Aurelian Andreescu – o vocea tremolată, viguroasă, care încânta publicul


Cântăreţul Aurelian Andreescu s-a născut la 12 mai 1942, în Bucureşti. A debutat în 1963, la prima ediţie a Festivalului de la Mamaia, cu melodia „În tot ce e frumos pe lume” de Elly Roman.

În 1965 a fost angajat la Teatrul ”Constantin Tănase”, pe scena căruia a apărut de-a lungul anilor în spectacole ca: „De la Cărăbuş la Savoy”, „Nicuţă… la Tănase” (numere de music-hall internaţionale), „Uite că nu tac!”, „Lasă supărarea-n hol”, „Un băiat de zahăr… ars”, „E nemaipomenit!”, „Nevestele vesele din Boema”, potrivit monografiei „Teatrul de Revistă Constantin Tănase, 1919-2000, De la Cărăbuş la Savoy”, de Aurel Storin. Împreună cu colectivul teatrului a efectuat turnee în mai multe ţări din Europa, precum şi în Israel, Cuba, Turcia.

Aurelian Andreescu a susţinut programe muzicale în baruri şi cluburi de noapte din Bucureşti şi de pe litoral, dar a fost protagonistul multor emisiuni radio şi de televiziune, colaborând cu mari regizori ai emisiunilor de divertisment.

Despre începuturile sale artistice, artistul a vorbit într-un interviu în revista Flacăra, în iunie 1986.

”Am debutat întâmplător. Eram împreună cu nişte prieteni la ‘Pescăruş’ şi ne amuzam cântând odată cu orchestra. M-a remarcat chitaristul Gaby Mezei. Se pare că i-am plăcut, de vreme ce m-a invitat a doua zi la Electrecord. Am păşit cu dreptul. Din clipa aceea, viaţa mea s-a împletit cu muzica uşoară, definitiv şi irevocabil”, declara artistul, potrivit jurnalul.ro. În acelaşi interviu, Aurelian Andreeascu mărturisea că mereu a fost emotiv.

Anul 1968 îi aduce participarea la Festivalul Internaţional al Cântecului de la Sopot, Polonia, unde a obţinut locul al treilea la „Ziua discului”.

A participat, în 1971, alături de Mihaela Mihai şi Aura Urziceanu, la Concursul de la Knokke, Belgia, unde echipa României a obţinut Marele Premiu şi Cupa Europei, cel mai mare trofeu câştigat vreodată în muzica uşoară românească, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.

În 1973 a reprezentat România la Olimpiada Cântecului de la Atena şi a deschis recitalul lui Johnny Hallyday.

De-a lungul carierei, a înregistrat peste 200 de melodii, între care: ”Mi-ai spus că mă iubeşti”, ”Când vei veni iar lângă mine”, ”Oameni”, ”Nu ştii câtă iubire”, ”Nu cred în stele”, ”Copacul”, ”Tu eşti primăvara mea”, ”Merit eu”, ”Un fluture şi-o pasăre”, ”Dorul”, ”De ieri până azi”, colaborând cu cei mai importanţi compozitori români: Horia Moculescu, Mişu Iancu, Marcel Dragomir, Alexandru Mandy, George Grigoriu, Laurenţiu Profeta, Radu Șerban, Marius Țeicu, Ion Cristionoiu, Vasile V. Vasilache, Zsolt Kerestely, Florin Bogardo, Vasile Veselovski.

Din discografia artistului amintim ”Succese internaţionale” (1973), ”Cele mai frumoase melodii” (1986), ”Aurelian Andreescu” (2002), ”Aurelian Andreescu. Muzică de colecţie (2007).

Aurelian Andreescu a murit la doar 44 de ani, în 22 iulie 1986, la Constanţa.

A fost căsătorit cu Ana Ciumetti (1968-1972) şi cu Mariella Annie Dumitriu (din 1976).

Din 1990, Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” organizează anual Festivalul Naţional de Interpretare „Aurelian Andreescu”, în memoria artistului despre care compozitorul Temistocle Popa spunea: ”A fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica uşoară românească din timpul său, şi nu numai. Cânta pentru satisfacţia sa. Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit şi respectat totdeauna. Era echilibrat şi avea sufletul nobil”, iar actorul Alexandru Arşinel îl caracteriza drept ”o prezenţă tonică, mereu pus pe glume, optimist, plin de viaţă, admirabil prieten”. (Text: Agerpres, Foto: electrecord.com, Video: youtube.com)