Barajele construite de castori provoacă inundaţii; animalele sunt protejate

castor

Înmulţirea excesivă a populaţiei de castori creează probleme în Harghita, unde „barajele” construite de aceste aceştia obturează cursurile de apă şi produc inundaţii, problema fiind greu de rezolvat întrucât sunt animale protejate.

Ultima situaţie de acest gen s-a înregistrat în urmă cu câteva zile, în localitatea Tuşnadul Nou, autorităţile descoperind că inundaţiile care au avut loc în zonă s-au produs din cauza unui baraj construit de castori, care a împiedicat scurgerea apei.

Şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din comuna Tuşnad Sat, Korodi Antal, a declarat că în urma unei ploi torenţiale a crescut debitul pârâului Mitaci şi, din cauza unui baraj construit de castori, apa nu a mai putut circula, a ieşit din matcă şi a inundat 21 de gospodării, 14 hectare de fâneţe şi 2,5 kilometri de drum comunal.

Autorităţile au luat decizia să distrugă barajul, prevederile legale permiţându-le să facă acest lucru doar dacă există situaţii de urgenţă, sunt inundate gospodării, terenuri agricole şi sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

Korodi Antal spune că trebuie găsită o soluţie pentru rezolvarea problemei, chiar dacă este vorba de un animal protejat, pentru că ‘oamenii fac legile, iar omul e mai presus de animale’.

La rândul său, inginerul şef Darvas Janos de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Harghita a declarat că, în ultimii ani, în urma înmulţirii excesive a castorilor şi datorită faptului că sunt animale protejate, apar probleme din cauza barajelor pe care aceştia le construiesc, cu precădere pe cursurile de apă înguste.

‘La Tuşnadul Nou, pe pârâul Mitaci, (…) era un baraj făcut de castori cu o înălţime de 1,80 metri, care a obturat secţiunea şi apa a ieşit din matcă şi pe malul drept şi pe malul stâng, pentru că nu putea să se scurgă. Pe malul stâng a inundat nişte terenuri agricole, fâneţe, iar pe malul drept apa a ieşit şi a inundat terenuri agricole, drumuri forestiere, drumul comunal şi gospodării. Sunt foarte buni constructori, fac nişte baraje foarte stabile, în general pe cursuri de apă mai înguste, din crengi pe care le rod de pe maluri, pe care le înădesc şi fac nişte sprijiniri laterale foarte puternice şi foarte stabile. Sunt foarte buni constructori dar, din păcate, lucrează contra noastră. (…) Şi nu avem voie să ne atingem de barajele lor decât în situaţii de urgenţă, adică dacă se inundă terenuri, gospodării sau se pune în pericol viaţa oamenilor’, a spus, la rândul său, ing. Darvas Janos.

Specialistul SGA a punctat că, în urmă cu câţiva ani, s-a derulat un proiect de populare cu castori a cursurilor de apă, dar nu s-a realizat un studiu de impact pentru a se stabili efectele înmulţirii excesive a acestor animale, care nu prea au duşmani naturali.

În plus, Darvas Janos spune că în România ‘legislaţia este confuză’ şi nu nu sunt corelate prevederile legii apelor cu cele ale actului normativ prin care se protejează castorii.

Potrivit acestuia, soluţia ar fi să se populeze afluenţii neamenajaţi, care sunt în afara zonelor de locuit şi castorii trebuie opriţi să avanseze pe Olt, dar că, deocamdată, toate demersurile făcute în acest sens nu au avut succes.

‘S-a făcut (nr: popularea cu castori) în zona Făgăraş, în baza unui proiect de care nu s-a ştiut, a fost bine ascuns faţă de public, ulterior s-au înmulţit extrem de mult. Pe Olt au găsit cea mai favorabilă zonă pentru înmulţire (…) Acum avem castori şi în amonte de Bălan. Râul Negru — e nenorocire ce e acolo şi problema este că, din cauză că sunt extrem de protejaţi, sunt de multe ori oprite sau îngreunate demersurile pentru a aduce nişte lucrări de investiţii pe cursurile de apă. (…) Se pare că nu se vrea rezolvarea problemei, fiind de mediu, de populare, nimeni nu vrea să ia nicio atitudine, practic se ocoleşte problema. Şi noi ne lovim în teren de toată problematica asta şi, pe undeva, şi răspundem. Niciun demers până acum nu şi-a făcut efectul dorit’, a conchis specialistul SGA Harghita.

Primăria Tuşnad Sat a depus o solicitare la Agenţia de Protecţia Mediului, pentru acordarea de despăgubiri, ţinând cont că este vorba de un animal protejat, documentaţia urmând să fie trimisă Ministerului Mediului.

Autorităţile din Harghita au semnalat în numeroase rânduri faptul că aceste animale creează baraje pe cursurile de apă, care pot provoca inundaţii sau că vizuinele pe care le fac în digurile de apărare duc la scăderea rezistenţei acestora, dar, până în prezent, nu s-au găsit soluţii. (Text: Agerpres, Foto: animalsadda.com)