Arborele de Bumbac, simbolul oraşului Freetown

arbore-de-bumbac-Freetown

Republica Sierra Leone este situată în Africa de vest, între Guineea (la nord), Liberia (la vest) şi Oceanul Atlantic (la sud). Cu o populaţie de 5,743 milioane locuitori (estimare 2014) si o suprafaţă de 71.740 kmp, statul sărbătoreşte la 27 aprilie, Ziua Naţională. La această dată în 1961, Sierra Leone şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie.

La mijlocul secolului XV, navigatorii portughezi erau primii dintre europeni care descopereau acest teritoriu. În următoarele trei secole, acest teritoriu a fost disputat între cele trei mari puteri coloniale – francezi, olandezi şi englezi -, miza fiind veniturile obţinute din comerţul cu sclavi trimişi pe continentul american. În 1787, o organizaţie filantropică britanică a întemeiat aşezarea Freetown (Oraşul liber), ca adăpost pentru sclavii fugari sau eliberaţi. În 1808, regiunea de coastă a devenit colonie britanică, dobândind protectoratul britanic în 1896. În 1961, şi-a câştigat independenţa, iar în 1971 a devenit republică.

La sfârşitul secolului XX, Sierra Leone a fost zguduită de mişcări politice şi economice, regimuri militare succesive încercând să preia puterea. Războiul civil a durat 11 ani şi s-a încheiat în 2002. Capitala, de asemenea, a trecut prin momente extrem de dificile în timpul Războiului Civil, atât populaţia, clădirile cât şi infrastructura au avut de suferit. În prezent, Freetown este cel mai mare oraş din Sierra Leone, fiind capitala acestui stat din 1961 şi este principalul centru politic, economic, cultural şi educaţional al ţării. Aici se află cea mai veche universitate din Africa de Vest – Colegiul Fourah Bay, fondat în 1827.

Un punct de plecare pentru a descoperi comorile ascunse ale acestui oraş, îl reprezintă Portul Regina Elisabeta a II-a, al treilea mare port natural din lume, înconjurat de o vegetaţie bogată. În oraş există câteva puncte de interes istoric legate de comerţul cu sclavi, care include faimosul Cotton Tree („Arborele de Bumbac”), „Poarta Sclavilor” şi „Treptele Portugheze”, în timp ce colinele care domină vizual oraşul sunt continuate de satele pitoreşti de munte, construite de sclavii americani eliberaţi şi relocaţi.

Un alt punct de interes este Muzeul Căilor Ferate, în care sunt expuse câteva locomotive diesel şi cu aburi, inclusiv una folosită de regina Elisabeta a II-a în timpul vizitei sale în Freetown. Toate exponatele sunt restaurate. Alte locuri care se pot vizita sunt cascada Charlotte, Muzeul Naţional Sierra Leone, Farul Sierra Leone şi casele coloniale de la Hill Station.

La aproximativ 30 de kilometri distanţă de Freetown, spre gura de vărsare a râului Sierra Leone, se găseşte fortul istoric fondat în 1670 ca cea mai mare fortăreaţă de pe coasta vest-africană, locul de unde mii de sclavi erau îmbarcaţi spre America de Nord.(Text: Agerpres, Foto: thesierraleonetelegraph.com, Video: youtube.com)