ARGEŞ: Transfăgărăşanul

transfagarasan1

Transfăgărăşanul, una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din Europa, a devenit o destinaţie favorită pentru turismul activ, datorită oportunităţilor oferite de zona pe care o traversează.

Partea argeşeană a Transfăgărăşanului (DN 7C) porneşte din localitatea Căpăţâneni, aflată la intrarea în defileul Argeşului, continuă pe malul stâng al lacului Vidraru şi de-a lungul văii pârâului Capra, ajungând până la tunelul de la Bâlea Lac, la limita cu judeţul Sibiu. Porţiunea de şosea cuprinsă între Cabana Capra şi Bâlea Cascadă este închisă şapte-opt luni pe an, din cauza stratului gros de zăpadă şi a riscului de avalanşe, astfel că accesul în zonă este posibil, din noiembrie până în iunie, doar din direcţia Curtea de Argeş.

Până în 1989, în zonă nu existau decât câteva hoteluri şi cabane, total insuficiente faţă de potenţialul turistic real. În ultimele două decenii însă, numeroşi investitori privaţi au sesizat oportunitatea, astfel că au apărut, treptat, zeci de pensiuni şi hoteluri, cu oferte dintre cele mai variate.

Deoarece întreaga porţiune argeşeană a Transfăgărăşanului se află pe teritoriul unei singure localităţi, comuna Arefu, dezvoltarea turismului şi-a pus amprenta şi asupra dezvoltării comunităţii. Pe lângă locurile de muncă create, au început să apară şi venituri tot mai însemnate la bugetul local.

transfagarasan2

“Noi încasăm o cotă parte din impozitul pe terenuri şi clădiri, din impozitul pe profit, din impozitul pe venit. (…) Pot spune că în jur de 25% din veniturile bugetare pe care le avem se datorează în prezent activităţilor din turism”, a declarat primarul comunei Arefu, Gheorghe Stoican.

Potrivit edilului, spaţiile de cazare sunt grupate în trei mari zone, în satele Arefu şi Căpăţâneni, în jurul lacului Vidraru şi la Piscu Negru.

În cele două sate, aflate la limita zonei montane, există câteva zeci de pensiuni, unele de dimensiuni reduse, altele având dimensiunile şi caracteristicile unor hoteluri. Turiştilor li se oferă spaţii de relaxare, meniuri tradiţionale, iar în unele cazuri oaspeţii au parte şi de activităţi specifice agro-turismului.

În jurul lacului Vidraru s-au ridicat, mai ales în ultimii ani, câteva hoteluri de trei şi patru stele, unele oferind facilităţi precum piscină interioară, saună, jacuzzi, bowling sau terenuri de tenis. Există însă şi cabane sau pensiuni mai accesibile din punct de vedere al preţurilor.

transfagarasan3

Pe lângă posibilitatea de a pleca în drumeţii montane, de a practica diverse sporturi sau de a merge la pescuit, turiştii pot face plimbări cu vaporaşele, dar şi cu hidrobiciclete, şalupele, bărcile cu vâsle sau caiacele pe lacul Vidraru. De asemenea, pot fi închiriate biciclete şi ATV-uri, iar unele cabane oferă chiar şi facilităţi pentru cantonamente ale unor loturi de sportivi.

În zona Piscu Negru, aflată aproape de limita golului alpin, la peste 1.200 de metri altitudine, s-a conturat în ultimele două decenii o adevărată mini-staţiune montană. Spaţiile de cazare au fost construite ad-hoc, fără un plan prestabilit, iar după formarea nucleului iniţial de pensiuni şi restaurante, şi alţi investitori au început să ridice hoteluri în apropiere.

De la Piscu Negru, la fel ca şi de la Cabana Capra, situată la o altitudine de aproape 1.600 de metri, cei pasionaţi de alpinism pot pleca pe numeroase trasee marcate, care ajung pe creasta Făgăraşului. Pe timp de iarnă, turiştii au la dispoziţie şi câteva pârtii de schi, însă de dimensiuni destul de reduse.

Ultima atracţia a zonei o reprezintă însă parcurile de aventură. Există deja două astfel de parcuri, în suprafaţă totală de aproape 9.000 de metri pătraţi, concepute de salvamontistul Aurelian (Relu) Nica, alpinist cu aproape trei decenii de experienţă.

transfagarasan4

„Adventure Park Capra”, construit lângă Cabana Capra, a fost inaugurat la sfârşitul anului 2008. Parcul, cu o suprafaţă de aproape 3.000 de metri pătraţi, se află la altitudinea de 1585 de metri, fiind singurul din ţară amenajat în zona golului alpin. Parcul include, printre altele, un pod suspendat, un pod nepalez, tiroliene, leagăne suspendate şi o zonă pentru tir cu arcul.

Al doilea parc de aventură de pe Transfăgărăşan, „Parcul din lemn”, se întinde pe o suprafaţă de aproape 6.000 de metri pătraţi, într-o pădure din zona Piscu Negru. Parcul are două trasee, unul de dificultate medie, destinat adulţilor, şi unul pentru copii. Turiştii mai au la dispoziţie două tiroliene peste râu, dintre care una lungă de peste 100 de metri, un traseu de pregătire militară şi un poligon de tir cu arcul.(Text: Agerpres, Foto:  ro.wikipedia.org, Video: octavst/Youtube.com)