutul de Ştiinţe Geologice din Panama.

Pe lângă faptul de a face obiectul multor studii ştiinţifice, Barú a devenit în ultima vreme una dintre cele mai mari atracţii turistice ale provinciei Chiriquí.

„Este la modă, tot mai mulţi turişti vin în Chiriquí pentru a urca pe acest vulcan. În 2015, au fost 6.500 de vizitatori, iar luna cu cea mai mare afluenţă a fost ianuarie, pentru că în această lună sunt mai puţini nori şi sunt mai uşor de observat cele două ‘mări'”, relatează directorul regional al ATP.

Ultimii o sută de metri sunt „îngrozitori”, afirmă o turistă.

Există două rute şi ambele necesită formă fizică şi răbdare. Majoritatea turiştilor preferă să înceapă urcuşul noaptea pentru a ajunge în zori în vârf, pentru că norii sunt mai frecvenţi după-amiaza.

„Cei mai mulţi vizitatori sunt europeni şi nord-americani. Sunt încântaţi să încerce senzaţia de a urca pe un vulcan”, mai spune directorul regional al Autorităţii pentru Turism din Panama.(Text: Agerpres, Foto:  adventurespanama.com, Video: youtube.com)