ARGEŞ: Poiana cu narcise Negraşi

Narcise1

Rezervaţia naturală „Poiana cu narcise Negraşi” este situată în lunca râului Dâmbovnic, în comuna Negraşi, jud. Argeş şi este cea mai sudică poiană cu narcise a României.

Comuna Negraşi este situată în partea de sud-est a judeţului Argeş, la o distanţă de 45 km de municipiul Piteşti şi la 30 km de Costeşti, oraşul cel mai apropiat, ocupând o suprafaţă de 76 kmp. Relieful este alcătuit din partea nordică a Câmpiei Neajlovului, teritoriul comunei fiind străbătut de râul Dâmbovnic şi pârâul Mozacu.


Poiana cu narcise Negraşi a fost declarată rezervaţie naturală la 24 iunie 1966 şi este ocrotită pentru valoarea ştiinţifică deosebită a speciei, dar şi pentru valoarea peisagistică a covorului cu narcise.

Pe o suprafaţă de 4,1 ha, la fiecare sfârşit de aprilie şi început de mai, florile din specia Narcissus stellaris înfloresc bucurând ochii privitorilor. Narcissus stellaris (ssp. radiiflorus), ca cele de la Negraşi, sunt o specie de narcise care populează în general locurile depresionare umede, înflorirea şi menţinerea acestora pe întreaga durată a lunii mai fiind favorizată şi de poziţia sudică a Negraşiului.

narcise2

Narcisele de la Negraşi sunt numite popular „coprine” de localnici, dar au şi alte denumiri în alte zone ale ţării şi anume: ghiocei de munte, cocorite, zarnacade, ruşculiţe în funcţie de regiunea de provenienţă. Narcisa de câmp de la Negraşi este de origine mediteraneană şi se deosebeşte de narcisa de grădină (Narcissus poeticus) prin aceea că are tulpina mai subţire, frunzele mai înguste, florile mai mici şi guleraşul scurt, de culoare gălbuie, tivit cu un fir roşu.

narcise3

Specia Narcissus stellaris are un ciclu de viaţă apropiat de al lalelei obişnuite şi trebuie să treacă floarea ca să facă din nou bulbi pentru a asigura o nouă generaţie. Când se deschid, florile fragile au o coronulă cu margini roşii şi petale de culoarea untului.

narcise4

Cu prilejul înfloririi lor, în prima duminică din luna mai, se organizează Sărbătoarea Narciselor, eveniment celebrat printr-o serie de activităţi şi manifestări cultural-artistice adunate şi promovate în cadrul unui spectacol folcloric şi prin organizarea unei mese câmpeneşti, care marchează şi ziua comunei Negraşi. (Text: Agerpres, Foto: poianacunarcise.ro, Video: youtube.com)