Au început înscrierile pentru festivalurile ciocolatei, cartofului şi al preparatelor la ceaun

festivalul cartofului

Trei festivaluri gastronomice, al ciocolatei, cartofului şi, respectiv, al preparatelor la ceaun, sunt programate să se desfăşoare în lunile august şi septembrie în judeţul Covasna, evenimente la care sunt aşteptaţi participanţi din ţară şi străinătate.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, Edler Andras, a declarat că a treia ediţie a Festivalului „Chocofest” va avea loc în perioada 23-25 septembrie, zece din cele 28 de locuri oferite expozanţilor fiind deja ocupate.

La festival se pot înscrie producători, distribuitori şi comercianţi de ciocolată şi dulciuri din ţară şi străinătate, iar în program sunt cuprinse prezentări şi degustări de dulciuri, concerte, spectacole, programe pentru copii, precum şi diverse concursuri. Organizatorii vor accepta şi standuri cu băuturi, pe considerentul că acestea „merg cu ciocolata”.

Edler Andras a declarat că ediţiile anterioare s-au bucurat de succes, atât în rândul copiilor, cât şi al adulţilor, în fiecare an fiind circa 7.000 de vizitatori.

Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV) va organiza în următoarea perioadă două evenimente gastronomice — Festivalul cartofului la Târgu Secuiesc, pe 27 august, şi Festivalul preparatelor la ceaun la Covasna, pe 3 septembrie.

Conform regulamentului postat pe pagina oficială a evenimentului, echipele participante la Festivalul cartofului, formate din maximum patru persoane, vor trebui să pregătească, la alegere, diverse specialităţi pe bază de cartofi pentru 30 de persoane. Organizatorii vor asigura cartofii, lemnele de foc şi ceaunele pentru gătit, iar participanţii vor trebui să aducă ingredientele şi accesoriile necesare preparării şi servirii mesei.

Juriul va premia atât gustul şi aspectul preparatelor, cât şi modul de pregătire şi servire a acestora, originalitatea reţetelor, costumele şi buna dispoziţie a echipelor înscrise în concurs. Taxa de participare constă în două sticle de vin, unul alb şi unul roşu.

Festivalul preparatelor la ceaun, ajuns la a IX-a ediţie, va fi organizat în colaborare cu Ordinul Gastronomic „Transilvania”, cu prilejul Zilelor oraşului-staţiune Covasna, condiţiile de participare fiind aproape similare cu cele de la Festivalul cartofului.

Directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos, a declarat că la acest eveniment gastronomic sunt aşteptate circa 20 de echipe, iar şase şi-au anunţat deja participarea.

Pe lângă premii, organizatorii vor oferi câştigătorilor posibilitatea de a participa la ediţia a V-a a Festivalului verzei, ce va avea loc la Sfântu Gheorghe pe 2 octombrie, la o zi după tradiţionala „Paradă a cârnaţilor”, ajunsă la a XIV-a ediţie.

Toate aceste festivaluri se înscriu în strategia autorităţilor locale de sprijinire a micilor întreprinzători şi de promovare turistică a zonei prin intermediul unor evenimente cu caracter gastronomic. (Text: Agerpres, Foto: captura youtube)