Aricii, o prezenţă tot mai rară în grădinile din Marea Britanie

Peste jumătate dintre grădinarii din Marea Britanie nu au observat niciun exemplar de arici, bufniţă, broască, şoarece sau liliac în grădinile lor în decursul anului 2016, avertizează un grup de experţi în animale sălbatice potrivit cărora numărul acestor vieţuitoare este în scădere alarmantă, notează The Telegraph.

Conform unui sondaj efectuat anual de BBC Gardening World Magazine, s-a observat un declin al majorităţii speciilor de păsări sălbatice prezente în grădini, dar şi al fluturilor.

51% dintre respondenţii la sondaj au declarat că nu au văzut nici măcar un singur exemplar de arici în grădinile lor în 2016. Cu un an în urmă procentul acestora fusese de 48%.

29% dintre persoanele chestionate au spus că nu au observat nici una dintre păsările incluse pe Lista Roşie a Societăţii Regale pentru Protecţia Păsărilor (RSPB) care înregistrează speciile ale căror exemplare se află în declin numeric, printre care se numără graurii şi rândunelele.

60% dintre cei 2.600 de participanţi la sondaj au declarat că au întreprins acţiuni pe parcursul anului trecut în beneficiul aricilor, precum încetarea utilizării produselor pentru combaterea melcilor sau stoparea incendierii resturilor organice din grădini.

„Grădinarii fac din ce în ce mai multe eforturi pentru a ajuta fauna sălbatică, însă întrebarea este dacă putem face acest lucru suficient de repede pentru a stopa acest declin rapid”, a declarat Lucy Hall, editor la BBC Gardeners’ World.

Alte vieţuitoare în cazul cărora s-a observat o descreştere în ceea ce priveşte numărul de exemplare observate în grădini sunt buburuzele şi fluturii ochi de păun.

Ariciul este supranumit „cel mai bun prieten al grădinarului” deoarece se hrăneşte cu numeroase specii dăunătoare pentru culturi, potrivit BBC. (Text: Agerpres, Foto: mnn.com)