Atelierul graficianului Paul Erdos, care a trecut prin 8 lagăre naziste, redeschis la Satu Mare

Paul Erdos-02

Atelierul pictorului şi graficianului Paul Erdos (1916-1987), care a supravieţuit în opt lagăre naziste pentru că le făcea portrete ofiţerilor, a fost redeschis marţi, 17 mai, în centrul municipiului Satu Mare, în prezenţa urmaşilor şi prietenilor acestuia.

Atelierul este situat chiar lângă Filarmonica de stat „Dinu Lipatti” şi cuprinde atât mobilierul, cât şi obiectele personale pe care acesta le-a deţinut, locul dorindu-se a fi unul atât muzeu, la etajul clădirii, cât şi un loc de întâlnire pentru artişti, în încăperile de la parter. Printre piesele expuse se află şi salopeta pe care i-a dat-o un soldat american la eliberarea din lagărul nazist cu care s-a întors acasă, în Satu Mare.

Directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a declarat că această clădire este introdusă în circuitul turistic, fiind redeschisă după 10 ani.

„Casa aceasta, din varii motive, ani de zile a fost închisă, dar graţie sprijinului Consiliului Judeţean am reuşit să o renovăm şi să o reintroducem în circuitul turistic. Este un spaţiu unic, este o casă esenţializată în care a creat un artist şi atelierul lui a rămas exact aşa cum a fost. Este un atelier al unui mare artist, Paul Erdos a trecut prin opt lagăre de concentrare şi, în 1945, atunci când a fost eliberat din lagăr, un soldat american i-a dat o salopetă. Și acea salopetă cu care s-a îmbrăcat şi a venit din Germania până aici este în expoziţie. Este un om care a trecut prin fracturile istoriei, care a fost foarte aproape de moarte şi care e singurul din familia sa care a supravieţuit pentru că le făcea portrete ofiţerilor nazişti. Iată, câteodată arta poate să salveze viaţa”, a spus Felician Pop.

În ciuda faptului că artistul a fost foarte aproape de moarte şi a văzut toate ororile nazismului, operele sale sunt pline de optimism.

„Cu toate că a trecut prin ororile nazismului, ale lagărelor de concentrare, toate lucrările lui grafice sunt stenice, optimiste şi caută să dea o nouă dimensiune omului. În centrul tuturor tablourilor sale este figura umană, în transcendenţa sa, merge spre tradiţii ca de acolo să-şi extragă autenticitatea şi să le filtreze prin sufletul unui mare artist. Omul acesta a dat lumii un noi de paradigmă taumaturgică şi anume aceea că te poţi vindeca prin creaţie. Suferinţele uriaşe pe care nu le-a povestit trebuiau sublimate oarecum şi interesant este că nimic din grozăviile prin care a trecut nu au răzbătut în tablourile ulterioare”, a mai spus Felician Pop.

Paul Erdos-01

La parterul clădirii proaspăt renovată va fi amenajat un spaţiu de întâlnire al artiştilor, iar la etaj va rămâne atelierul artistului.

„Pe lângă atelier, vom pune la dispoziţie sătmărenilor aceste două săli de jos, care vor fi oferite artiştilor, tinerilor, pensionarilor, scriitorilor, ca un loc de întâlnire de interferenţă, în care se vor putea întruni oamenii de cultură ai oraşului, vom putea organiza aici experimente culturale, chiar şi cele de o înviorătoare iconoclastie, prin care această clădire va căpăta încă o dimensiune suplimentară a acelui dialog între artistul adevărat, care este sus, şi noi cei care bâjbâim, şi care suntem jos, şi la propriu, şi la figurat”, a mai spus Felician Pop.

Iudit Erdos, fiica artistului, a spus că tatăl său a fost foarte legat de Satu Mare şi, deşi avea posibilitatea să se stabilească în altă parte, el a ales să se întoarcă aici.

„A fost legat de acest oraş şi în bine şi în rău. A fost legat cu amintiri frumoase pentru că aici a fost tânăr, un tânăr foarte atractiv şi frumos, şi asta o ştia. Artiştii de altfel sunt foarte vanitoşi din toate punctele de vedere, dar asta e scuzabil pentru ei. Era legat şi de lucruri triste pentru că tot din acest oraş a avut ‘onoarea’ să ‘viziteze’ opt lagăre de exterminare, printre care a început cu Auschwitz-ul. S-a întors tot la Satu Mare, deşi avea ocazia să rămână în alte părţi, a fost un mare local patriot. Cine l-a cunoscut ştie că nu a fost un om distant, a fost un om comunicativ, chiar glumeţ, foarte spiritual şi un om deosebit de cultivat, pentru care nu numai arta plastică, dar şi muzica, poezia, au fost valori deosebit de importante. El ce a făcut şi a creat, a creat alături de muzică, fiind şi director de filarmonica”, a spus Iudit Erdos, critic de artă, angajată de 41 de ani a Muzeului de Artă.

Paul Erdoş s-a născut în comuna Hurezu Mare, a studiat colonia de pictură din Baia Mare, şi-a continuat studiile în Budapesta, Paris, Veneţia şi Roma. A activat ca pictor, desenator şi gravor în Satu Mare, fiind corespondent la marile reviste culturale din Budapesta. A fost director de instituţii culturale şi vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor din România.(Text si foto: Agerpres)