Arborele de bumbac din Freetown

arbore-bumbac1

În partea veche a oraşului Freetown, capitala statului Sierra Leone, în centrul unui sens giratoriu împrejmuit cu bordură din beton, se află un enorm arbore de bumbac (Ceiba pentandra).

Arborele este simbolul istoric al localităţii Freetown şi cel mai faimos reper al oraşului. Nimeni nu este sigur cât de bătrân este copacul, dar se ştie că acesta exista în 1787, când au sosit primii colonişti.

arbore-bumbac2

Potrivit unor surse, arborele de bumbac are 500 de ani. Se crede că, atunci când au sosit în Freetown, mai mulţi foşti sclavi afro-americani, care şi-au câştigat libertatea luptând pentru britanici în timpul Războiului de Independenţă al Americii, aceştia s-au odihnit şi s-au rugat la umbra copacului.

arbore-bumbac3

Primul grup de colonişti din Marea Britanie, alcătuit în cea mai mare parte din foşti sclavi, a sosit aici în 1787. Aceşti colonişti negri, monarhişti, numiţi „Nova Scotians” sau „Navitians”, au fondat oraşul Freetown la 11 martie 1792.

Conform tradiţiei, au coborât pe ţărm şi au mers până la un copac uriaş, aflat chiar deasupra golfului, unde au celebrat un ritual de mulţumire, adunându-se în jurul arborelui în grup mare, rugându-se şi cântând imnuri de mulţumire lui Dumnezeu pentru eliberarea lor într-o ţară liberă. Locuitorii din Sierra Leone cred că acest arbore de bumbac a fost cel la umbra căruia s-au rugat coloniştii Noii Scoţii în urmă cu mai mult de două sute de ani.

arbore-bumbac4

Astăzi, arborele de bumbac este considerat simbol istoric nu numai al oraşului Freetown, dar şi al statului Sierra Leone în ansamblu. Locuitorii din Sierra Leone încă se roagă şi aduc strămoşilor ofrande de pace şi prosperitate sub marele arbore de bumbac.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: worldonpostcards.wordpress.com, flickr.com)