Aristotel Onassis: cel mai bogat om al secolului XX

Aristotel Onassis-01Aristotel Onassis, considerat cel mai bogat om al secolului XX, a fost unul dintre primii constructori de supertancuri petroliere. Magnatul supranumit „Grecul de Aur” a acumulat în timpul vieţii cea mai mare flotă privată din lume.

A rămas în istorie pentru succesul în afaceri şi averea sa, dar şi pentru viaţa personală, în care şi-au făcut loc personalităţi feminine precum Athina Livanos, Maria Callas sau Jacqueline Kennedy.

Aristotelis Sokratis Onassis s-a născut la 15 ianuarie 1906, la Smyrna, astăzi Izmir, Turcia. Fiu al unui comerciant de tabac din comunitatea grecească din oraş, a trăit într-un mediu de oameni înstăriţi. Mama sa, Penelope, a murit când Onassis avea şase ani. Tatăl său, Socrates, s-a recăsătorit şi a avut mai mulţi copii. Caracterizat drept un elev indiferent, a fost exmatriculat de la mai multe şcoli în timpul adolescenţei. În 1919, anul în care forţele greceşti au invadat Smyrna, Aristotelis Sokratis Onassis lucra la un birou al tatălui său.

În 1922, turcii au recâştigat controlul asupra teritoriului, declanşând tensiuni etnice în regiune. Mai mulţi membri ai familiei au murit, iar tatăl său a fost închis pentru că ar fi complotat cu foştii ocupanţi greci. Tânărul Onassis a reuşit să-şi ajute familia să fugă în Grecia, unde a ajuns şi el, cu banii economisiţi de tatăl său, legaţi de picioare. Când tatăl său a fost eliberat şi s-a întors în familie, Aristotel Onassis a primit un tratament aspru, astfel că a decis să-şi facă averea în altă parte.

Aristotel Onassis-03

A navigat spre Argentina în 1923, cu 250 de dolari la el. În Buenos Aires, a avut mai multe locuri de muncă pasagere înainte să se angajeze ca electrician la United River Plate Telephone Company. Argentinian naturalizat, Onassis a primit, mai târziu, cetăţenia elenă, fiind numit consul general adjunct al Greciei, la Buenos Aires, în 1931. Reia legăturile cu tatăl său şi începe o afacere de import de tutun, care se dovedeşte a fi de succes şi îi aduce primul milion.

După întoarcerea la Atena, pentru înmormântarea tatălui său, pleacă la Londra, unde află de situaţia dificilă a unor armatori canadieni, în contextul crizei economice mondiale. Astfel, ajunge să cumpere de la aceştia şase vapoare la un preţ de 20.000 de dolari fiecare, valoare de zece ori mai mică decât cea reală. A rebotezat primele două vase lansate la apă „Onassis Socrates” şi „Onassis Penelope”, în memoria părinţilor.

Vapoarele sale încep să efectueze transporturi de marfă în Oceanul Atlantic. În acea perioadă, Onassis îşi împărţea timpul între Londra şi Buenos Aires, unde se aflau birourile companiei sale, Olympic Maritime S.A. În 1935, intră în afaceri cu tancuri petroliere. Însă, în 1939, imperiul în creştere al lui Onassis intră sub ameninţarea războiului.

Ajuns în SUA, la New York şi Washington, încheie acorduri pentru a-şi salva flota, închiriind vapoarele forţelor aliate care luptau cu Germania şi Japonia. În timpul anilor de război, îşi petrece timpul în Long Island şi la Hollywood. O întâlneşte pe Athina (Tina) Livanos, tânăra fiică a magnatului elen Stavros Livanos. În pofida opoziţiei din partea lui Stavros Livanos, cei doi se căsătoresc la Catedrala Ortodoxă şi New York, la 28 decembrie 1946.

După război, a devenit cel mai mare armator privat din lume, având ca principal obiect de activitate transportul de petrol. În 1953, Onassis a devenit acţionar majoritar la compania „Société des Bains”, care cuprindea cele mai importante hoteluri din Principatul Monaco. A pierdut mai multe procese cu administraţia americană, care l-a acuzat de „practici neortodoxe” în obţinerea unor vase americane, cu autorităţile peruane şi chiliene, iar mai târziu cu societăţi norvegiene, care îl acuzau de nerespectarea reglementărilor internaţionale de mediu. Aceste acuze îl determină, în cele din urmă, să renunţe la flota de pescadoare.

Aristotel Onassis-02La începutul anului 1954, Onassis a încheiat, la Siddah, un contract cu viitorul rege saudit, prin care se obliga să-i livreze flota sa de tancuri în schimbul priorităţii în transportul petrolului saudit. În 1956, şi-a vândut întreaga flotă de baleniere Japoniei şi a devenit director administrativ al societăţii elene de transport aerian pe termen de 21 de ani. În 1970, a încheiat un contract prin care se obliga să investească în Grecia 600 milioane dolari.

Neînţelegerile apărute au dus la rezilierea contractului, în noiembrie 1971. După răsturnarea regimului militar, Onassis a intrat în conflict cu preşedintele Konstantinos Karamanlis, pretinzând facilităţi fiscale cu care guvernul nu a fost de acord. Deciziile lui Onassis în privinţa zborurilor efectuate de compania sa aeriană au determinat, în cele din urmă, preluarea de către guvern, la 1 ianuarie 1975, a firmei „Olympic Airways”.

Aristotel Onassis şi Athina Livanos au avut doi copii: Alexander (decedat într-un accident de avion la Atena, în 1973) şi Christina. Căsătoria lor s-a destrămat după ce Onassis a început o relaţie cu celebra soprană Maria Callas, cei doi dezminţind tot timpul că ar avea o legătură sentimentală. Onassis şi Livanos au divorţat în 1960. Cea de-a doua căsătorie a fost cu Jacqueline Kennedy, văduva fostului preşedinte american John Fitzgerald Kennedy, pe care a cunoscut-o la o petrecere organizată pe iahtul său, în 1963, cu doar câteva luni înainte de asasinarea lui Kennedy. Cei doi s-au căsătorit în octombrie 1968 într-o capelă din insula Skorpios, insula deţinută de Onassis.

Aristotel Onassis-04

Afectat de moartea fiului său, Alexander, la 24 de ani, Aristotel Onassis începe să aibă probleme de sănătate. A murit la Paris, la 15 martie 1975, şi a fost înmormântat alături de fiul său, pe Insula Skorpios.

Fiica sa, Christina, i-a moştenit averea şi a preluat controlul asupra companiilor, dovedindu-se un succesor capabil să gestioneze imperiul construit de tatăl său. Însă Christina a murit în 1988, la vârsta de 37 de ani, lăsând în urmă o fetiţă de trei ani. Fiica ei, Athina, a devenit cea mai bogată adolescentă din lume, la împlinirea a 18 ani, în ianuarie 2003, moştenind o avere de 2,7 miliarde de dolari, ca ultim descendent al bunicului său, pe care nu l-a cunoscut. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, wiki.phantis.com, fanpop.com, theredlist.com, Video: youtube.com)