Avion scufundat în mare pentru a încuraja scufundările şi turismul

Airbus_A300-Kusadasi

Autorităţile turce au scufundat un Airbus A300 în dreptul staţiunii Kusadasi (provincia Aydin) de la Marea Egee pentru a încuraja turismul legat de scufundările submarine.

Avionul, cu o anvergură de 44 de metri şi o lungime de 54 de metri, a fost coborât pe fundul mării sâmbătă, au anunţat agenţiile de presă Dogan şi Cihan, preluate de AFP.

Spectaculoasa acţiune vizează crearea unui recif artificial care să atragă cât mai mulţi turişti pasionaţi de scufundări. Aparatul, vechi de 36 de ani, a fost achiziţionat de oraşul Aydin de la o companie aeriană privată cu 270.000 de lire turceşti (82.000 de dolari).

Turcia caută în prezent noi mijloace de promovare a turismului, industrie esenţială pentru ţară, afectată în acest an de situaţia de securitate, după o serie de atacuri ucigaşe.

Operaţiunea de scufundare a durat două ore şi jumătate.

„Scopul nostru este să facem din Kusadasi un centru turistic destinat scufundărilor”, a declarat primarul din Aydin, Ozlem Cercioglu.

„Vrem să protejăm fauna şi flora submarine. Având aceste obiective, am asistat la unul dintre cele mai mari naufragii din lume”, a adăugat ea, sperând că epava avionului va asigura un sezon turistic de 12 luni din 12.

În ultimii ani au fost depuse pe fundul mării din largul coastelor turce trei avioane mici, în speranţa promovării scufundărilor submarine, dar este prima oară că este scufundat un aparat de asemenea dimensiuni. (Text: Agerpres, Foto: milliyet.com.tr, Video: youtube.com)