Barajul Vidraru – 56 ani de la inaugurare

barajul-vidraru-01

La 9 decembrie 1966, a fost inaugurat Barajul Vidraru. Din acel moment, hidrocentrala de pe Argeş s-a racordat la Sistemul Energetic Naţional.

Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al 5-lea în Europa şi al 9-lea în lume între construcţiile similare. Este un baraj din beton cu dublă curbură, realizat între anii 1961-1966, din 22 de ploturi verticale, având înălţimea de 166,60 metri şi o lungime la coronament de 307 metri.

Pentru realizarea lui s-au turnat 930.000 de metri cubi de beton, s-au montat 6300 tone de echipamente electromagnetice şi s-au forat aproximativ 42 de km de galerii subterane, potrivit www.hidroelectrica.ro.

barajul-vidraru-02

Întreaga construcţie a costat un miliard patru sute şaptezeci de milioane de lei în banii vremii, iar investiţia a fost amortizată în 28 de ani.

Râul Argeş are în secţiunea barajului un debit mediu de 7,5 metri cubi pe secundă, iar cu aportul unor captări secundare s-a ajuns la 19,7 metri cubi pe secundă, în condiţiile în care debitul maxim la o mie de ani a fost calculat la 645 metri cubi pe secundă. În timpul execuţiei, apele au fost deviate printr-o galerie cu diametrul de 5,20 metri.

Pregătirea terenului de fundaţie a constat dintr-un tratament de suprafaţă şi unul de adâncime. Tratamentul de suprafaţă s-a realizat prin curăţarea, spălarea şi suflarea cu aer a rocii şi cu plombarea fisurilor. Tratamentul de adâncime a constat din injecţii de legătură şi consolidare. De asemenea, s-a executat un voal pe toată lungimea barajului, prelungit în versanţi.

barajul-vidraru-04

Structura barajului în arc cu dublă curbură a fost proiectată în ideea de a avea în interiorul lui numai eforturi de compresiune. În timpul cutremurului din 1977, barajul a fost supus unor forţe seismice cu acceleraţii maximale de peste 0,15 grame, fără ca structura să manifeste anomalii în comportare.

Lacul de Acumulare Vidraru, rezultat în urma construcţiei Barajului, este aşezat între flancurile Munţilor Frunţii şi Ghiţu. În acest lac se regăsesc apele râurilor Capra, Buda şi ale câtorva afluenţi direcţi, Râul Doamnei, Cernatul şi Vâlsanul, Topologul, Valea lui Stan şi Limpedea. Suprafaţa totală a lacului este de 870 de hectare. Lungimea lacului este de 14 km, iar lăţimea maximă de 2,2 km în zona Valea Lupului – Călugăriţa. Lacul de acumulare Vidraru are 465 milioane metri cubi de apă şi o adâncime maximă de 155 m.

barajul-vidraru-03

Centrala subterană, aflată la mai bine de 100 m sub nivelul albiei râului Argeş, are o înălţime de 31,70 m, 67,80 m în lungime şi 16,70 m în lăţime. Turbinele şi generatoarele electrice dezvoltă o putere de 61 MVA fiecare, putând asigura o producţie de energie, într-un an hidrologic mediu, de 400 GWh.

Accesul la Barajul Vidraru se face pe malul estic al lacului, pe drumul care duce până la Lacul Bâlea, în munţii Făgăraş. Turiştii pot urca pe platforma Belvedere pentru a admira frumuseţea împrejurimilor. Aici se află şi Statuia lui Prometeu sau Monumentul Electricităţii, operă a sculptorului Constantin Popovici. (Text: Agerpres, Foto: romaniaoriginal.info, agerpres.ro)