Uniunea Bahamas este un stat situat în arhipelagul cu acelaşi nume, care sărbătoreşte la 10 iulie Ziua naţională, dată la care, în 1973, a fost proclamată independenţa faţă de Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Natură şi istorie
Bahamas poartă numele dat de spanioli — „baja mar”, care înseamnă „mare puţin adâncă”, conform site-ului turistik.ro. În 1834, sclavia a fost abolită, iar Bahamas obţine autonomia internă abia la 7 ianuarie 1964.
Localizat în Oceanul Atlantic, la est de Florida şi Statele Unite ale Americii şi la nord de Cuba, Bahamas este o ţară insulară ce constă din mai mult de 700 de insule şi atoli din Oceanul Atlantic. Capitala se află la Nassau, pe insula New Providence. Are o suprafaţă de uscat de aproape 15.000 kmp şi o populaţie de circa 330.000 de locuitori (estimare 2014), potrivit publicaţiei online „The World Factbook” (www.cia.gov).
Tropicul Cancerului taie aproximativ la mijloc acest şir de insule de natură coraligenă.
Apa mării din jurul insulelor este una dintre cele mai limpezi din lume, cu o vizibilitate în adâncime de 70 de metri. Insulele din Bahamas pot fi împărţite în mai multe categorii din punct de vedere al vegetaţiei sau a reliefului pe care îl prezintă, de la pădurile de pini la plantaţii luxuriante, terenuri aride plate sau peşteri adâncite în rocile calcaroase.
Cele mai importante insule sunt: Andros, Great şi Little Abaca, Grand Bahama, Eleuthera, New Providence, Great Exuma, Long Crooked, Acklins, Great şi Little Inagua, Turks, Caicos, ultimele două formând un teritoriu neautonom, dependent de Marea Britanie. Între insulele Bahamas se găseşte San Salvador (153 kmp), pe care a debarcat prima dată Cristofor Columb în Lumea Nouă la data de 12 Octombrie 1492.
Pe această insulă se găsesc multe vestigii şi monumente care amintesc de cel mai mare descoperitor al lumii şi, de asemenea, şi unul dintre cele mai puternice faruri marine.
Din cauza genezei insulelor, înălţimea lor este foarte mică (doar câţiva metri peste nivelul mării), iar cota cea mai ridicată, de 120 metri, este datorată unor dune de nisip calcaros. Materialul coraligen cimentat (calcarul coraligen) din care sunt formate insulele a permis formarea unui relief carstic de suprafaţă şi de adâncime, dând aspectul unui burete umplut cu apă.
Majoritatea insulelor au plaje formate din nisip foarte fin de culoare albă, alcătuind pe lângă climat o condiţie excelentă dezvoltării turismului. Nu exista râuri, dar lacurile sunt dese şi de mărimi diferite la marginea insulelor, păstrând legătura cu Marea Caraibelor. Se găsesc şi lacuri cu apă dulce, dar acestea sunt foarte rare şi se găsesc doar în centrul insulelor, în golurile carstice. Se presupune că aceste lacuri au fost făcute de băştinaşii insulelor înainte de venirea spaniolilor cu scopul acumulării apei de ploaie pentru băut.
Clima tropicală se caracterizează prin două perioade distincte, una ploioasă din mai până în octombrie cu precipitaţii anuale de 1.100-1.600 mm, când se produc şi numeroase uragane şi una uscată din octombrie până în mai. Temperatura medie în iulie este de 28 grade Celsius, iar în ianuarie în jur de 22 grade Celsius.
În acest arhipelag se găseşte şi cea mai mare rezervaţie de Flamingo. Pe litoral se dezvoltă palmierul de cocos. Se cultivă agave, ananas, portocali, bananieri şi trestie de zahăr. Pescuitul este practicat şi specializat în crustacee şi broaşte ţestoase.
Primii locuitori ai insulelor Bahamas au fost indienii Arawak. Plantaţiile de trestie de zahăr sunt lucrate cu sclavi aduşi din Africa, care devin populaţia majoritară. După Columb, britanicii s-au stabilit pe această insulă începând cu anul 1647. În secolul al XVIII-lea, Bahamas era o ascunzătoare preferată a piraţilor.
Bahamas a fost colonie a Coroanei britanice din 1717 până când i s-a acordat dreptul de auto-guvernare internă în 1964. Insulele au trecut spre o autonomie şi mai mare în 1968, după victoria copleşitoare a Partidului Progresist Liberal, condus de către primul ministru Lyden O. Pindling, în defavoarea partidului condus de către albi, Partidul Bahamienilor Uniţi. În noul mandat, guvernul lui Pindling a negociat o constituţie cu Marea Britanie, prin care Bahamas devenea Commonwealth-ul Insulelor Bahamas, în 1969. În iulie 1973, Bahamas a devenit o naţiune independentă.
În trecut, dependentă de agricultură şi pescuit, Bahamas şi-a diversificat economia cu turism, servicii financiare şi navigaţie internaţională. Deşi locuitorii beneficiază de un venit care îi situează între primii 30 din lume, există o mare diferenţă între clasa mijlocie urbană şi fermierii săraci. În plus, naţiunea este predispusă la uragane care creează daune în mod regulat.
Turism
Arhipelagul Bahamas poate oferi câte ceva pentru toate gusturile: shopping în pieţele aglomerate ale oraşelor de pe insule, golf pe terenuri de talie mondială, scufundări printre epave şi recife de coral, windsurfing şi parasailing, dansuri noaptea pe ritmuri de „goombay”, „calypso” şi „Junkanoo”. Varietatea de distracţii îi atrage ca un magnet pe turiştii bogaţi şi excentrici, care se pot caza în numeroase vile exclusiviste şi complexuri hoteliere de lux.
