Aurora Gruescu: Prima femeie inginer silvicultor din lume

Aurora_GruescuPrima româncă intrată în Cartea Recordurilor, inginerul silvicultor Aurora Gruescu s-a născut la 11 mai 1914, la Oituz, în judeţul Bacău.  Fiica învăţătorului Chiriac Dragomir, Aurora Gruescu a dorit de mică să urmeze silvicultura, ceea ce a şi făcut, în 1933, când a dat examen la Facultatea de Silvicultură, parte a Politehnicii din Bucureşti.

Şi-a practicat meseria cu dăruire din 1938 până în 1973, când s-a pensionat. Numele său a fost legat de primul plan de împădurire naţională, fixat la suprafaţa de 100.000 ha, a condus lucrările de combatere avio-chimică a dăunătorilor din pădurile infestate din jurul Capitalei, a făcut inovaţii ce s-au confirmat, legate de lucrările de mecanizare în combaterea dăunătorilor, publicând în acest sens, în „Revista Pădurilor” mai multe articole.

Faptul că este prima femeie inginer silvic din ţară şi din lume i-a fost confirmat, la 16 februarie 2000, când a primit o scrisoare de la vicepreşedintele Societăţii „Progresul Silvic”, dr. ing. Cristian D. Stoiculescu.

Membru de onoare al Societăţii „Progresul Silvic”, filiala Prahova, membru de onoare al Asociaţiei Generale a Inginerilor din România, al Ministerului Apei, Pădurilor şi Protecţiei Mediului.

A fost nominalizată de „The American Biographical Instituteť” pentru titlul de personalitate a anului 1997. A obţinut Medalia de Argint la Expoziţia filatelică binaţională România – Israel.

Ziarista Rodica Simionescu i-a dedicat o carte intitulată „Legământ cu taina codrilor” apărută în 2001. Inginerul silvicultor Aurora Gruescu a murit în 2005. (Text: Agerpres, Foto: