ARGEŞ: Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari

Poienari

Cetatea lui Vlad Ţepeş de la Poenari, situată pe un pisc abrupt, la intrarea în Cheile Argeşului, este vizitată anual de peste 50.000 de persoane, în ciuda faptului că accesul este destul de dificil, turiştii fiind nevoiţi să urce aproape 1.500 de trepte.

În mod surprinzător, cei mai mulţi dintre turiştii care urcă la cetate nu sunt români, ci străini, situaţia datorându-se, se pare, atracţiei pe care mitul Dracula o exercită peste hotare. „Am avut surpriza să constat că cei mai mulţi turişti sunt străini, iar pe primul loc sunt polonezii. Noi avem pliante doar în limbile română şi engleză, dar cred că ar fi util să tipărim unele şi în alte limbi, precum poloneza sau germană”, a precizat Dragoş Măndescu, directorul adjunct al Muzeului Judeţean Argeş.

Cetatea de la Poenari îi atrage tot mai mult şi pe realizatorii de reportaje şi filme documentare, în special din străinătate. Asta deşi unii dintre ei s-au plâns că taxa de filmare este destul de piperată, comparativ chiar cu unele ţări occidentale.

Cetatea ridicată de Vlad Ţepeş la mijlocul secolului al XV-lea se află în prezent într-o stare destul de avansată de degradare, consolidarea şi restaurarea fiind absolut necesare. În plus, amenajarea unor facilităţi moderne de acces ar veni în întâmpinarea nevoilor turiştilor.

Partea de nord a cetăţii s-a prăbuşit încă din prima jumătate a secolului trecut, odată cu bucata de stâncă pe care fuseseră ridicate zidurile. Monumentul a intrat în circuitul turistic abia în urmă cu patru decenii, când au fost efectuate unele lucrări de restaurare şi au fost construite cele 1.480 de trepte de acces.

Cetatea-Poienari

„Arheologia a demonstrat că temelia datează de la mijlocul secolului al XIV-lea, din vremea primilor Basarabi. Este atestat documentar faptul că Vlad Ţepeş a extins cetatea în a doua sa domnie. Însă ea nu era folosită ca loc de refugiu, aşa cum se spune, ci mai degrabă ca un loc în care erau închişi pretendenţii la tron”, a explicat Dragoş Măndescu.

Cea mai consistentă promovare a cetăţii se realizează prin intermediul festivalului medieval „Dracula Fest”, organizat începând din anul 2010 de Consiliul Judeţean Argeş şi administraţia locală din comuna Arefu, pe teritoriul căreia se află cetatea.

Demonstraţiile culinare, concursurile inedite cu tematică medievală, recitalurile de muzică folk şi rock şi scenetele cu subiect istoric au reprezentat doar câteva dintre atracţiile primelor cinci ediţii ale festivalului, organizat în fiecare an la sfârşitul lunii august. (Text: Agerpres, Foto: wikipedia.org, cultural.bzi.ro, Video: youtube.com)