Cea mai populară destinaţie a insulelor, potrivit www.jinfotours.ro, este New Providence, unde este situată şi capitala Nassau, în apropierea Insulei Paradise, şi Grand Bahama, cu oraşele de vacanţă Freeport şi Lucaya. Mulţi turişti preferă însă liniştitele insule Abaco, Andors, Exumas, unde se pot caza în spaţii rustice.
Nassau este capitala şi centrul guvernamental, cultural şi comercial al Uniunii Bahamas. Oraşul cuprinde 70 de procente din întreaga populaţie a insulelor, respectiv 267.000 de locuitori (2014), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov).
Piaţa Parlamentului din Nassau este centrul tradiţional al guvernului din Bahamas. Clădirile pitoreşti, construite la începutul anilor 1800, includ Casa Parlamentului, vechiul Birou al Secretarului Colonial, Curtea Supremă, toate acestea înconjurând statuia de marmură a reginei Victoria. Aici au loc, în fiecare sezon, ceremoniile de deschidere a lucrărilor Curţii Supreme. Mai departe se află Fortul Charlotte, construit în 1788.
Printre atracţiile acestei capitale se mai află: Muzeul Pompey (Vendue House până în 1992, când a devenit muzeu), construit înainte de 1769 şi numit astfel după un sclav african, găzduieşte o expoziţie permanentă dedicată experienţei africane în Bahamas, potrivit www.bahamas.com; siturile istorice din New Providence găzduiesc trei sate, Gambier, Adelaide şi Fox Hill, fondate în anii 1800 de sclavii africani liberi.
Satele pot fi vizitate de turişti, unde moştenirea culturală africană este încă vizibilă; Grădinile de Recreere se află situate pe o suprafaţă de aproximativ 44.000 mp, aici putând fi văzute, în cadrul celei mai mari colecţii rare şi exotice de palmieri din lume, aproximativ 170 de specii. Este unul dintre cele patru parcuri naţionale existente pe New Providence.
Aici, trebuie amintit şi cel mai mare eveniment cultural din insulele Bahamas. Junkanoo este un carnaval de stradă, ce are loc pe 26 decembrie şi 1 ianuarie, şi se desfăşoară în special în Nassau. Grupurile junkanoo poartă costume spectaculoase din hârtie creponată şi cântă muzică specifică, Junaknoo, combinată cu ritmuri africane, cu alămuri zgomotoase şi talăngi.
Printre alte atracţii turistice, conform site-ului turistik.ro, se numără plajele, dintre care cele mai frumoase sunt Cable Beach de pe insula New Providence, cele cu nisip alb de pe insula Paradise şi nisipurile de culoare rozalie de pe insula Harbour. Mai poate fi vizitată insula Grand Bahama, cu staţiunile moderne Freport şi Lucaya, dar şi numeroase magazine, cluburi şi cazinouri.
Parcul Naţional Lucaya adăposteşte cel mai mare sistem carstic subacvatic din lume, iar în Grădinile Crângului pot fi admirate flori exotice, cascade şi păsări colorate.
Gastronomie
Peştele şi fructele de mare reprezintă cea mai importantă parte a dietei locuitorilor din Bahamas, conform site-ului turistik.ro. Scoicile de mare sunt printre cele preferate şi sunt folosite în multe feluri de mâncare. Mazărea cu orez este un fel de bază în gastronomia locală şi se prepară din mazăre uscată şi orez, la care se adaugă cimbrişor şi alte mirodenii. O altă mâncare obişnuită în insulele arhipelagului Bahamas este „souses”, preparat din carne la saramură.
Site-ul www.caravanadestinatiilorturistice.ro notează, de asemenea, că fructele de mare sunt ingredientul principal al meniului local. „Conch” (pronunţat „konk”) este un fel de moluscă. Este delicioasă proaspătă, negătită; carnea se crestează cu un cuţit şi se stropeşte cu suc de lămâie şi condimente. Se mai poate mânca şi prăjită, fiartă în aburi, adăugată la supe, salate. Este renumită pentru proprietăţile afrodiziace. Și „homarul de stâncă”, o specie ţepoasă fără cleşti, se serveşte fiert, în tochitură sau în salate.
Un alt ingredient important în Bahamas este nuca de cocos. Palmierii de cocos cresc în abundenţă în Bahamas, iar nuca este ingredientul cel mai obişnuit în deserturi. Se foloseşte în tarte, prăjituri, plăcinte, budinci, îngheţată, iar deseori adăugată aproape pe orice. Sunt disponibile pe tot parcursul anului.
Gastronomia Insulelor Bahamas nu este niciodată plictisitoare. Întotdeauna picantă, aromată, a fost puternic influenţată de bucătăria Americii de Sud.
Bahamas este renumită şi pentru numeroasele sale festivaluri, din care multe cu specific culinar. Festivalul Mâncărurilor Clasice şi al Vinului („Culinary Classic Food and Wine Festival”) reprezintă, fără doar şi poate, un moment al anului în care merită vizitat superbul arhipelag din Caraibe. În cadrul acestui eveniment culinar, orice turist are posibilitatea de a degusta unele dintre cele mai bune mâncăruri tradiţionale, astfel că pe lângă distracţie, soare şi relaxare, vizitatorii pot beneficia şi de adevărate experienţe gastronomice. Festivalul are loc în fiecare an, în luna noiembrie.
În ceea ce priveşte băuturile populare în Bahamas, trebuie menţionată faimoasa băutură denumită „Kalik”, o specialitate de bere care devine extrem de bună în urma menţinerii în frigider timp de câteva ore înainte de a fi consumată. În Bahamas, există şi poate cea mai bună limonadă din lume, cunoscută sub denumirea de „Switcher„.( Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Travel Bahamas)