ARAD: Palatul Cultural

palatul-cultural-Arad2

Palatul Cultural, centru de greutate al culturii arădene, este unul din edificiile cele mai reprezentative pentru municipiul Arad.

După cum afirmă Bujor Buda, membru al Asociaţiei Pro Urme din Arad, clădirea a fost ridicată între anii 1911-1913, iar vizitatorii străini sau autohtoni rămân impresionaţi atunci când se opresc în faţa impozantului monument arhitectonic.

Clădirea etalează o diversitate de stiluri. Faţada realizată în stil neoclasic este ornamentată cu un fronton sprijinit de masive coloane în stil corintic, deasupra căruia străjuieşte un turn masiv. Aripile laterale sunt dominate de elemente ale stilului Renaşterii italiene, iar în partea dinspre parc arhitectul s-a inspirat din elementele castelului de la Hunedoara, clădire de inspiraţie gotică.

Urcând scările monumentale ale edificiului, vizitatorul intră într-un frumos hol lucrat în marmură de Moneasa, de unde are acces în magnifica sală de concerte. În părţile laterale ale holului, se află două scări aşezate simetric, pe care se poate ajunge la cele trei balcoane ale sălii de concerte, câte unul pe părţile laterale, cel de al treilea fiind amplasat pe latura mai mică a sălii, în partea opusă a scenei.

Potrivit lui Bujor Buda, făcând o incursiune în istoricul Palatului Cultural, pot fi aminti câteva date interesante, începând cu construirea edificiului, care a fost iniţiată încă din anul 1901 de către Societatea Culturală „Kolcsey” din Arad pentru a avea o clădire care să adăpostească muzeul local, biblioteca oraşului şi o sală de concerte, tot atunci preconizându-se şi înfiinţarea unei galerii de artă. Pentru realizarea clădirii s-a organizat un concurs ce a stârnit un interes foarte mare, dovadă că între participanţi s-au numărat arhitecţi din Paris, Berlin şi Budapesta.

 Palatul-cultural-Arad

„La secretariatul concursului au fost depuse 27 de proiecte, însă niciunul dintre proiectele prezentate nu a corespuns cerinţelor autorităţilor locale. Din acest motiv, în cele din urmă s-a apelat la arhitectul arădean Ludovic Szantay, căruia i s-a cerut să execute un nou plan al clădirii”, a spus Bujor Buda.

A fost ales locul unde să fie construit Palatul Cultural, loc unde edificiul se află şi astăzi şi, după aprobarea definitivă a proiectului, au început pregătirile pentru începerea lucrărilor de construcţie. Din păcate însă, din lipsă de fonduri, lucrările au stagnat până în anul 1910. În toamna anului 1912, atunci când construcţia palatului era pe terminate, o parte din colecţiile muzeului au fost mutate în noile încăperi ale clădirii.

„Inaugurarea festivă a avut loc la 25 octombrie 1913. Cu acest prilej a fost invitată şi Filarmonica oraşului Arad pentru un concert simfonic festiv în sala mare a palatului, concert care a cuprins piese de Schubert, Goldmarck, Bizet şi Beethoven”, a precizat Bujor Buda.

În perioada ce a urmat, publicul arădean s-a întâlnit în sala de concerte cu numeroase personalitaţi muzicale din ţară şi străinătate. Aici pot fi amintite faimoasele concerte susţinute de marele tenor Traian Grozăvescu, de prezenţa lui Richard Strauss şi a lui Bela Bartok şi mai ales de prezenţa în mai multe rânduri a marelui nostru compozitor şi violonist George Enescu. Acestuia din urmă i-a fost acordat în anul 1931, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de viaţă, titlul de Cetăţean de onoare al Aradului, evenimentul având loc în sala mare a Palatului Cultural, în prezenţa unei numeroase asistenţe’, a mai spus Bujor.

În prezent, clădirea Palatului Cultural adăposteşte sediile Muzeului Judeţean şi ale Filarmonicii de Stat şi a intrat într-un amplu proces de reabilitate, care vizează întregul ansamblu, inclusiv sala mare de concerte.(Text: Agerpres, Foto: aradopen.com, flickr.com)