Aura Urziceanu a împlinit 70 de ani

aura-urziceanu-01

Apreciata cântăreaţă de muzică uşoară, pop şi jazz Aura Urziceanu s-a născut la 14 decembrie 1946, în Bucureşti, într-o familie de muzicieni.

A început să studieze vioara cu tatăl ei, Nelu Urziceanu, fost violonist în Orchestra Radio şi profesor de vioară, iar la vârsta de opt ani deja îşi dorea să cânte ca solist vocal.

La 14 ani, dirijorul secund al Orchestrei de Estradă Radio, violonistul Jean Ionescu, a dus-o pe Aura în studioul 4 al Radioului, unde a ascultat orchestraţia imprimată a piesei americane, cu titlu şi versuri româneşti, ”Vreau să cânt şi eu la televizor”, lansându-se astfel la radio. Câteva luni mai târziu a lansat, la televiziune, melodia ”Soarele e îndrăgostit de Mamaia”, prezentată anterior la prima ediţie (1963) a Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia.

A absolvit clasa de canto de muzică uşoară, condusă de profesoara Florica Orăscu, la Școala Populară de Artă din Bucureşti.

În primii ani, Aura Urziceanu interpreta muzică uşoară în case de cultură şi s-a făcut remarcată în cadrul unui concert cuprins în programul ediţiei 1965 a Festivalului de la Mamaia, unde a cântat într-o manieră proprie piesa ”La tine mi-e gândul”, semnată de compozitorul Petre Firulescu. În acelaşi an, a avut prima apariţie pe o scenă mare, la Sala Palatului din Bucureşti, unde a interpretat două numere dintr-un spectacol de revistă al Teatrului Satiric-Muzical ”Constantin Tănase” — ”Zâmbiţi, vă rog” şi ”Oglinda dragostei”, ambele compuse de Edmond Deda.

La vârsta de 16 ani, a fost distribuită în spectacolul ”Jazz-jazz-jazz”, la Teatrul Evreiesc de Stat, alături de pianistul Iancsi Korossy, contrabasistul Johnny Răducanu, bateristul Miki Mănăilă şi balerinele Miriam Răducanu şi Cecilia Hoppe. S-a făcut remarcată în jazz, cu o adaptare a Rapsodiei române nr. 1 de George Enescu.

Peste un an, a plecat într-un turneu în Rusia, tot cu trio-ul condus de Iancsi Korossy, apoi a plecat în Israel cu Teatrul ”Ion Vasilescu”. A urmat, la scurt timp, un turneu în Germania, cu formaţia lui Horia Ropcea, unde a fost ascultată de un reprezentant al unei agenţii care a angajat-o cu contract, să cânte jazz cu un trio german la cluburile militarilor americani.

Tot în Germania, după o emisiune televizată, unde a cântat o piesă de jazz, un producător de la CBC (televiziunea canadiană) i-a oferit un contract pentru televiziune şi un show la radio, pe care Aura le-a semnat şi a ajuns în Canada, conform blogului artistei, auraurziceanu.wordpress.com.

aura-urziceanu-02

La ediţia din 1969 a Festivalului de la Mamaia, a primit premiul al doilea pentru interpretare. Aura Urziceanu a colaborat cu ansamblul condus de Richard Oschanitzky, atât pe scenă, cât şi în studiourile de înregistrare, împreună realizând şi muzică de film.

După ce au auzit-o cei de la televiziunea canadiană, au continuat să-i ofere contracte la show-uri radio-tv în limba franceză şi engleză. Patronul unicului club de jazz din Winnipeg a invitat-o să vadă clubul şi orchestra, după care Aura Urziceanu a semnat contractul care s-a prelungit cu două luni. Cântând seară de seară, câte două show-uri, la un moment dat a văzut afişe cu sosirea lui Duke Ellington şi orchestra sa, în concert. A hotărât să meargă la concert, iar seara, după ce Duke Ellington şi-a terminat concertul, a venit în clubul în care cânta Aura.

După ce programul ei s-a încheiat, Duke Ellington a felicitat-o şi i-a propus să se reîntâlnească la club să cânte împreună. Aura a acceptat, iar câteva zile mai târziu Duke Ellington i-a oferit un bilet de avion, propunându-i să vină la New York, la agenţia lui de impresariat, pentru a semna un contract pe şase ani. Astfel a început, în 1970, colaborarea cu Ellington, alături de care a cântat pe aceeaşi scenă, împreună cu Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Mel Lewis, Sarah Vaughn.

În 1971, o echipă alcătuită din Aura Urziceanu, Aurelian Andreescu şi Mihaela Mihai a reprezentat România la Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară de la Knocke, Belgia, unde datorită Aurei, care a primit nota 10 pe linie de la cei zece membri ai juriului, o premieră a festivalului, România a câştigat ”Cupa Europei”, iar Aura a primit premiul presei, fiind aleasă ”Cântăreaţa festivalului”.

