ARAD: Drumul Vinului

podgorie-Arad

Viile judeţului Arad, concentrate aproape în totalitate în cuprinsul zonei Miniş – Măderat, pe colinele ce formează ultimele ramificaţii ale Munţilor Zărandului, se întind pe o lungime de aproximativ 60 de kilometri şi pe o lăţime între 1 şi 4 kilometri.

Această zonă, aflată la doar 15 kilometri de municipiul Arad, are şi alte atracţii pentru turişti. Pe lângă degustarea vinurilor arădene – roşii şi albe, turiştii vor putea vizita obiective turistice de o certă valoare, unice, care se încadrează în peisajul ce îmbină armonios civilizaţia cu arhaicul, constituind un model inedit de dezvoltare durabilă în spaţiul rural european.

Se spune că primii care s-au ocupat de viticultură în această zonă au fost dacii liberi, însă prima atestare documentară datează de la începutul secolului al IX-lea, România putând fi numită, alături de Franţa, Italia, Germania şi Spania, drept „ţară de origine a viţei de vie” în Europa.

Climatul moderat, temperat – continental, cu ierni blânde şi de scurtă durată, primăveri timpurii, veri calde şi toamne lungi, determină aici condiţii ideale pentru cultura viţei de vie. Compoziţia solului, bogat în oxizi metalici, format pe roci eruptive, alăturat climatului caracterizat printr-o nuanţă mediteranean-adriatică, sunt daruri ale naturii care au contribuit la producerea faimoaselor vinuri roşii de Miniş, cunoscute încă de la mijlocul secolului al XVIII-lea.

Podgoria Aradului este formată, practic, din două centre viticole: Miniş (la sud) şi Măderat ( la nord), motiv pentru care acestei podgorii i se mai spune şi Miniş – Măderat.

Mergând dinspre Lipova, pe drumul naţional DN7, turistul ajunge, la un moment dat, în comuna Păuliş, situată în zona de contact a Culoarului Mureşului cu Câmpia Aradului şi Munţii Zărandului. În Păuliş, din drumul naţional se desprinde un drum judeţean pe care se poate ajunge la Ghioroc, iar de acolo mai departe, până la Pâncota. Dacă turistul îşi continuă drumul pe DN 7, spre municipiul Arad, ajunge la Monumentul Eroilor de la Păuliş, realizare a sculptorului arădean Ionel Munteanu, ridicat în apropierea comunei, în onoarea ostaşilor români din Detaşamentul Păuliş, căzuţi în luptele pentru apărarea culoarului Mureşului, din toamna anului 1944, împotriva trupelor hortisto-fasciste.

Dacă însă îşi continuă drumul spre Ghioroc, turistul trece pe lângă o veche cramă, care se află în pivniţele clădirii care adăpostea, până în urmă cu câţiva ani, primăria comunei. Crama organizează degustări de vinuri la cerere. Şedinţa de degustări începe, de obicei, cu un vin alb şi uşor, specific zonei, numit Mustoasă de Măderat, continuă cu alte câteva soiuri albe, apoi rose, ajungând în final la vinurile roşii, între care şi vestitul vin de tip Aszu, din soiul Cadarcă, produs pentru prima dată în anul 1744 în zona Miniş, acest soi de struguri cultivându-se în prezent în România aproape în exclusivitate doar în Podgoria Aradului.

Şedinţa de degustare a soiurilor de vin care se produc aici, condusă de obicei de însuşi proprietarul cramei, Geza Balla, oenolog cunoscut în ţară şi peste hotare, se încheie cu o masă la care se serveşte un gulaş specific zonei, pregătit de adevăraţi maeştri culinari, alături de vin la discreţie, din soiul ales de fiecare participant în parte.

Revenind pe drumul judeţean care duce spre comuna Ghioroc, situată pe Canalul Matca, în zona de contact a Munţilor Zărand cu Câmpia Aradului, turistul trece prin apropierea unui muzeu unic în ţară. Este vorba de Muzeul Apiculturii, situat în localitatea Miniş, aparţinând unui apicultor amator, inginer petrolist pensionar, care poate fi vizitat la cerere.

Muzeul-Viei-si-Vinului-Minis

Continuându-şi drumul, turistul ajunge în centrul comunei Ghioroc, unde se află clădirea de unde era coordonată odinioară prima linie electrificată de tramvai din Estul Europei şi a opta din lume, care lega comuna de municipiul Arad, de Radna şi respectiv de Pâncota. Tot aici se află şi Muzeul Tramvaiului, a cărui vizitare se poate face la cerere şi de unde se pot realiza, de asemenea, şi călătorii cu trenul electric de epocă (construit în secolul al XIX-lea) pe ruta Arad – Ghioroc.

