AUR pentru echipa feminină de spadă

echipa-Spada-Romania

Echipa feminină de spadă a României a cucerit medaliile de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, joi, 11 august, după ce a învins China, deţinătoarea titlului, în finală, cu scorul de 44-38.

Ana-Maria Popescu (ex-Brânză), Simona Gherman, Simona Pop şi Loredana Dinu au adus prima medalie a României la JO 2016, încununând eforturile acestei generaţii de spadasine.

Este a patra medalie olimpică de aur a scrimeri româneşti, după cele obţinute de Mihai Covaliu la sabie individual, în 2000, la Sydney, de laura Badea, la floretă individual, în 1996, la Atlanta, şi de Ionel Drâmbă, la floretă individual, la Ciudad de Mexico, în 1968. Totodată, e prima medalie olimpică de aur câştigată de scrima românească la echipe.

În finala cu China, Ana-Maria Popescu a început cu dreptul şi a adus avantaj României în releul cu Sun Yujie (1-0). Simona Pop a conservat avantajul în duelul cu Xu Anqi (5-4), iar Simona Gherman a mărit avansul tricolorelor în confruntarea cu Sun Yiwen (9-6). Sun Yujie a redus din diferenţă în releul cu Simona Pop (10-9), dar Popescu a ajutat la desprinderea echipei României, după asaltul cu Hao Jialu (14-9). Simona Gherman a dus scorul la 21-14 în urma duelului cu Xu, iar rezerva Loredana Dinu a făcut ca avantajul să fie maxim, 24-16, în faţa chinezoaicei Hao. Sun Yujie a apropiat China la cinci tuşe (25-30), după confruntarea cu Gherman, dar Ana-Maria Popescu, medaliată cu argint la JO din 2008, a încheiat magistral meciul, cu Xu (44-38).

Româncele au fost susţinute din tribune de alţi sportivi din delegaţia ţării noastre la Rio, printre care şi echipa feminină de handbal.

La Rio, România a dispus de SUA în sferturi, cu 24-23, prin ”tuşa de aur”, în semifinale a trecut de Rusia cu 45-31, iar în finală a învins China cu 44-38.

Medaliile de bronz au fost adjudecate de Rusia (Tatiana Logunova, Violetta Kolobova, Liubov Șutova, Olga Kocineva), care a învins Estonia (Irina Embrich, Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk) cu scorul de 37-31 în finala mică.

A doua medalie a delegaţiei României va fi adusă de tenismenii Florin Mergea şi Horia Tecău, care vor juca vineri finala probei de dublu, împotriva spaniolilor Marc Lopez şi Rafael Nadal.( Text si foto: Agerpres)