Băncile germane se gândesc să ţină banii „la saltea” în loc să îi depună la BCE

euro-valuta

Commerzbank, una din cele mai mari bănci germane, examinează posibilitatea de a stoca miliarde de euro în seifuri în loc să plătească pentru a-i depune la Banca Centrală Europeană (BCE), a declarat joi, 9 iunie, pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar.

O astfel de mişcare din partea unei bănci care este parţial deţinută de Guvernul german ar reprezenta cel mai semnificativ protest de până acum împotriva dobânzilor foarte reduse practicate de BCE, are au fost criticate deja de mai mulţi politicieni germani, inclusiv de ministrul de Finanţe, Wolfgang Schaeuble.

Deşi deocamdată nu a fost luată nicio decizie, banca a purtat discuţii pe acest subiect cu autorităţile germane, au declarat doi oficiali care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Un purtător de cuvânt de la Commerzbank a declarat că banca nu stochează lichidităţi „în acest moment” dar a refuzat să comenteze dacă ar putea face acest lucru în viitor.

Commerzbank nu este singura bancă germană care se gândeşte să pună banii la saltea. Unele bănci de economii din Bavaria analizează şi ele posibilitatea stocării numerarului, iar Nikolaus von Bomhard, director general de la grupul de reasigurări Munich Re, a declarat că grupul va testa păstrarea sub formă de numerar a cel puţin 10 milioane de euro din rezervele sale pentru a vedea dacă această soluţie este una practică.

Faptul că o bancă de talia Commerzbank examinează şi alte variante decât depunerea lichidităţilor la BCE vine într-un moment în care există nemulţumiri crescute în rândul băncilor europene faţă de dobânzile negative percepute de BCE pentru depozitele constituite de băncile comerciale.

În prezent, BCE aplică o dobândă negativă de minus 0,40% băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, în ideea de a încuraja băncile să relanseze creditarea şi astfel să susţină creşterea economică. În replică, unele bănci se plâng că având în vedere perspectivele sumbre ale economiei mondiale există o cerere slabă de credite în condiţiile cerute de bănci şi nu au alte opţiuni decât să stocheze lichidităţile.

Chiar dacă nu există nicio limită cu privire la lichidităţile pe care o bancă decide să le stocheze, o astfel de măsură nu este una fără costuri deoarece presupune asigurarea împotriva incendiilor sau a furtului. Grupul german de asigurări Ergo a dezvăluit că o serie de mari companii de asigurări din Europa au primit un număr crescut de cereri din partea băncilor care se gândesc la această variantă.

În plus există şi probleme logistice în condiţiile în care stocarea a două miliarde de euro în bancnote de 200 de euro ar rezulta o grămadă de bani cu o greutate de aproximativ 11 tone. La acestea se adaugă costurile cu transportul în siguranţă a unor astfel de sume mari de bani ceea ce ar putea determina micile bănci de economii să nu recurgă la stocarea numerarului. (Text: Agerpres, Foto: reuters.com)