Babicul de Buzău şi ciorba de babic

babic-BuzauBabicul şi ciorba de babic sunt cele mai gustate preparate ale grădinarilor din „sârbăria” Buzăului, realizate manual din carne şi ardei roşu.

„Babicul este un produs condimentat din carne de porc, carne de vită, boia de ardei şi bulion din ardei roşu. Tot secretul babicului este să nimereşti compoziţia, să ştii să-l frămânţi şi să-l afumi, ceea ce presupune 20-30 de ani de experienţă”, a povestit tanti Georgeta Şerdin din cartierul Sârbărie.

Se toacă carnea, se pune sare după gust, boia de ardei iuţi făcută în casă, apă şi apoi se ia la frământat, iar în timpul acesta se pune bulionul de casă preparat numai din ardei. Compoziţia se frământă până se leagă, apoi se umple maţul manual, se scoate aerul rămas, se dă puţin la vânt şi se pune la afumat. Babicul se asortează cu o carafă de vin roşu de buturugă şi ţuică de prună, a explicat gospodina.

Georgeta Şerdin este specialistă şi în ciorba de babic.

„Se taie şunca de porc mărunt şi se pune la fiert, iar babicul uscat se taie bucăţele cât vârful degetului şi se pune la fiert separat. Zeama de la şuncă şi zeama de la babic se pun împreună într-o oală mare în care se amestecă zarzavat din grădină. Ciorba are gust picant şi se înroşeşte atât de la babic, cât şi de la bulionul de ardei roşu”, a mai spus gospodina din Sârbărie. (Text si foto: Agerpres)