„Aventurile lui Asterix”: banda desenată cu cele mai multe traduceri

Asterix

„Aventurile lui Asterix” este titlul unei serii de benzi desenate creată în 1959, de scriitorul Rene Goscinny şi ilustratorul Albert Uderzo, care a fost tradusă în 111 limbi şi dialecte, fiind astfel omologată de Guinness Book World of Records.

Seria, avându-i ca eroi principali pe galezii Asterix şi Obelix, a debutat în revista „La Pilote”. Primul album intitulat „Asterix le Gaulois” (1961) a fost vândut în 6.000 de exemplare, iar cel de-al şaptesprezecelea, „Le domaine des dieux”, în peste un milion de exemplare. După moartea lui Rene Goscinny în 1977, seria este continuată de Albert Uderzo, creând încă 9 volume.

În 2011, Albert Uderzo, a decis să se retragă din activitate după 50 de ani de carieră, continuitatea benzilor desenate fiind asigurată de o nouă generaţie de artişti. Seria de benzi desenate numără 35 de volume şi a fost vândută în peste 325 milioane de copii în toată lumea, fiind adaptată de mai multe ori ca desen animat pentru televiziune şi de patru ori pentru marele ecran.

Filmele „Asterix şi Obelix împotriva lui Cezar” (1999, Claude Zidi), „Asterix şi Obelix: Misiunea Cleopatra” (2002, Alain Chabat), „Asterix la Jocurile Olimpice” (2008, Frédéric Forestier) şi „Asterix şi Obelix: În slujba Majestăţii Sale” (2012, Laurent Tirard), cu actorii Christian Clavier, Gérard Depardieu, Roberto Benigni, Clovis Cornillac, Alain Delon, Catherine Deneuve, în rolurile principale, i-au încântat atât pe copii cât şi pe adulţi.

Potrivit site-ului asterix.com, un nou album, cel de-al 36-lea – „Asterix and the Missing Scroll” va fi lansat pe 22 octombrie 2015. (Text: Agerpres, Foto: film.thedigitalfix.com, Video: youtube.com)