A continuat turneele în întreaga lume, alături de orchestra lui Duke Ellington, până în 1974, când artistul american a murit. Ulterior, Quincy Jones a invitat-o pe Aura Urziceanu să cânte cu el şi cu orchestra sa. Ea acceptă, semnează contractul şi începe să cânte cu orchestra lui Quincy Jones şi Ray Brown la bass, având timp de doi ani turnee în Statele Unite şi în Japonia, după care renunţă şi semnează un contract cu orchestra condusă de Thad Jones, dar şi cu Mel Levis Orchestra, cântând astfel la clubul de jazz Village Vanguard din New York şi efectuând turnee în SUA şi în Europa.

aura-urziceanu-03

În anii ’80, Aura Urziceanu a început un nou format de concerte şi turnee în lume: Aura cu format de trio, cvintet personal şi format simfonic, pentru fiecare ţară şi oraş din turneu. În toţi aceşti ani, artista revine în România o dată la 2-3 ani, împreună cu soţul ei, Ron Rully, unde are apariţii la televiziune, concerte şi imprimări la Radio şi Electrecord, cântând muzică uşoară, jazz şi folclor, atât compoziţii proprii cât şi ale compozitorilor români.

Aura Urziceanu a compus o serie de piese de muzică uşoară, în colaborare cu textierii Eugen Rotaru, Dan V. Dumitriu şi Andreea Andrei, pe care le înregistrează la Radio şi televiziune. Melodia ”Vreau să vii în viaţa mea” a fost aleasă de public ca fiind melodia anului 1986, când a avut o colaborare de mare succes cu instrumentistul, compozitorul şi orchestratorul Doru Căplescu. De asemenea, a compus şi a lansat melodiile ”Dor de viaţă” şi ”Crez”. A urmat o serie de noi compoziţii: ”Matahari Russian Girl” şi ”Zihronot mi Israel”, cu versuri în ebraică, semnate Eugen Rotaru, ”Dragoste”, ”Let Him Be Mine” şi ”Atâta dor”, colaborând cu pianistul-orchestrator George Natsis şi cu Ionel Tudor.

În decembrie 1989, Aura Urziceanu a venit în România, pentru a organiza un concert extraordinar la Sala Radio, programat pentru 29 decembrie. Evenimentele din 21-22 decembrie o prind în ţară. Artista rămâne în România doi ani, organizează două concerte de binefacere pentru copii orfani, pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru bătrâni. În 1992, s-a întors în SUA şi a continuat seria concertelor.

A revenit în România după 11 ani, pentru a participa la o emisiune de televiziune. În 2004, a primit invitaţia şi a acceptat să fie membru al juriului, la Festivalul ”Cerbul de aur” de la Braşov.

În 2005, Aura Urziceanu a scos albumul „The best of Aura”, care conţine 14 piese, interpretate în şapte limbi: română, engleză, franceză, italiană, spaniolă, portugheză şi ebraică. În decembrie 2005, a susţinut un concert extraordinar aniversar (45 de ani de carieră), cu participare internaţională: Ron Rully (Canada), Elia & Band (Anglia), George Urziceanu (Germania), Falvius & Eurosound (Germania). Ionel Tudor a condus Big Band-ul Radio, dar a fost chemat şi Mădălin Voicu să-şi folosească bagheta de dirijor, potrivit site-ului www.starmania.ro.

Tot în 2005, a înfiinţat, la Bucureşti, fundaţia culturală care îi poartă numele. A organizat concerte împreună cu profesionişti şi tineri cu mare talent în toate genurile de muzică, solişti vocali şi instrumentişti, cu dansuri populare româneşti, reprezentând toate regiunile de folclor, cu muzică uşoară, pop şi jazz, aceste concerte fiind susţinute în ţară şi în străinătate, în ambasadele române şi in institutele culturale române din ţările europene şi de pe teritoriul Americii de Nord.

În 2006, a oferit tinerilor interesaţi două zile de audiţii muzicale gratuite. S-au prezentat peste 300 de tineri de toate vârstele, chiar şi de peste hotare. Audiţia muzicală a avut loc la Centrul Naţional de Artă ”Tinerimea Română”. Aura Urziceanu a ales 20 de tineri pentru care, în vara anului 2007, a organizat o conferinţă de presă şi i-a prezentat presei şi publicului, într-un concert cu muzică folclorică, uşoară, pop, clasică, de operetă, instrumentală şi de operă.

În 2009, a organizat lecţii de canto pentru începători, avansati şi profesionişti, inclusiv master classes în cadrul fundaţiei. (Text si foto: Agerpres, Video: youtube.com)