Turistul nu poate părăsi comuna Ghioroc fără a vizita şi Muzeul Viei şi Vinului, situat în localitatea Miniş, în incinta Staţiunii de Cercetări Viti-Vinicole, care, de asemenea, se poate vizita numai la cerere. În pivniţele Staţiunii pot fi văzute budane din lemn pentru vinuri, având capacităţii de mii de litri.

Continuându-şi drumul spre comuna Şiria, localitatea natală a marelui scriitor român Ioan Slavici, turistul ajunge în comuna Covăsânţ, o comună cu bogate vestigii ale trecutului, aici descoperindu-se unelte din epoca de piatră, un tezaur de 300 monede romane, brăţări, inele şi alte obiecte din bronz, toate aflate în prezent la Muzeul Judeţean din Arad.

Covăsânţul este unul dintre cele mai importante puncte de acces spre culmile domoale ale Munţilor Zărandului, de pe teritoriul acestei comune pornind mai multe trasee turistice marcate. Însă, pe lângă bogăţia peisajelor zonei, comuna dispune şi de un impresionant fond turistic de origine antropică, cum sunt: Cetatea Tornea, urmele cetăţii de pământ Hindec sau ruinele şi turnul unei impresionante biserici ridicată în stil gotic, datând din secolul al XIV-lea.

Înainte să ajungă în comuna Şiria, localitate situată în zona de contact a culoarului Mureşului cu Câmpia Aradului şi Munţii Zărandului, turistul poate ieşi din drumul judeţean pentru a ajunge la Mănăstirea cu schitul de la Feredeu, o construcţie relativ nouă, datând de la mijlocul secolului al XX-lea. După vizita la mănăstire, turistul îşi poate continua drumul până la Şiria, o localitate cu un potenţial turistic de mare valoare.

Ruinele Cetăţii Şiriei, fostă cetate regală, atestată documentar din 1318, reprezintă cel mai important vestigiu al trecutului aflat pe teritoriul comunei.

De-a lungul vremii, Cetatea a fost în posesia lui Iancu de Hunedoara (1444), fiind ocupată mai apoi de răsculaţii lui Gheorghe Doja. A fost garnizoana militară a lui Mihai Viteazul, fiind considerată un important punct strategic al regiunii, rol jucat până în anul 1785, când a fost distrusă de trupele habsburgice.

Castelul Bohus

Un alt obiectiv care merită vizitat este Castelul Bohuş, monument de arhitectură construit în stil neoclasic, datând din anul 1838, care adăposteşte Muzeul Ioan Slavici şi Muzeul Emil Monţia. Rememorarea activităţii acestor două mari personalităţi ale culturii naţionale se poate face prin vizitarea expoziţiilor permanente ale muzeului. Din păcate, casa în care s-a născut scriitorul Ioan Slavici nu poate fi vizitată, primarul comunei, Viorel Bot, spunând că ea a fost dărâmată cu ani în urmă, în locul acesteia fiind construită o clădire de utilitate publică.

Din nou la drum: Castelul din localitatea Galşa, construit în secolul al XVIII-lea în stil baroc cu elemente neoclasice, cramele de vinuri, pensiunile turistice şi viile şirienilor ce urcă pe versanţii vestici ai Munţilor Zărandului până sub vârful Cucurbăta, apoi oraşul Pâncota, un important centru al viei şi vinului, cunoscut atât în ţară, cât şi în străinătate, aşezat în zona centrală a judeţului Arad, la poalele Munţilor Zărandului.

Primarul oraşului, Iosif Retter, a enumerat cele mai importante obiective turistice ale oraşului: centrul viti-vinicol, în care se produce inclusiv vinul din soiul Mustoasă de Măderat; ansamblul urban desfăşurat de-a lungul străzii Tudor Vladimirescu; Palatul Schulchowschi, fost până de curând sediul Primăriei oraşului, unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură din judeţul Arad, care a fost construit într-un elegant şi graţios stil rococo de secol XIX; Canalul Matca, o importantă lucrare hidrotehnică realizată în secolul al IX-lea; Casa Csiki Gergely în care s-a născut şi trăit o bună perioadă de timp dramaturgul maghiar cu acelaşi nume, personalitate a vieţii cultural-artistice a Aradului; arborii Sequoia Gigantea, situaţi în podgoria de la Măderat; ruinele Palatului lui Ispravinciu din viile Măderatului; Turnul Pompierilor; Crama Veche; nu în ultimul rând, aproape de intrarea în oraş, se mai poate vedea clădirea Depoului pentru tramvaiul electric, care a circulat în Podgoria Aradului, legând Pâncota de Ghioroc, respectiv Radna şi municipiul Arad.

La finalul periplului, turistul poate lua parte la o nouă şedinţă de degustări, pentru a-şi povesti impresiile deoarece, cum se spune „O sticlă de vin conţine mai multă filozofie în ea decât orice altă carte din lume”. (Text: Agerpres, Foto: infopensiuni.ro, stiridinbanat.ro, skytrip.ro)